Ισραήλ: Δέκα συμφωνίες θα υπογραφούν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά

16:18 7/10/2013 - Πηγή: TNSite

Η Ελλάδα και το Ισραήλ «μπορούν από κοινού να κάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι η καθεμία χωριστά» τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τηλεφωνικά από την Ιερουσαλήμ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Άριε Μέκελ, ενόψει της επίσημης επίσκεψης σήμερα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά,

στο Ισραήλ, συνοδευόμενου από οκτώ υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες. Ο κ. Μέκελ, που βρίσκεται στο Ισραήλ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η αυριανή πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, αλλά επίσης στη διάρκειά της θα υπογραφούν δέκα συμφωνίες.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, ο Ισραηλινός πρεσβευτής δηλώνει ότι «στο θέμα του φυσικού αερίου, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος έχουν αναπτύξει πολύ θετική δυναμική συνεργασίας, η οποία θα είναι επωφελής και για τις τρεις χώρες».

ΕΡ: Κύριε Μέκελ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα μετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ με τη συμμετοχή δώδεκα υπουργών από τις δύο χώρες. Τι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση αυτή και ποιος είναι ο σκοπός της;

ΑΠ: «Από τη μια πλευρά, πρόκειται για μια συμβολική συνάντηση, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μια νέα, αναβαθμισμένη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και πρώτα απ' όλα αυτό είναι μια απόδειξη αυτής της νέας σχέσης. Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έρχεται στο Ισραήλ συνοδευόμενος από οκτώ υπουργούς και στη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν 10 συμφωνίες, δείχνει πόσο κοντά έχουν έλθει οι χώρες τα τελευταία τρία χρόνια».

ΕΡ: Κύριε πρεσβευτή, όπως μας είπατε θα υπογραφούν δέκα διμερείς συμφωνίες για στενότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συμφωνιών.

ΑΠ: «Πρώτα απ' όλα, θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση των δύο πρωθυπουργών που θα καλύπτει όλο το εύρος της συνεργασίας. Επίσης, οι υπουργοί που συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υπογράψουν συμφωνίες με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους στον τομέα ευθύνης τους».

ΕΡ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της χώρας μας με το Ισραήλ και στο να διευρύνει τη διμερή συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας. Πώς προχωρά η συνεργασία στο θέμα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο; Υπάρχουν κάποια καλά νέα στον τομέα αυτόν;

ΑΠ: «Ναι, υπάρχουν πολλά καλά νέα σε αυτόν τον τομέα. Το Ισραήλ έχει ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή μας, η Κύπρος επίσης βρήκε φυσικό αέριο και ελπίζουμε να βρει και η Ελλάδα. Όπως ξέρετε, πρόσφατα υπεγράφη στην Κύπρο μια τριμερής συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες . Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι στο θέμα του φυσικού αερίου και οι τρεις χώρες θα αναπτύξουν μια πολύ θετική δυναμική συνεργασίας, η οποία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

ΕΡ: Όπως είπατε, κύριε πρέσβη, τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Βλέπετε αυτή η συνεργασία να βελτιώνεται ακόμη περισσότερο;

ΑΠ: «Πιστεύω ότι δεν είναι σύμπτωση που επιτεύχθηκε αυτή η αναβαθμισμένη συνεργασία. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά οι δύο χώρες μας -το Ισραήλ και η Ελλάδα- βλέπουν τα οφέλη αυτής της συνεργασίας. Και οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια περιοχή, την ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμώ ότι και οι δύο χώρες από κοινού μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από ό,τι η καθεμία χωριστά. Αυτό επιτυγχάνεται και όχι μόνο οι δύο κυβερνήσεις έρχονται πιο κοντά, αλλά και η ελληνική κοινή γνώμη είναι πολύ πιο φιλικά διακείμενη προς το Ισραήλ και η ισραηλινή κοινή γνώμη βλέπει πολύ ευνοϊκά την Ελλάδα. Αυτή είναι η βάση για τη συνέχιση της συνεργασίας και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί σύμβολο αυτής της εξέλιξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα