Η τεχνολογία στην υπηρεσία των αγροτών

19:28 4/9/2013 - Πηγή: TNSite
Επιβεβλημένη - κι όχι απλώς ενδεδειγμένη - κρίνεται πλέον η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία (με απώτερο σκοπό την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας) ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παραγωγοί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Με βασική αρχή «επένδυση σε εξοπλισμό για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος», αρκετοί είναι οι Έλληνες παραγωγοί που δεν διστάζουν να καινοτομήσουν, κάνοντας τη διαφορά.

Ορισμένες από τις καινοτόμες εφαρμογές που ήρθαν για να βοηθήσουν τον σύγχρονο αγρότη, παρουσιάζει το ΑΠΕ

- ΜΠΕ.

Έτοιμο για την παρθενική του εμφάνιση το ifarma

Πανέτοιμο να πραγματοποιήσει την "παρθενική" του είσοδο στην ελληνική αγορά είναι το ifarma. Πρόκειται για μια εφαρμογή λογισμικού, που υπόσχεται να διευκολύνει τον σύγχρονο αγρότη να διαχειριστεί την εκμετάλλευσή του, με τεχνικές γεωργίας ακριβείας και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας τών φορητών συσκευών αφής, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εμπνευστής του, γεωπόνος Αθανάσιος Σαπουνάς, που δουλεύει"την ιδέα μαζί με τον συνεργάτη του, ηλεκτρολόγο μηχανικό Ευάγγελο Βασιλειάδη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ifarma διατίθεται και λειτουργεί ως συνδρομητική υπηρεσία λογισμικού, με χαμηλή ετήσια ή μηνιαία συνδρομή, ενώ οι 100 πρώτοι χρήστες που θα κατεβάσουν την εφαρμογή και θα εγγραφούν στην υπηρεσία, θα έχουν τη δυνατότητα - μεταξύ άλλων - δωρεάν χρήσης για το πρώτο τρίμηνο.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του λογισμικού θα γίνει το προσεχές Σάββατο, στο πλαίσιο της 42ης Ετήσιας Επιστημονικής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιστημονική Εταιρείας για νέες μεθόδους στη γεωργική έρευνα (4-8 Σεπτεμβρίου), που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Περρωτής της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής.

Με το ifarma ο αγρότης - παραγωγός μπορεί να καταγράφει όλα τα δεδομένα της αγροτικής του εκμετάλλευσης (αγροτεμάχια, μηχανήματα, προσωπικό), να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων φαρμάκων, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού, να τηρεί την αποθήκη εφοδίων του (αγορές, εφαρμογές), να προγραμματίζει τις εργασίες, παρακολουθώντας την πορεία εκτέλεσής τους και τηρώντας ημερολόγιο των καλλιεργητικών εργασιών και να έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών συναλλαγών του (έσοδα, αγορές, δαπάνες, ενοίκια).

Παράλληλα, μπορεί να παρακολουθεί αναλυτικά το κόστος κάθε καλλιέργειας σε επίπεδο εργασίας και επιμέρους συντελεστών παραγωγής και να έχει συνολική εικόνα του οικονομικού αποτελέσματος της εκμετάλλευσής του, αλλά και να καταγράφει και αποθηκεύει πληροφορίες που έχουν σχέση με την τήρηση προδιαγραφών ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί πλήρως σε φορητές συσκευές (smartphones και tablets) και, μέσω αυτού, όλα τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον αγρότη, στο σημείο που βρίσκεται.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης χρήσης του συγκεκριμένου λογισμικού (Απρίλιος - Αύγουστος 2013), από οχτώ παραγωγούς στους νομούς Λάρισας, Ημαθίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καταγράφηκαν θετικά, σύμφωνα με τους κ.κ. Σαπουνά και Βασιλειάδη, στόχος των οποίων είναι η ανάπτυξη του λογισμικού και για άλλες χώρες, καθώς και η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και εφαρμογής για εταιρείες πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων.

Τηλεμετρικά συστήματα ΚΑΙ για τον αγρότη

Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνει τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη χρήση των τηλεμετρικών συστημάτων, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο μηχανικός Βιοϊατρικής Δημήτρης Κούβας.

Πλέον, όπως λέει, οι Έλληνες αγρότες, λειτουργώντας ως σύγχρονοι επιχειρηματίες, χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και παραγωγή των προϊόντων τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

Τα τηλεμετρικά συστήματα είναι ισοβαρούς σημασίας με τα κλασικά "εργαλεία" του οργανωμένου συγχρόνου αγρότη (τρακτέρ, σπαρτική, λιπασματοδιανομέα κτλ). Τα συστήματα εγκαθίστανται μέσα στις καλλιέργειες. Μετρούν, καταγράφουν και αναλύουν τις κλιματικές συνθήκες, καθώς και την υδατική κατάσταση του εδάφους. Ουσιαστικά, δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Κούβα, αναλύουν συνεχώς το περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται η καλλιέργεια και φυσικά οι εχθροί της (π.χ, περονόσπορος, βοτρύτης, φαιά σήψη, ωίδιο κτλ).

Βάση των παρεχόμενων πληροφοριών, ειδικό λογισμικό που συνοδεύει τα τηλεμετρικά συστήματα, υπολογίζει και συμβουλεύει τον γεωπόνο ή τον αγρότη για πολλαπλά θέματα, μεταξύ των οποίων πόσο νερό έχει καταναλωθεί από το φυτό και πόσο απόθεμα υπάρχει στο έδαφος, πότε και πόσο πρέπει να ποτίσει, ποια είναι η επικινδυνότητα προσβολής της καλλιέργειας από εχθρούς, πότε πρέπει να κάνει ψεκασμό προληπτικά, ή θεραπευτικά, ποιες είναι οι τρέχουσες κλιματικές συνθήκες και για τυχόν ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τα όποια μπορεί να βλάψουν την καλλιέργεια (ακραίες θερμοκρασίες, παγετός, ισχυροί άνεμοι κτλ).

Τα συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδους καλλιέργεια. Από ετήσιες καλλιέργειες, όπως ντομάτες, πατάτες, μαρούλια, φράουλες, ηλίανθους, σιτηρά και καλαμπόκι, έως και πολυετής, όπως αμπέλια, ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, ελιές και βερίκοκα.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, σύμφωνα με τον κ. Κούβα,διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της «Scientact ΑΕ», ο παραγωγός πετυχαίνει μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία, όπως διευκρίνισε, είναι δεδομένη και μετρήσιμη ακόμα και από την πρώτη χρονιά, καθώς τα συστήματα θα βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας το αρδευτικού νερού και της συχνότητας ψεκασμών.

Όπως υπογράμμισε, από δεδομένα εντός και εκτός της χώρας, η εξοικονόμηση νερού και φυτοφαρμάκων μπορεί να είναι από 30-60%.

Πλέον, όμως, της μείωσης του κόστους παραγωγής, η χρήση τηλεμετρικών σταθμών παρέχει τα εξής οφέλη: αύξηση της παραγωγής, καθώς η άρδευση και οι ψεκασμοί γίνονται όταν το ίδιο το φυτό τα έχει ανάγκη και όχι με βάση το ημερολόγιο, βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος - κυρίως σε προϊόντα που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια στην άρδευση κατά το τελικό στάδιο ωρίμανσης (π.χ. αμπέλι) - και προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

SmartFresh, σύντομα σε ροδάκινα, νεκταρίνια και ντομάτες

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προωθείται η διαδικασία επέκτασης του συστήματος ποιότητας SmartFresh σε ροδάκινα, νεκταρίνια και ντομάτες, με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που ήδη γίνονται να κρίνονται άκρως ενθαρρυντικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γεωπόνος Ιωάννης Τσακίρης, καθηγητής Εφαρμογών στην Παραγωγή και Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε, οι Έλληνες παραγωγοί, τα συσκευαστήρια αλλά και οι έμποροι λιανικής αξιοποιούν ήδη το συγκεκριμένο σύστημα στα ακτινίδια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

«Με το SmartFresh, τα φρούτα διατηρούνταν αποδεδειγμένα πάντα πιο τραγανά κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και της παραμονής στο ράφι, ενώ η απώλεια βάρους στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης ήταν έως και 45% μικρότερη» σημειώνει ο κ. Τσακίρης.

Ορισμένα από τα πολλαπλά οφέλη που, σύμφωνα με τον ίδιο, απολαμβάνουν οι καλλιεργητές και τα συσκευαστήρια, όταν αποθηκεύουν τα προϊόντα τους με το εν λόγω σύστημα ποιότητας, είναι η εμπορική ευελιξία και η αυξημένη απόδοση των συσκευασμένων προϊόντων.

NewsBeast

Keywords
τεχνολογια, υπηρεσια, εν λόγω, απε, μπε, εμφάνιση, βασεις, ημερολόγιο, συγκεκριμένο, smartphones, tablets, θεσσαλονικη, τει, newsbeast, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, ντοματες, αποτελεσματα, χωρες, ημερολόγιο, δωρεαν, εμπορικη, πλαισιο, φραουλες, φρουτα, ψεκασμοι, αγορα, αυγουστος, αυξηση, απε, απωλεια βαρους, απωλεια, αρδευση, τει, αχλαδια, ακτινιδια, βοηθεια, βρισκεται, γεωπονος, γεωργια, γινει, γινονται, δαμασκηνα, δυνατοτητα, εδαφος, υπαρχει, εκμεταλλευση, εν λόγω, εμφάνιση, ερευνα, εφαρμογες, εχθροι, εμποροι, ιδεα, ιδιο, εικονα, κουβα, μηχανικος, μειωση, νερο, μπε, παντα, ουσιαστικα, παρουσιαση, περιβαλλον, ποιοτητα, σαββατο, συγκεκριμένο, συντομα, σηψη, συγχρονο, τρια, φυσικα, ιωαννης, αγορες, αμπελια, δημητρης, εφαρμογη, επικινδυνα καιρικα φαινομενα, φυτο, πληροφοριες, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα