«Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία»

00:35 23/10/2013 - Πηγή: TNSite
«Δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία για λειτουργικά έξοδα όλο το 2013. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ούτε βενζίνη να κινηθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα ούτε πετρέλαιο για θέρμανση τον χειμώνα ούτε υλικά καθαριότητας για τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι το Ταμείο θα μπορεί πλέον να πληρώνει απευθείας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η πρόεδρος του Συλλόγου

Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινα Κουτσούμπα την ενημέρωση που έκανε σήμερα το μεσημέρι στους δημοσιογράφους μιλώντας περί κρισιμότητας και σχεδίου καταρράκωσης του κύρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν στα παραπάνω, σύμφωνα με τον ΣΕΑ. «Τα ελάχιστα χρήματα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αδυνατούν να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων, ειδικά όταν δίνονται με ανορθολογικό τρόπο, όπως τα περίπου 500 ευρώ που έφτασαν τις τελευταίες μέρες για να καλυφθούν οι βενζίνες όλου του χρόνου. Και μιλάμε για Εφορείες που έχουν δύο και τρεις νομούς. Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, συχνά βάζουμε χρήματα από την τσέπη μας ή ζητάμε ακόμα και προσωπικές χάρες. Για παράδειγμα, όταν χαλάνε οι υπολογιστές, έχουμε δύο επιλογές: Να υποχρεωθούμε σε κάποιον γνωστό να το φτιάξει ή να γίνουμε οι ίδιοι τεχνικοί», δήλωσε με έμφαση.

Η «διαθεσιμότητα» και οι απολύσεις αποτελούν, κατά τους αρχαιολόγους, ένα ακόμα μείζον πρόβλημα καθώς, όπως ειπώθηκε, δεν έχει γίνει καμία πραγματική αξιολόγηση στις δομές του ΥΠΠΟΑ. «Αντίθετα χωρίς να έχουν κάνει σχέδιο Οργανισμού και παρά την έλλειψη προσωπικού, κόβουν οριζοντίως συγκεκριμένες ειδικότητες και κλάδους, όπως οι σχεδιαστές, που είναι εξειδικευμένο προσωπικό ή οι εργάτες ανασκαφών», επισήμανε η πρόεδρος του ΣΕΑ, τονίζοντας ότι πολλοί εργάτες προήλθαν από τον ΟΣΕ, εκπαιδεύτηκαν επί δύο χρόνια και σήμερα απολύονται, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κορινθία, αποτελούν τους μοναδικούς εργάτες ανασκαφών. «Επιπλέον, την ίδια στιγμή που απολύουν, προσλαμβάνουν κόσμο με 5μηνες συμβάσεις από ΜΚΟ και εργολαβίες», επισήμανε η πρόεδρος του ΣΕΑ.

Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πίεση να δοθούν «πλαγίως» οι σωστικές ανασκαφές σε ιδιώτες εργολάβους. «Τα χρήματα για τις σωστικές ανασκαφές έφτασαν στις υπηρεσίες το φθινόπωρο, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι ανασκαφές γίνονται το καλοκαίρι. Επιπλέον, το προσωπικό δεν μπορεί να προσληφθεί με αυτά τα λεφτά γιατί δεν υπάρχει η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Ακόμα όμως και να γίνουν προσλήψεις τον Νοέμβριο, το έργο θα τελειώσει γιατί πρέπει να κλείσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Οπότε, ισχύει το εξής δίλημμα: Ή δίνεις ανάθεση σε εργολάβο να κάνεις τη σωστική ανασκαφή, κάτι που επιτρέπεται ή περιμένεις την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα στο τέλος να γυρίζεις χρήματα πίσω, με κίνδυνο να σου πουν του χρόνου ότι δεν τα χρειαζόσουν», τόνισε.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα