«Με την γλώσσα της τέχνης»

07:22 9/4/2013 - Πηγή: TNSite
«Η φύση, λέει το εξής: Εάν καταπιέσεις κάποιον πολύ, εκείνος θα αντιδράσει με βιαιότητα κι αν πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τότε θα αντιδράσει ακόμα πιο βίαια. Πρέπει να προβληματιστούμε και να βρίσκουμε λύσεις. Αυτό είναι ένα μήνυμα πολιτικό».

Ο Δημήτρης Μυταράς, με αυτό τον τρόπο χαιρέτησε το ακροατήριο, στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του «Με την γλώσσα της τέχνης», χθες το βράδυ στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκδοση αποτελεί το απόσταγμα της μακροχρόνιας πορείας του στην τέχνη.

Στηρίχθηκε σε διαλέξεις τις οποίες πραγματοποιούσε σχεδόν κάθε εβδομάδα ενημερώνοντας τους φοιτητές

της Σχολής Καλών Τεχνών, για διάφορα εικαστικά θέματα που τους απασχολούσαν και τελικά, του πήρε 15 χρόνια για να φθάσει η ιδέα εκείνη στα χέρια του, ως βιβλίο πια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου .

Πρόθεσή του ήταν «να βοηθήσει τους νέους ζωγράφους και από την άλλη να ενημερώσει εκείνους που δεν ασχολούνται με την Τέχνη, αλλά θα ήθελαν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και μαζί να ξεπεράσουν τους φόβους που ίσως προκαλεί το «απρόσιτο» της καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Οι απόψεις του για την τέχνη και η βιωματική του εμπειρία αποτελούν «έναν οδηγό προς ναυτιλομένους που θέλουν να ριψοκινδυνεύσουν στην απέραντη θάλασσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας» είπε χαιρετίζοντας την έκδοση η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα: «Σου μαθαίνει να βλέπεις την φύση, να διαβάζεις τα χρώματα. Είναι ένας δάσκαλος στοχαστικός που μας θέτει σε επιφυλακή ενώπιον της θεωρίας».

Τον βασικό «ανανεωτή της διδασκαλίας στην Σχολή Καλών Τεχνών, που διαδέχθηκε τους δασκάλους της γενιάς του ΄30», χαιρέτησε από το πάνελ των ομιλητών και ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χαρβαλιάς: «Ο Δημήτρης Μυταράς, δεν μεταφέρει πρότυπα, έτοιμα ρεύματα, προκλητική πρωτοπορία. Προτιμά να λύνει δύσκολα προβλήματα» είπε για τον ζωγράφο, ο οποίος στο έργο του, «έχει αφομοιώσει τα προστάγματα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού και της παράδοσης σε ενιαία σύνθεση» σχολίασε ο Γ.Χαρβαλιάς.

Κι ο ποιητής Γιάννης Κοντός, παρατήρησε ότι το βιβλίο «με την γλώσσα της τέχνης, είναι μια ώριμη ζωή με τεράστια πείρα δασκάλου και πως μετά τον Γιάννη Μόραλη, ο Δημήτρης Μυταράς, διαμόρφωσε την μεταπολεμική ΑΣΚΤ». Δίπλα στον Δημήτρη Μυταρά, η συνοδοιπόρος της ζωής του και επίσης ζωγράφος, γυναίκα του Χαρίκλεια Μυταρά.

Η παρουσίαση του βιβλίου, άνοιξε με χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος απευθύνθηκε «στον φωτισμένο δάσκαλο, τον συγγραφέα, διανοούμενο που παρεμβαίνει με δημόσιες τοποθετήσεις. Ο Δημήτρης Μυταράς, πέρα από την κάθε καλλιτεχνική του δημιουργία, θα συνεχίσει να μας διδάσκει και μέσα από τον συνεπή δημόσιο λόγο του» είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Αρβανιτόπουλος.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα