Νέα ρύθμιση δανείων ζητούν οι πυρόπληκτοι

09:35 18/4/2013 - Πηγή: TNSite
Νέα ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας, Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Στην επιστολή τους οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων αναφέρονται στο πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων που είχαν λάβει επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι σε πυρόπληκτους νομούς και

ζητούν επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, διετή περίοδο χάριτος με πρώτη πληρωμή στο τέλος Ιουνίου 2015, κεφαλαιοποίηση τόκων και μείωση του επιτοκίου.

Ειδικότερα οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι, «λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων που ισχύουν στην χώρα μας, λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις περιοχές αυτές, υπάρχει πλήρης αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων αυτών (παρά και τις παρατάσεις που ήδη έχουν δοθεί)».

Προσθέτουν πως «η κρίση βαθαίνει και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές δυσμενείς παρενέργειες στις επιχειρήσεις αυτές από την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων αλλά και στο Δημόσιο που έχει εγγυηθεί αυτά τα δάνεια με ορατό τον κίνδυνο μεγάλης αξίας καταπτώσεων».

Κατόπιν αυτών τα Επιμελητήρια ζητούν:

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, στην πρώτη κατηγορία (δάνεια ρύθμισης οφειλών) που η διάρκεια αποπληρωμής τους είναι δέκα χρόνια να επεκταθεί στα 15 χρόνια, ενώ στην δεύτερη κατηγορία (δάνεια χορήγησης νέων κεφαλαίων κίνησης) που η διάρκεια τους είναι πέντε χρόνια να επεκταθεί στα επτά χρόνια.

Διετή περίοδος χάριτος που σημαίνει ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης κεφαλαίου που είναι να καταβληθεί στις 30/6/2013, να μετατεθεί για τις 30/6/2015 και οι μη καταβληθείσες δόσεις να καταβληθούν στο τέλος μαζί με τις τελευταίες δόσεις, αναλογικά ώστε μαζί με κάθε δόση να καταβάλλεται μαζί με άλλη μία από τις οφειλόμενες.

Κεφαλαιοποίηση τόκων και συγκεκριμένα, για όσους δεν έχουν καταβάλει το μη επιδοτούμενο μέρος των τόκων, μέχρι την 31/12/2012, να γίνει κεφαλαιοποίηση, αυξάνοντας ισομερώς τις δόσεις του οφειλομένου κεφαλαίου.

Επίσης, τα Επιμελητήρια διεκδικούν και μείωση επιτοκίου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει το επιτόκιο των ρυθμίσεων να αποδεσμευθεί από το ΕΓΕΔ και να προσαρμοσθεί στο euribor, διαφορετικά επιβαρύνονται δυσανάλογα και οι επιχειρήσεις, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά την συμμετοχή του στην επιδότηση του επιτοκίου.

Τέλος υπογραμμίζουν πως στην νέα αυτή ρύθμιση που αιτούνται πρέπει να συμπεριληφθούν τόσο τα εγγυημένα και μη εγγυημένα δάνεια, όσο και τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα