Η συναισθηματική εξάρτηση από τον/την σύντροφο

22:14 29/9/2013 - Πηγή: TNSite

Η συναισθηματική εξάρτηση από τον/την σύντροφο

Είμαι σε σχέση με τον σύντροφό μου εδώ και 3 μήνες. Τον αγαπώ τόσο πολύ που μου φαίνονται βασανιστικές οι ώρες που είμαι μακριά του. Κλαίω, ζηλεύω, του τηλεφωνώ, σαν να μην έχει νόημα να κάνω τίποτα μόνη μου. Μου είπε ότι πνίγεται και φοβάμαι ότι θα χωρίσουμε.

Αυτό που νιώθετε δεν είναι μόνο αγάπη προς τον φίλο σας, αλλά άγχος μην μείνετε μόνη ή σας εγκαταλείψει. Η έντονη προσκόλλησή σας είναι αφενός υπερβολική, αφετέρου πρώιμη χρονικά σε σχέση με την διάρκεια της σχέσης σας.

Πρόκειται για μια εξάρτηση και έναν έντονο φόβο αποχωρισμού.

Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να συνδέεστε με τους άλλους ανθρώπους στην μέχρι τώρα ζωή σας. Ίσως σας λείπει η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και η ανάγκη για αυτονομία.

Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι αποφεύγετε να μένετε μόνη σας και αναζητάτε διαρκώς την παρέα των άλλων ανθρώπων; Έχετε την ανάγκη να σας φροντίζουν, όπως μια μητέρα το βρέφος της, και να νιώθετε ότι ο άλλος είναι και θα είναι πάντα εκεί για εσάς;

Η ανάγκη για διαβεβαίωση είναι κάτι που χαρακτηρίζει τα άτομα με συναισθηματικές εξαρτήσεις αλλά οδηγεί σε μια χρόνια αίσθηση ευαλωτότητας και ανασφάλειας. Υποτακτικότητα, αβουλία, έλλειψη διεκδικητικότητας, αποφυγή συγκρούσεων, κατάθλιψη, ροπή προς τις καταχρήσεις, είναι μερικές από τις παρενέργειες της εξάρτησης.

Το πρόβλημα μπορεί να συνδέεται με σχέσεις εξάρτησης που είχατε ως παιδί με τους γονείς σας με αποτέλεσμα η απαραίτητη αυτονομία που δικαιούσασταν ως παιδί να μην σας δόθηκε ποτέ. Ή μπορεί οι συναισθηματικές σας ανάγκες να μην έχουν ικανοποιηθεί επαρκώς στην ζωή σας και να ψάχνετε το πρόσωπο αυτό που θα σας αγαπήσει όπως θα θέλατε πραγματικά.

Δοκιμάστε να περιορίσετε τις ανεξέλεγκτες συμπεριφορές ελέγχου επάνω στον φίλο σας και εξοικειωθείτε με την έννοια της αυτονομίας, κάνοντας μόνη σας μικρά καθημερινά πράγματα που σας ευχαριστούν.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει στο να αναγνωρίσετε τις ρίζες της εξάρτησής σας και να σας ωθήσει σε έναν πιο αυτόνομο και ψυχική υγιή τρόπο ζωής.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα