Μέχρι τέλος του έτους οι μελέτες για την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη

13:22 9/10/2013 - Πηγή: TNSite
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν παραδοθεί οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία.

Τα πρώτα παραδοτέα των εν λόγω μελετών έχουν ήδη αποσταλεί στα αρμόδια όργανα προς επεξεργασία, ενώ τα τελικά αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους οπότε και θα αξιοποιηθούν για την επάνοδο της εθνικής οικονομίας σε βιώσιμη

αναπτυξιακή τροχιά.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπενθυμίζει ότι με πρωτοβουλία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης ανατέθηκαν στο ΚΕΠΕ και στον ΙΟΒΕ, μελέτες με στόχο την ανάδειξη προτάσεων για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μεσο-μακροπρόθεσμα και τη συμβολή του κράτους στην πορεία αυτή.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών, οι μελέτες αυτές αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επισημάνουν τους κλάδους που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επάνοδο της εθνικής οικονομίας σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, να καταδείξουν τις πιθανές δημόσιες πολιτικές που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιπλέον, η μελέτη θα καταδείξει τα διοικητικά εμπόδια που πιθανώς δημιουργούν πρόβλημα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ώστε να προχωρήσει μια συντονισμένη προσπάθεια άρσης τους.

Το έγγραφο του κ. Στουρνάρα, διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Ασημίνας Ξηροτύρη και Δημήτρη Αναγνωστάκη με την οποία είχαν ζητήσει να ενημερωθούν σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου και πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Ζητούμενη από την αρχή της κρίσης και μάλιστα ως το σοβαρότερο διαπραγματευτικό όπλο στα προγράμματα σταθεροποίησης της τρόικα, θα έπρεπε να είναι ένα στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο της χώρας» ανέφεραν οι βουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνοντας ότι «αυτό πρέπει να αξιοποιεί και τη γνώση των αρμόδιων υπουργείων και φορέων και μελέτες κέντρων προγραμματισμού».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα