Οι πνευμονοπάθειες προκαλούν έναν στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη

13:41 6/9/2013 - Πηγή: TNSite

Οι πνευμονοπάθειες προκαλούν έναν στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη

Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι η αιτία του 10% όλων των θανάτων στην Ευρώπη και το κάπνισμα είναι ο κυριότερος υπαίτιος, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS).

Η έκθεση προβλέπει ότι οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) θα αυξάνονται την επόμενη 20ετία λόγω των μεγάλων ποσοστών καπνίσματος του παρελθόντος.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από τα στοιχεία

του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Οι επιστήμονες της ERSανέλυσαν τα στοιχεία αυτά και συνέταξαν την Ευρωπαϊκή Λευκή Βίβλο Πνευμονοπαθειών.

Στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΠΟΥ, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως την Κεντρική Ασία, οι τέσσερις κυριότερες πνευμονοπάθειες είναι οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας), η ΧΑΠ, ο καρκίνος του πνεύμονα και η φυματίωση, που προκαλούν το 10% των ετησίων θανάτων.

Ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, τα ίδια νοσήματα ευθύνονται για τον έναν στους οκτώ θανάτους, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο.

Τους περισσότερους θανάτους από πνευμονοπάθειες στην ΕΕ έχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Βρετανία (από 117 έως 112 ανά 100.000 πληθυσμού).

Τους λιγότερους θανάτους έχουν η Φινλανδία και η Σουηδία, με 53,7 και 55,7 ανά 100.000 αντιστοίχως.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα μισά κρούσματα πνευμονοπαθειών οφείλονται στο κάπνισμα, το οποίο «αποτελεί την κυριότερη απειλή για την υγεία στην Ευρώπη», όπως γράφουν οι ειδικοί της ERS.

Μολονότι, εξάλλου, τα ποσοστά των καπνιστών έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, η νέα έκθεση εκτιμά ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειές του εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα και ΧΑΠ - και αυτό θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τις δύο επόμενες δεκαετίες.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα