Μαθήματα ελληνικών για Τούρκους και μέσω skype

19:55 6/9/2013 - Πηγή: TNSite
Μαθήματα ελληνικών εξ αποστάσεως, μέσω skype, θα μπορούν να παρακολουθούν από φέτος κάποιοι από τους Τούρκους που συρρέουν στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για να μάθουν τη γλώσσα μας.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης, το Σισμανόγλειο, φέτος, δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί σπουδαστές στο τμήμα αρχαρίων και προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να μάθουν ελληνικά, ξεκίνησε συνεργασία με δύο ιδιωτικά

φροντιστήρια, παραρτήματα των οποίων λειτουργούν τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι Τούρκοι που ενδιαφέρονται να μάθουν ελληνικά είναι κυρίως νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Σκιαγραφώντας το προφίλ των σπουδαστών ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο, ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βίκτωρ Μαλιγκούδης αναφέρει: «Σε ποσοστό 95%, οι σπουδαστές είναι άτομα στην αρχή της παραγωγικής ηλικίας, φοιτητές ή απόφοιτοι πανεπιστημίων ή νέοι επαγγελματίες και ένα ποσοστό 5% είναι άτομα που έχουν κάνει μεικτούς γάμους και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα του/της συζύγου ή άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Ποσοστό 55% είναι γυναίκες και 45% άντρες, γνωρίζουν τουλάχιστον 1-2 ξένες γλώσσες και προέρχονται από τη μέση αστική τάξη. Τα μαθήματα γίνονται επτά ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά οι εργαζόμενοι προτιμούν τα βραδινά τμήματα, καθώς και τα τμήματα που λειτουργούν Σαββατοκύριακα».

Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2008, παραδίδονται δωρεάν χάρη στις χορηγίες του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και του Ιδρύματος Μποδοσάκη και, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μαλιγκούδης, δεν επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το Σισμανόγλειο λειτουργεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 - 2013 φοίτησαν 605 σπουδαστές σε όλα τα τμήματα που λειτούργησαν στους τρεις κύκλους μαθημάτων (χειμερινό, εαρινό και εντατικό θερινό). Οι εγγραφές γίνονται κάθε Σεπτέμβιο και ήδη έχουν αρχίσει για το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014.

Πέρσι τον Σεπτέμβριο, είχαν υποβάλει αιτήσεις εγγραφής 370 και από αυτούς έγιναν δεκτοί οι 80. Γι' αυτό και από φέτος ξεκίνησε συνεργασία με δύο φροντιστήρια, το Dilmer που λειτουργεί στο Τακσίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και στο Istanbul Lisan Merkezi, που έχει παραρτήματα στις περιοχές Μπακίρκιοϊ, Μετζιντιέκιοϊ και Μπεσίκτας στην ευρωπαϊκή πλευρά και στο Καντίκιοϊ στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μαθήματα ελληνικής σε τμήμα αρχαρίων θα πρέπει να απευθυνθούν σε αυτά τα δύο φροντιστήρια, όπου ακολουθείται το πρόγραμμα σπουδών του Σισμανογλείου.

Όσοι ολοκληρώσουν το επίπεδο Α1 με επιτυχία μπορούν να καταταγούν σε τμήμα επιπέδου Α2 στο Σισμανόγλειο. Φέτος, δίνεται η ευκαιρία σε 1 - 2 σπουδαστές κάθε τμήματος, οι οποίοι μένουν εκτός Κωνσταντινούπολης, να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω skype» προσθέτει ο κ. Μαλιγκούδης.

Στο Σισμανόγλειο λειτουργούν 18 συμβατικά τμήματα ελληνικής γλώσσας, σε καθένα από τα οποία φοιτούν 10 - 15 άτομα. Πέρα από αυτά τα τμήματα λειτουργεί από πέρσι και τμήμα το οποίο προετοιμάζει τους σπουδαστές για τις εξετάσεις πιστοποίησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που διενεργούνται κάθε χρόνο, τον Μάιο.

Παράλληλα, λειτουργεί τμήμα προφορικών, το οποίο απευθύνεται σε όσους έχουν βασική γνώση της ελληνικής γλώσσας και επιθυμούν να βελτιώσουν την κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου. Λειτουργεί, επίσης, τμήμα ανάγνωσης λογοτεχνίας και μετάφρασης, του οποίου τα μαθήματα γίνονται κάθε δύο εβδομάδες.

Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη βασική γραμματική της ελληνικής γλώσσας και επιθυμούν να φθάσουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο εξοικείωσης με τα ελληνικά, γνωρίζοντας - παράλληλα - τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας. Το τμήμα ανάγνωσης δίνει στους σπουδαστές την ευκαιρία να επεξεργαστούν μια επιλογή διαφορετικών ειδών λογοτεχνικής παραγωγής στο πρωτότυπο (παραμύθι, διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο) και διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, με βιβλία στο ελληνικό πρωτότυπο και σε τουρκική μετάφραση.

Το Σισμανόγλειο έχει προνοήσει και για τα παιδιά. Με την παιδική γωνιά ανάγνωσης, η οποία χάρη σε δωρεά του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου διαθέτει έναν σεβαστό αριθμό βιβλίων, δίνει την ευκαιρία της επαφής και εξοικείωσης με την ελληνική γλώσσα σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που προέρχονται από τη μειονότητα ή από μεικτούς γάμους.

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο συνεργασίας του Σισμανογλείου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει ήδη υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εκ παραλλήλου διδασκαλίας μέσω διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, Έλληνες φοιτητές που διδάσκονται την τουρκική στα προαναφερθέντα Πανεπιστήμια και Τούρκοι σπουδαστές που μαθαίνουν ελληνικά, εξασκήθηκαν ο ένας στη γλώσσα του άλλου, διορθώνοντας και «διδάσκοντας» ο ένας τον άλλον, υπό την εποπτεία καθηγητή.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα