Νέο ρεκόρ στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μεταξύ Γης

11:51 24/10/2013 - Πηγή: TNSite

Ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση ενός εξωπλανητικού διαδικτύου στο μέλλον αποτελεί το νέο ρεκόρ στην ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μεταξύ Γης και Σελήνης, που πέτυχε η NASA.

Ένα όργανο λέιζερ πάνω σε ένα αμερικανικό δορυφόρο, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έστειλε στον πλανήτη μας δεδομένα με ταχύτητα 622 megabit ανά δευτερόλεπτο, που αποτελεί νέο ρεκόρ «κατεβάσματος» (download).

Παράλληλα, σύμφωνα με το Space.com,

το δορυφορικό όργανο πραγματοποίησε «ανέβασμα» δεδομένων (upload) από τον επίγειο σταθμό στο Νέο Μεξικό με ταχύτητα 20 megabit ανά δευτερόλεπτο.

Το όργανο λέιζερ (Lunar Laser Communications Demonstration - LLCD) βρίσκεται εγκατεστημένο στη διαστημοσυσκευή LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), η οποία εκτοξεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου φέτος, με σκοπό να μελετήσει την αραιή σεληνιακή ατμόσφαιρα και τα σωματίδια σκόνης που πιστεύεται ότι αιωρούνται σε αυτήν.

Το LADEE διαθέτει μια εξελιγμένη τεχνολογία λέιζερ για τις επικοινωνίες του με τη Γη, αντί για τις συνήθεις μεταδόσεις μέσω ραδιοκυμάτων. Χρησιμοποιώντας τους οπτικούς παλμούς του λέιζερ, στέλνει στοιχεία στον πλανήτη μας -και λαμβάνει από αυτόν- με μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλο σκάφος.

Επιδίωξη της NASA είναι να δοκιμάσει την εν λόγω τεχνολογία γρήγορων και αξιόπιστων επικοινωνιών, που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ώστε να την επεκτείνει στις μελλοντικές αποστολές της στο διάστημα, ιδίως σε αυτές που θα έχουν απομακρυνθεί πολύ από τη Γη. Απώτερος στόχος είναι η μετάδοση τρισδιάστατων εικόνων και βίντεο υψηλής ανάλυσης από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

«Το LLCD αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχεδιασμό μας να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά διαστημικών επικοινωνιών. Τα αποτελέσματα μάς έχουν ενθαρρύνει και είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να εφαρμόσουμε τη νέα τεχνολογική δυνατότητα σύντομα στις αποστολές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.

Η τεχνολογία των λέιζερ επικοινωνιών είχε πρόσφατα δοκιμαστεί και από τον δορυφόρο LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και, μεταξύ άλλων, έστειλε στη Γη μέσω λέιζερ μια εικόνα της «Μόνα Λίζα».

Keywords
Τυχαία Θέματα