Η Βουλή κύρωσε τη συμφωνία της Ελλάδας για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

23:49 2/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ελλάδα αποκτά επιτέλους θέση στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης" τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου κατέθεσε στη Βουλή την επιστολή των μετόχων του ΤΑΡ προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα

να αποκτήσει μέχρι και το 5% με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, το 2019.

"Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία" ανέφερε ο κ. Μανιάτης, ο οποίος ευχαρίστησε για την ευρεία συμφωνία που επετεύχθη στη Βουλή, καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε "παρών", τονίζοντας πως είναι θετικό το γεγονός της διέλευσης του αγωγού από την χώρα μας αλλά εκφράζοντας αντιρρήσεις σε σημεία της σύμβασης.

Κατά τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ (υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια σύμβαση που δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας ενώ απεμπολεί και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, με αιχμή το ποσοστό της συμμετοχής της χώρας μας στον αγωγό) αλλά και το ΚΚΕ. Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής Αθ. Πετράκος ζήτησε να αναθεωρηθούν σημεία της σύμβασης κύρωσης και να υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις ως προς την πρόβλεψη εξαγοράς του 5% των μετοχών του αγωγού από την Ελλάδα και να προβλεφθεί μονομερής επιλεκτική δυνατότητα για αύξηση του μετοχικού μεριδίου σε 15% μετά την δεκαετία.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ελλάδα -μέσω ΔΕΣΦΑ- από τα 10 δισ. κυβικά μέτρα που θα είναι η συνολική δυναμικότητα του αγωγού και ανέφερε ότι σε δεύτερη φάση υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστεί η δυναμικότητα του αγωγού στα 20 δισ. κυβικά μέτρα. Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι ο αγωγός είναι ένα "έργο πνοής" για τη Βόρεια Ελλάδα και ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν 3.500 έως 4.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα προκύψουν εμμέσως άλλες 10.000 θέσεις εργασίας.

Απαντώντας δε στις παρατηρήσεις των κόμματων περί μη πρόβλεψης τελών διέλευσης του αγωγού ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι δεν υπάρχει σε κανέναν διασυνοριακό αγωγό της Ευρώπης, τέτοιου είδους ρύθμιση. Αναφορικά με άλλα σημεία της κριτικής που εκφράστηκε για το φορολογικό καθεστώς ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ, αφού ανέφερε ότι η επένδυση που θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα "απαιτεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον" διευκρίνισε ότι η απαλλαγή της εταιρείας από τον φόρο εξαγωγής κερδών, οφείλεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος φόρος έχει καταργηθεί από τις προβλέψεις του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης αναφορικά με τις αιτιάσεις περί απαλλαγής της διαχειρίστριας εταιρείας από τον ειδικό φόρο ακινήτων είπε πως το έσοδο αυτό θα ήταν ούτως ή άλλως μικρό. Προσέθεσε ωστόσο ότι η συμφωνία προβλέπει ρητώς ότι ο επενδυτής βαρύνεται με όλους τους φόρους κατοχής ακίνητης περιουσίας που προβλέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Εξάλλου στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι η χώρα μας έχει μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και επανέλαβε ότι πραγματοποιούνται έρευνες για υδρογονάνθρακες σε θάλασσα και στεριά. Επισημαίνοντας τις θετικές συνέπειες που θα επέλθουν από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα, ο κ. Μανιάτης είπε ότι θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής κατά 75% επισημαίνοντας μάλιστα ότι "θα μπορεί να δώσει τον μισό ΤΑΠ".

Τέλος ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε την Βουλή ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την μείωση της τιμής του φυσικού αερίου εξελίσσονται ευνοϊκά, επισημαίνοντας πως "όλα δείχνουν ότι επιτυγχάνουμε τους βασικούς μας στόχους". Εξήγησε πάντως πως επειδή όλα είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί να πει τίποτε περισσότερο και προσέθεσε: "Όταν κλείσει η διαπραγμάτευση θα ανακοινωθεί το ποσοστό, η χρονική διάρκεια και οι όροι της συμφωνίας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα