«Ορατός ο κίνδυνος της αυτοδίκαιης αργίας για τον κ. Πελεγρίνη»

11:15 3/12/2013 - Πηγή: TNSite
Σε εκτενέστατο σχολιασμό όλων των χθεσινών εξελίξεων προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αριστείδης Χατζής. Όπως αναφέρει σε μακροσκελή του ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) ήταν αναμενόμενη η παραπομπή του Πρύτανη ειδικά μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες του Συμβουλίου του Ιδρύματος στις 5/11.

Ορατή είναι κατά τον κ.Χατζή η αυτοδίκαιη αργία του κ. Πελεγρίνη καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία σε αυτοδίκαιη αργία οδηγούνται και όσοι έχουν παραπεμφθεί σε

πειθαρχικό συμβούλιο για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα.

Ως σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, ο κ. Χατζής αναφέρει τα ακόλουθα: οι πράξεις άρνησης αναγνώρισης του Συντάγματος, η απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων, η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, η σοβαρή απείθεια, η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, η παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού παραπτώματος κ.λπ.

Δεν είναι πάντως απίθανο, υποστηρίζει ο κ. Χατζής, σε περίπτωση που ο Πρύτανης οδηγηθεί σε αυτοδίκαιη αργία να ζητήσει την αναστολή της απόφασης ή άρση της αργίας από το πειθαρχικό συμβούλιο. Αν κριθεί ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του εκτός υπηρεσίας, θα αποφασιστεί η αναστολή της αργίας και η επαναφορά στα καθήκοντά του.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο δεν κάνει δεκτή την αίτηση του Πρύτανη για άρση της αργίας τότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της επιστροφής στην υπηρεσία, αναφέρει ο κ. Χατζής, έως ότου εκδώσει την απόφασή του το πειθαρχικό συμβούλιο που σε περίπτωση δικαίωσης θα έχει συμβολικό χαρακτήρα αφού οι επόμενες πρυτανικές εκλογές είναι τον Ιούνιο του 2014.

Ο κ. Χατζής υποστηρίζει ότι ο Υπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από τις σοβαρότατες παραχωρήσεις προς του διοικητικούς υπαλλήλους που όμως δεν έγιναν δεκτές ενώ και ο Πρύτανης δεν κάλεσε τους υπαλλήλους να τις αποδεχτούν. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να σκληρύνει η στάση του Υπουργού.

Στο αγωνιώδες ερώτημα για το εξάμηνο ο κ Χατζής αναφέρει ότι αν και το Πανεπιστήμιο δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τις 9 Δεκεμβρίου, η Σύγκλητος θα προσπαθήσει να σώσει το εξάμηνο και γι’ αυτό το λόγο έχει ζητήσει ή θα ζητήσει από το Υπουργείο να ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά.

Όσον αφορά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για συνέχιση της αργίας ο κ. Χατζής την χαρακτηρίζει ως απόφαση «διαπραγμάτευσης» και «αναμονής». «Οι εργαζόμενοι δηλαδή αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με το Υπουργείο – για την ακρίβεια μέχρι να βρεθεί τρόπος να διασφαλίσουν όσα κέρδισαν από τις μεγάλες υποχωρήσεις του Υπουργείου. Ταυτόχρονα θεώρησαν ότι η περαιτέρω πίεση μπορεί να αποδώσει περισσότερο.

Έτσι προκήρυξαν 48ωρη απεργία για να διαπραγματευτούν και να πιέσουν περαιτέρω. Προγραμμάτισαν να συναντηθούν την Τρίτη με τον Πρύτανη και σε συνεργασία μαζί του να ετοιμαστούν για την επιστροφή στο τραπέζι διαπραγματεύσεων την Τετάρτη. Αυτή τη φορά όμως μαζί με τον Πρύτανη και μέλη της Συγκλήτου ως «εγγυητές». Η επόμενη συνέλευση προγραμματίστηκε για την Πέμπτη 5/12 στις 10.00.» αναφέρει ο κ .Χατζής

Ερωτήσεις και απαντήσεις από τον κ.Χατζή για την πειθαρχική παραπομπή του Πρύτανη

- Τι έγινε ακριβώς;Ο Υπουργός Παιδείας αποφάσισε να παραπέμψει τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος διότι οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου.- Μπορεί να το κάνει αυτό ο Υπουργός;Ναι, μπορεί. Είναι η εποπτεύουσα αρχή.

- Μας πώς του ήρθε ξαφνικά να κάνει κάτι τέτοιο;Ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενο. Ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές καταγγελίες του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ στις 5/11. Το Συμβούλιο Ιδρύματος είχε εδώ και καιρό ζητήσει έμμεσα από το Υπουργείο την παραπομπή του Πρύτανη για σειρά παραπτωμάτων. Θυμίζω ότι το Συμβούλιο Ιδρύματος εξελέγη από το 80% των εγγεγραμμένων μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ.

- Και τι θα γίνει τώρα;Θα συσταθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από πέντε μέλη:- τρεις ανώτατους δικαστές (ένας/μία από τον Άρειο Πάγο, ένας/μία από το ΣτΕ και ένας/μία από το Ελεγκτικό Συνέδριο). Ο/Η αρχαιότερος/η θα προεδρεύσει.- δύο πρυτάνεις άλλων ΑΕΙ που θα διορίσει ο Υπουργός Παιδείας

- Ποια προβλέπεται να είναι η απόφαση;Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη – ελπίζω να καταλαβαίνετε γιατί. Όμως ανεξάρτητα του αποτελέσματος η διαδικασία αποτελεί από μόνη της ένα είδος κύρωσης γι’ αυτόν που παραπέμπεται – ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

- Γιατί το λέτε αυτό;Διότι βάσει του νόμου 4093/2013 η αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη δημόσιου υπαλλήλου, ακόμα και για πλημμέλημα, οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία.

Βέβαια (σύμφωνα με τον Αντώνη Μανιτάκη) «η αυτοδίκαιη αργία δεν αφορά το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν, και κυρίως δεν αφορά απλές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα, για τις οποίες αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Η ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που είτε έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα, είτε έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο (προφανώς, μετά διερεύνηση και αξιολόγηση καταγγελίας) για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα.»

Σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα είναι (αναφέρονται ενδεικτικά): οι πράξεις άρνησης αναγνώρισης του Συντάγματος, η απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων, η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, η σοβαρή απείθεια, η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, η παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού παραπτώματος κ.λπ.

Θυμίζω ότι στις 5/11 το Συμβούλιο Ιδρύματος τόνιζε ότι «Οι ενέργειες και οι παραλείψεις του Πρύτανη του ΕΚΠΑ σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας έχουν βλάψει σοβαρά το ίδρυμα.» Θα βρείτε εδώ τις καταγγελίες για να πάρετε μία ιδέα των παραπτωμάτων για τα οποία κατηγορείται ο Πρύτανης: http://tinyurl.com/oplfct6.

- Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;Ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Πρύτανης θα τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία. Αλλά θα το μάθουμε σύντομα.

- Μέχρι πότε θα παραμείνει σε αργία;Προφανώς αν γίνει κάτι τέτοιο θα ζητήσει ο ίδιος αναστολή ή άρση της αργίας και επαναφορά στην υπηρεσία του. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του (θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης), θεωρηθεί δηλαδή ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του εκτός υπηρεσίας, θα αποφασιστεί η αναστολή της αργίας και η επαναφορά στα καθήκοντά του.- Είναι πιθανό αυτό;Δεν είναι πάντως απίθανο.- Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής;Tότε δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς μέχρι την έκδοση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Θυμίζω ότι οι επόμενες Πρυτανικές εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Άρα τυχόν «δικαίωση» του κ. Πελεγρίνη από το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα έχει μόνο συμβολικό αποτέλεσμα.

- Και ποιος θα γίνει Πρύτανης στη θέση του;Σύμφωνα με το άρθρο 12.3 του ν. 4076/2012 η Σύγκλητος θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των μελών της τον/την αντικαταστάτη/τρια του. Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να γίνουν οι Πρυτανικές εκλογές (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4009/2011).

- Εάν η Σύγκλητος αρνηθεί να εκλέξει Πρύτανη ή παραιτηθεί;Τότε τον Πρύτανη θα ορίσει ο Υπουργός Παιδείας.

- Γιατί ο Υπουργός έλαβε τέτοια απόφαση;Το Υπουργείο έκανε μέσα στο Σ/Κ σοβαρές υποχωρήσεις – ουσιαστικά κατάργησε την ΚΥΑ στην πράξη. Ο Υπουργός ζήτησε από τον Πρύτανη να καλέσει τους απεργούς να τις αποδεχθούν. Ο τελευταίος δεν το έκανε και έφυγε στο εξωτερικό σε προγραμματισμένο ταξίδι του. Οι δε απεργοί αποφάσισαν (δες παραπάνω) να μην δεχτούν αμέσως τις προτάσεις του Υπουργείου αλλά να πιέσουν ακόμα περισσότερο και να περιμένουν την επιστροφή του Πρύτανη για να συμμετάσχει κι αυτός στη διαπραγμάτευση.

Τα παραπάνω οδήγησαν σε σκλήρυνση της στάσης του Υπουργείου αλλά και της Κυβέρνησης συνολικά. Πέραν της παραπομπής του Πρύτανη το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ εάν αυτοί δεν επιστρέψουν αύριο το πρωί (Τρίτη 3/12) στις δουλειές τους.- Και με το εξάμηνο τι θα γίνει;Ελπίζω να χαθεί. Καταλαβαίνω όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν αλλά για μένα η καλύτερη λύση είναι αυτή. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι εξευτελιστική για το πανεπιστήμιο. Είναι απολύτως βέβαιο πως δεν θα ανοίξει το ΕΚΠΑ πριν τις 9/12 και ιδιαίτερα αμφίβολο ότι θα ανοίξει ακόμα και τότε. Είναι προφανές πως η σύγκρουση έχει φτάσει στα άκρα. Είναι δυνατόν να αρχίσει το εξάμηνο όταν απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα;Όμως η δική μου άποψη δεν είναι πλειοψηφική. Θεωρώ βέβαιο ότι η Σύγκλητος θα προσπαθήσει να σώσει το εξάμηνο και γι’ αυτό το λόγο έχει ζητήσει ή θα ζητήσει από το Υπουργείο να ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά. Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα το κάνει επειδή γνωρίζει ότι το θέλουν τα πανεπιστήμια.

- Εμείς τι θα πρέπει να κάνουμε τώρα;Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Έχει και συνέχεια.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος

NewsBeast

Keywords
έως ότου, πρυτανικές εκλογές, υπουργείο παιδείας, αθηνα, facebook, εκλογες, απεργια, εκπα, δεπ, αει, επηρεάζει, http, tinyurl, σημαίνει, κυα, λύση, Χριστούγεννα, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, αργιες 2012, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες 2014, αξιολογηση, τι σημαινει, το θεμα, αιτηση, εκπα, θεμα, πιεση, υπουργείο παιδείας, αει, αρθρο, εβδομαδες, βρειτε, γινει, δεπ, δυνατοτητα, δικη, εγινε, υπαρχει, εμμεσα, επηρεάζει, εφυγε, έως ότου, ιδεα, η δικη, ειδος, υπηρεσια, ιδρυμα, κυα, λειτουργια, λύση, λογο, ουσιαστικα, πεμπτη, προβληματα, πρυτανης, πρυτανικές εκλογές, πρωι, ρυθμιση, συνεχεια, συντομα, σειρα, στα ακρα, τιμωρια, τριτη, υπουργος παιδειας, φορα, χατζης, ψυχραιμια, http, δουλειες, ιδιαιτερα, υπουργειο, οργανα, σημαίνει, ταξιδι
Τυχαία Θέματα