Πανελλήνιες εξετάσεις και άγχος
Τα θέματα που θα πέσουν, το αν θα καταλάβει ο μαθητής
Το άγχος είναι λειτουργικό όταν κινητοποιεί και βοηθάει το άτομο να είναι δημιουργικό. Όταν είναι έντονο δημιουργεί προβλήματα στη συναισθηματική του ηρεμία και μειώνει τις ικανότητές του.
Το άγχος ως συναίσθημα εκφράζεται με διάφορα συμπτώματα. Συχνά οι έφηβοι διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους, άσχημο ύπνο, ταχυκαρδία κ.λπ. (σωματικά συμπτώματα), γίνονται ευερέθιστοι, ευσυγκίνητοι, έχουν αρνητική διάθεση κ.λ.π. (συναισθηματικά συμπτώματα), έχουν δυσκολία συγκέντρωσης, μπλοκάρισμα μνήμης ή αρνητικές σκέψεις (γνωστικά συμπτώματα) ή κάνουν απουσίες από το σχολείο, απομονώνονται, μένουν πίσω από το διάβασμα (συμπεριφορικά συμπτώματα).
Στόχος δεν είναι η εξάλειψη του άγχους, καθώς είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που συνοδεύει κάθε αλλαγή και εξέλιξη στη ζωή μας, αλλά η διαχείρισή του ώστε να είναι για τους έφηβους ένα συναίσθημα δημιουργικό, που κινητοποιεί.
Ακολουθούν κάποιοι γενικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους. Πρέπει βέβαια να λαμβάνεται υπόψη η μοναδική προσωπικότητα κάθε παιδιού. Αν ο έφηβος αδυνατεί να διαχειριστεί το άγχος του σε βαθμό που τα συμπτώματά του επιμένουν και προκαλούν προβλήματα στη συναισθηματική του ηρεμία και στη λειτουργικότητά του, καλό είναι να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.
Πρώτα απ’ όλα η καλή προετοιμασία, το διάβασμα και οι συχνές επαναλήψεις μειώνουν το άγχος. Συχνά οι έφηβοι αγχώνονται γιατί έχουν κενά ως προς την ύλη. Πρέπει να μάθουν να οργανώνουν και να προγραμματίζουν το χρόνο τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν το άγχος, τους παράγοντες που τους αγχώνουν καθώς και πώς αυτό εκφράζεται σωματικά, στις σκέψεις και στη συμπεριφορά τους. Αυτό βοηθάει να το ελέγξουν καλύτερα και έτσι να το φοβούνται λιγότερο. Είναι πολύ βοηθητικό να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με τους γονείς τους και τους ανθρώπους που εμπιστεύονται, να μην απομονώνονται.
Η έλλειψη φίλων και κοινωνικών συναναστροφών αυξάνει το άγχος. Να μάθουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, να μην τον επικρίνουν αλλά να τον επιβραβεύουν και να επικεντρώνονται στα θετικά χαρακτηριστικά και στις ικανότητές τους. Είναι σημαντικό να σκέφτονται θετικά αλλά και ρεαλιστικά. Μη λένε «τα ξέρω όλα», «δε θα φοβηθώ καθόλου» αλλά «έχω προετοιμαστεί καλά», «ακόμα και αν φοβηθώ θα το αντιμετωπίσω». Να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και στόχους με βάση τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Επίσης η φαντασίωση των εξετάσεων και αυτού που αγχώνει βοηθάει να εξοικειωθούν μαζί τους. Καλό είναι να σέβονται τα όριά τους και να οριοθετούν τους άλλους λέγοντας «όχι» και εκφράζοντας αυτό που θέλουν. Δεν μπορούν (ούτε και θα έπρεπε) να τους ευχαριστούν όλους γύρω τους και δεν ελέγχουν κάθε κατάσταση. Αν μια υποχρέωση αγχώνει, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα. Κάτω από πίεση αυτό που κάνουν δε θα γίνει σωστά. Πολύ σημαντικό για τους έφηβους είναι να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν και τους χαλαρώνουν. Δεν έχουν μόνο την υποχρέωση να μελετούν αλλά και να διαθέτουν ελεύθερο χρόνο για να τον αξιοποιούν όπως θέλουν. Αν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αισθανθούν έντονο άγχος, να πάρουν βαθιές ανάσες.
Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους υποχωρούν μετά από λίγο. Αν δε γνωρίζουν ένα θέμα ή είναι δύσκολο ας προχωρήσουν στο επόμενο και ας επανέλθουν αργότερα. Στο τέλος των εξετάσεων είναι σημαντικό να επιβραβεύσουν οι μαθητές τον εαυτό τους για την προσπάθεια, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
Οι πανελλήνιες δεν πρέπει να συνδέονται με την αξία των εφήβων ως άτομα ούτε η αποτυχία ή η επιτυχία να καθορίζουν την αυτοεκτίμησή τους.
Κρίνονται μόνο για τις γνώσεις τους στα συγκεκριμένα αντικείμενα τη συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης η εισαγωγή σε κάποια σχολή δεν εξασφαλίζει ταυτόχρονα επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι σημαντικό ο έφηβος μέσα από αυτή την εμπειρία να μάθει να αγαπάει τη μάθηση και να προσπαθεί να πετυχαίνει τους στόχους του λαμβάνοντας αποφάσεις και παίρνοντας πρωτοβουλίες καθώς εισέρχεται στην ενήλικη φάση της ζωής του.
Παπαμανουσάκη ΚατερίναΣυνεργάτης «ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε.»Ψυχοθεραπεύτρια - Κοινωνική Λειτουργός (ΜΑ)
www.sxetizomai.blogspot.com
NewsBeast
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Προτεινόμενα Θέματα: ΕΚΘΕΣΗ 4
- ΤΩΡΑ-Φωτιά στο σταθμό "Πανεπιστήμιο" του Μετρό
- Πως να ρίξεις μία φοιτήτρια σχολής αστυφυλάκων
- ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ...
- «Έφυγε» η υψίφωνος Φλώρα Κατωγά – Λαζάρου
- Τρωμε επικινδυνα φρουτα και λαχανικα...
- Το πρωί οικιακές βοηθοί στην Κύπρο, το βράδυ ιερόδουλες στα κατεχόμενα!
- ΔΕΙΤΕ: Η σοκαριστική αλήθεια για το γάλα!
- Τι σημαίνει η λέξη Χαράτσι; Τι σχέση έχει το χαρτζιλίκι με το χαράτσι;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Βαλς με 12 θεούς: Τι θα δούμε σήμερα 14 Μαΐου
- Πανελλήνιες εξετάσεις και άγχος
- Οικιακές συσκευές για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας
- Τον χαράκωσαν οι ρατσιστές και η Πολιτεία ήθελε να τον απελάσει
- Τσουνάμι πάγου εισβάλλει στη στεριά
- Έχει κάνει πλαστικές η Ρούλα Κορομηλά;
- Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διερευνά την εμπιστευτικότητα των λογαριασμών στο Bloomberg
- Η Μεγάλη των... Χασογκόληδων Σχολή
- Το άγχος των πανελλήνιων εξετάσεων και η διαχείρισή του από τους γονείς
- Κομπλέ στην πρεμιέρα
- Τελευταία Νέα TNSite
- Πανελλήνιες εξετάσεις και άγχος
- Δύο συλλήψεις για ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στη Ζάκυνθο
- Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διερευνά την εμπιστευτικότητα των λογαριασμών στο Bloomberg
- Κομπλέ στην πρεμιέρα
- Το άγχος των πανελλήνιων εξετάσεων και η διαχείρισή του από τους γονείς
- Τον χαράκωσαν οι ρατσιστές και η Πολιτεία ήθελε να τον απελάσει
- Βαλς με 12 θεούς: Τι θα δούμε σήμερα 14 Μαΐου
- Τσουνάμι πάγου εισβάλλει στη στεριά
- Οικιακές συσκευές για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας
- Δεν υπογράφει ο ΣΕΒ την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Το ΕΣΡ "αθώωσε" το Mega για το παραποιημένο ...
- Η Presse για τη «Δραχμή» του Κατσανέβα
- 6η ανοιχτή εκδήλωση των FUTURE LEADERS
- Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού
- «Έχουμε κλείσει δύο παίκτες, περιμένουμε Φυτανίδη»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παριστάνει ότι είναι από άλλον πλανήτη
- «Μαύροι» οι αριθμοί για την Ιταλία
- Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στο μετρό Πανεπιστήμιο
- Ζητούνται Μυαλά Ξυράφια!