Η «συνταγή» αντιμετώπισης της κρίσης αποδίδει

14:49 17/9/2013 - Πηγή: TNSite
Μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη, αν και δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, διορθώνονται αποστέλλει ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε με άρθρο του στους Financial Times.

Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι ο κόσμος θα έπρεπε να χαίρεται με τις θετικές οικονομικές ενδείξεις που στέλνει η ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι αν και η κρίση παραμένει,

η ευρωζώνη είναι σε φάση διόρθωσης τόσο διαρθρωτικά όσο και κυκλικά, καθώς οι «επισκευές» στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πολιτική αποδίδει και θέτει τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

«Πάρτε για παράδειγμα τη Γερμανία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν ο αναμφισβήτητα άρρωστος της Ευρώπης, και σχολιαστές θεωρούσαν ότι η οικονομία της είναι μη ανταγωνιστική και καταδικασμένη να πέσει» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναφέροντας πως μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 και την υιοθέτηση του ευρώ, η ανεργία στην χώρα εκτοξεύτηκε, οι επενδύσεις μειώθηκαν και τα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκαν τη στιγμή που οι πολιτικοί έμοιαζαν ανίκανοι να αντιδράσουν.

«Αυτό που συνέβη στην ευρωζώνη νωρίτερα αυτή τη δεκαετία είναι πάνω κάτω το ίδιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία.

Στη φάση της ανάπτυξης, πολλά κράτη-μέλη άφησαν το κόστος εργασίας να αυξηθεί την ώρα που συρρικνωνόταν το μερίδιο τους στο παγκόσμιο εμπόριο.

Όταν ήρθε η ύφεση, οι θέσεις εργασίας χάθηκαν και τα δημόσια οικονομικά επιδεινώθηκαν. Η αντίδραση σε αυτήν την κατάσταση ήταν προϊόν ευρωπαϊκής συναίνεσης και βασίστηκε σε μια καθιερωμένη συνταγή, που εφαρμόστηκε όχι μόνο στη Γερμανία και στη Μ.Βρετανία τη δεκαετία του ’80, στη Σουηδία και στην Φινλανδία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στην Ασία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά και σε άλλες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος επισημαίνει ότι η συνταγή αυτή πέτυχε τότε και λειτουργεί και σήμερα.

«Η προσαρμογή ήταν φιλόδοξη και μερικές φορές οδυνηρή, αλλά η εφαρμογή ήταν ευέλικτη και προσαρμοστική. Το ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας έχει παράσχει ένα καλό μίγμα κινήτρων και αλληλεγγύης για να απαλύνει τον πόνο.

Σε μόλις τρία χρόνια, τα δημόσια ελλείμματα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί στο μισό, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντας και η ανταγωνιστικότητα έχουν καταγράψει ραγδαία προσαρμογή, οι ισολογισμοί των τραπεζών διορθώνονται και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών εξαφανίζονται.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η ύφεση στην ευρωζώνη έφτασε στο τέλος της» υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αναφέρει ότι δύο μαθήματα πρέπει να λάβει κανείς από την προσαρμογή της Γερμανίας στις αρχές του 2000 και της Ευρωζώνης.

«Πρώτον, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να λειτουργήσουν. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι χρειάζονται υπομονή και θα πρέπει να αγνοήσουν τις διαμαρτυρίες των διαφόρων ειδικών συμφερόντων. Τα σημάδια βελτίωσης δείχνουν ότι δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, αλλά να επιμείνουμε.

Δεύτερον, όσο κακοί και αν είναι οι καιροί, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την τάση των ανθρώπων να προεκτείνουν το παρόν στο μέλλον. Τα συστήματα προσαρμόζονται, η ύφεση ανακάμπτει, οι τάσεις αλλάζουν. Με άλλα λόγια, ότι έσπασε μπορεί να επισκευαστεί. Η Ευρώπη είναι η απόδειξη» καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Σόιμπλε.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα