«Η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση Eurobank-Εθνικής»

05:18 9/4/2013 - Πηγή: TNSite
«Να μην προτρέχουν» κάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση». Εξήγησε ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες
απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται.

«Επομένως τώρα δεν μπορούν αυτές να κρίνουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση, που θα είναι το ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι "ναυάγησε" η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μην γίνει ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ με βάση το δημόσιο συμφέρον. Άρα, ουδείς έβαλε βέτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας «εγώ θα ήθελα να είχαν βρει τα 10 δισ.».

Απαντώντας σε επερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και βουλευτών του κόμματος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το μοντέλο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος μέσω συγχωνεύσεων, με ταυτόχρονη προστασία των καταθέσεων των πολιτών και των θέσεων εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ανησυχία στην αγορά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της συγχώνευσης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις περί αναστάτωσης στην κεφαλαιαγορά.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στο επιχείρημα των βουλευτών των ΑΝΕΛ περί χρηματιστηριακών παιγνίων, δήλωσε ότι υπάρχουν αρμόδιες εποπτικές αρχές και συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών όταν προσέρχεται στο κοινοβούλιο δεν το κάνει με το βλέμμα στραμμένο στην τιμή των μετοχών, αλλά με σκοπό να εκθέσει τα αληθή γεγονότα.

Για μεγάλες διακυμάνσεις στις μετοχές της Εθνικής και της Γιούρομπανκ που παραπέμπουν στην εποχή της Κλωνατέξ και υποδηλώνουν χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου, μίλησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. «Κάποιοι αγόρασαν στο λίμιτ ντάουν και κέρδισαν 100%. Αν αυτό δεν είναι χειραγώγηση, τότε τι είναι;» αναρωτήθηκε και προσέθεσε πως «αυτή είναι η εικόνα της αγοράς: να ξεκινά με -30% και να κλείνει +30%».

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι ο ίδιος με τις δηλώσεις του προκαλεί αστάθεια όπως έγινε και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), ενώ επεσήμανε πως «κερδίζουν αυτοί που έχουν εσωτερική πληροφόρηση».

Σαν υπεύθυνους ενός «μείζονος εθνικού εγκλήματος» κατέδειξε τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιώργο Προβόπουλο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, λέγοντας πως αφού διέλυσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τώρα ως «κυβερνητικοί συνέταιροι» δίνουν τη χαριστική βολή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, υπονομεύοντας κάθε προοπτική για την ελληνική οικονομία. Αναφερόμενος στο ΤΤ ζήτησε πλήρη διαφάνεια σε όποια κίνηση γίνει και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι απέκρυψε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το Ταμιευτήριο είναι βιώσιμο.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, εκ μέρους του ΚΚΕ, ανέφερε ότι η εξέλιξη με το ΤΤ, και όχι μόνο, ακουμπά πάνω στην ανάγκη της διάσωσης του τραπεζικού κεφαλαίου, ειδικά τώρα σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το ΤΤ, σημείωσε πως μέσω της λύσης που επιλέχθηκε προστατεύθηκε το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίστηκε η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίστηκαν στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας, και διασφαλίστηκε απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Εξήγησε πως ο Σύμβουλος, αφού ανέλυσε διαφορετικά σενάρια, διατύπωσε την τελική εισήγηση, με βάση τη διαπίστωσή του ότι το ΤΤ, ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου.

Για τους υπαινιγμούς του κ. Καμμένου περί χειραγώγησης της μετοχής του ΤΤ, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε «μεγαλύτερη υπευθυνότητα» και προσέθεσε πως «αν κάνατε τον κόπο και εξετάζατε την πορεία της μετοχής του ΤΤ στο Χρηματιστήριο, θα διαπιστώνατε ότι η τιμή της είχε απώλειες περίπου 90% μόνο σε ένα χρόνο…».

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή πώλησης του ΤΤ με τους καλύτερους όρους για το Δημόσιο. Παρείχε δε τη διαβεβαίωση ότι η πώληση των μετοχών του νέου ΤΤ θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Συνοψίζοντας την πολύωρη συζήτηση, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι τα 50 δισ. ευρώ αρκούν για την άνετη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και πρόσθεσε ειδικώς προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά: «Οικονομία χωρίς Μνημόνιο σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Θα έπρεπε να έχετε διδαχθεί από την περιπέτεια της Κύπρου».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα