Περισσότερες γυναίκες στην Πολιτική το 2014: Ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας η συμμετοχή των γυναικών
Το πρόγραμμα "Περισσότερες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή πολιτική - Περισσότερες γυναίκες το 2014" το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πολιτική ζωή και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. O στόχος του προγράμματος είναι διττός και αφορά στην μεγαλύτερη συμμετοχή νέων γυναικών-ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές αλλά και στην ενίσχυση των υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων
Φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Δεκατέσσερις χώρες με αντίστοιχους εκπροσώπους και συνεργαζόμενους φορείς έχουν συγκεντρωθεί για να θέσουν το θέμα και να συμμετάσχουν στον Ευρωπαϊκό διάλογο μέσω διακρατικών συναντήσεων και ανταλλαγής εμπειριών. Στην Ελλάδα ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), φορέας που από την ίδρυσή του, το 1977, μέχρι και σήμερα έχει συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο φορέας “Local Urban Development European Network” από το Βέλγιο.
Δράσεις του έργου
Στο πλαίσιο του έργου, κάθε χώρα-εκπρόσωπος φορέας θα αναπτύξει μια εθνική στρατηγική-καμπάνια για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Παράλληλα, μια από τις σημαντικές δράσεις του έργου, είναι το πρόγραμμα υποστήριξης υποψηφίων και εν δυνάμει υποψήφιων γυναικών. Το πρόγραμμα υποστήριξης υποψηφίων γυναικών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2014.
Το Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Ταλλίν της Εσθονίας η πρώτη Διακρατική Συνάντηση με θέμα "Περισσότερες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Πολιτική-Περισσότερες γυναίκες το 2014", στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του προγράμματος. Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων επικεντρώθηκε στις καλές πρακτικές των φορέων-οργανώσεων αλλά και των συνεργαζόμενων κομμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών στην πολιτική και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με την στρατηγική-καμπάνια που πρόκειται να υλοποιήσει ο κάθε εταίρος αλλά και συμπεράσματα σε σχέση με το ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στην ΗμερίδαΤα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, οι λόγοι για τους οποίους αξίζει οι γυναίκες να "βγαίνουν μπροστά" και να καταλαμβάνουν θέσεις "κλειδιά", οι καλές πρακτικές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η συνεργασία Ευρωκοινοβουλίου και ευρωπαϊκού Λόμπυ γυναικών για την ίση ποσόστωση στις εκλογές, αλλά και οι υφιστάμενοι ή μη μηχανισμοί πίεσης, το θέμα αξιών στην πολιτική, οι ενοχές των γυναικών που αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους και τα ερωτηματικά, για την εικόνα των γυναικών, υποψηφίων, εν δυνάμει υποψηφίων ή εκλεγμένων σε δημόσια αξιώματα, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στην Ημερίδα.
Η Δρ Αντωνία Τορρένς, Πρόεδρος του ΚΜΟΠ, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, ενώ είχε αναλάβει τον συντονισμό της ημερίδας. Από τους ομιλητές, πρώτη τον λόγο πήρε η κα Γλυκερία Ανυφαντή, η οποία εκπροσώπησε την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί.
Η κα Ανυφαντή χαρακτήρισε κομβικό σημείο τις ευρωεκλογές του 2014, σημειώνοντας πως η Ευρώπη προσδοκά πολλά από τις γυναίκες. Διερωτήθηκε ωστόσο, κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάδειξης των γυναικών σε επίπεδο ευρωεκλογών, όταν οι ίδιες οι κοινωνίες των κρατών μελών είναι διστακτικές.
"Οι γυναίκες του 21ου αιώνα σταθερά υπο-εκπροσωπούνται", καθώς οι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αρχέτυπα. Η κα Ανυφαντή σημείωσε, πως τώρα, εν μέσω κρίσης αξιών και αρχών, με τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες και παθογένειες της ανδροκρατούμενης πολιτικής, ανοίγει ένα παράθυρο για την προβολή και ανάδειξη των γυναικών σε αξιώματα.
Μαρία Ποθουλάκη: "Οι γυναίκες δεν νιώθουν να εκπροσωπούνται αρκετά"Η Δρ Μαρία Ποθουλάκη, Υπεύθυνη Διαχείρισης του Προγράμματος του ΚΜΟΠ, παρουσίασε το πρόγραμμα "Περισσότερες γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Πολιτική- Περισσότερες Γυναίκες το 2014", αναλύοντας τον σκοπό του, τους συμμετέχοντες φορείς και τις ομάδες στόχου.
Η κα Ποθουλάκη μίλησε ακόμη, για την εθνική καμπάνια του ΚΜΟΠ, με ορόσημο της Ευρωεκλογές και εκλογές στην ΤΑ το 2014, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις ευαισθητοποίησης, ραδιοφωνικά σποτ, ημερίδες, το σχετικό website και στρογγυλό τραπέζι, στο τέλος του έργου. Ακόμη, περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και δικτύωσης, πρόγραμμα υποστήριξης των υποψηφίων και εν δυνάμει υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει σχετική έρευνα για τις τάσεις, που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση του προγράμματος, ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο στοχευμένου, κλειστού και με βιωματικό χαρακτήρα ευρωπαϊκού προγράμματος (Ιανουάριος 2014), θα ζητηθεί από τα κόμματα να προτείνουν γυναίκες (15 τον αριθμό).
Συμπερασματικά, η κα Ποθουλάκη υπογράμμισε πως η συμμετοχή των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μειωμένη, ενώ οι γυναίκες δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται αρκετά, με το 83% των ερωτηθέντων (σε σύνολο 100 ερωτηματολογίων) να δηλώνει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Ως μεγαλύτερη δυσκολία, οι ερωτηθέντες ανάγουν τη δυσκολία ισορροπίας μεταξύ πολιτικής και προσωπικής - επαγγελματικής ζωής.
"Χρειάζεται υποστήριξη πρακτικά, για να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας γυναίκας, ώστε να συμμετάσχει στην πολιτική. Χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών, κατάρριψη των στερεοτύπων στην κοινωνία, καθώς και στήριξη από τα πολιτικά κόμματα", σημείωσε η κα Ποθουλάκη, κλείνοντας την ομιλία της.
Μαρία Μέξη: "Είναι καιρός να μάθουμε, όσα δεν ξέρουμε για τις γυναίκες"Εν συνεχεία, η Δρ.Μαρία Μέξη, Διδάκτων Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΜΟΠ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Γενεύης, μίλησε για την Πολιτική κι "Όσα δεν ξέρουμε για τις γυναίκες", παρουσιάζοντας στοιχεία, που αφορούν στην εξωτερική εμφάνιση των γυναικών, που θεωρείται απαραίτητη για μια καλή "πορεία" στην πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στον σεξισμό - ρατσισμό σε βάρος των γυναικών πολιτικών, βάσει ενδυματολογικών και όχι μόνο επιλογών.
Μεταξύ άλλων, η κα Μέξη μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ένα ανέκδοτο, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σε εθνικό κυρίως επίπεδο και του τρόπου που πολλές φορές, αντιμετωπίζονται και προβάλλονται οι γυναίκες πολιτικοί από τα ΜΜΕ.
Όπως είπε η κα Μέξη, όσα δεν γνωρίζουμε για τις γυναίκες, είναι τα βιώματά τους, οι σιωπές, οι πράξεις, οι επιρροές τους, που ακόμα κι όταν καταγράφονται, δεν ερμηνεύονται επαρκώς. Ειδικά στην Ελλάδα, δεν ξέρουμε πώς οι γυναίκες "χειρίζονται" και αντιμετωπίζουν την πολιτική, προκειμένου να επιβιώσουν σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον. "Είναι καιρός να μάθουμε όσα δεν ξέρουμε", κατέληξε.
Monika Ekstrom: "Ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας η συμμετοχή των γυναικών"Η Επικεφαλής Τομέα Πολιτικής Αναφοράς και Πολιτικής Ανάλυσης, Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές, κάνοντας λόγο για "προκλήσεις που θα επηρεάσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια".
"Είναι ευθύνη, να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, γιατί οι γυναίκες αποτελούν το μισό ποσοστό του πληθυσμού", είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, η κα Eksrom αναφέρθηκε στη σημασία της ισότητας των φύλων, στο πλαίσιο επίτευξης στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα όπως είπε:
Στρατηγικός στόχος της ΕΕ είναι το 75% του πληθυσμού να συμμετέχει στην αγορά εργασίας έως το 2020 στην Ευρώπη. Προς το παρόν, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 58%.Η ΕΕ προωθεί την ισότητα για τη λήψη οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων σε όλα τα πεδία (πολιτική και επιχειρήσεις), όπου παραδοσιακά οι άνδρες υπερτερούν.Στόχος είναι έως το 2020, από το 15% η συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών να φτάσει το 40%.Σε πολιτικό επίπεδο, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση στα κράτη μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ιδίως όμως στα εθνικά Κοινοβούλια πολλών χωρών, οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.Τι μπορεί να γίνει;
Η κα Ekstrom υπογράμμισε την ανάγκη, τα πολιτικά κόμματα να κάνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε νομοθετική δράση, να υπάρξει υποστήριξη των γυναικών υποψηφίων από πρωτοβουλίες όπως της ΚΜΟΠ, καθώς το 2014 είναι, όπως είπε, "ευκαιρία για να εδραιωθεί η ισότητα σε καλή θέση".
Αντώνης Καϊλής: "Σημαντική η παρουσία των Ελληνίδων εκλεγμένων στο Ευρωκοινοβούλιο"Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το Γραφείο ενημέρωσης στην Ελλάδα, Αντώνης Καϊλής, έδωσε μία εικόνα του τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εν συνεχεία, ο κ. Καϊλής υπογράμμισε την σημαντική παρουσία Ελληνίδων εκλεγμένων γυναικών, αναφέροντας συγκεκριμένα την κα Άννυ Ποδηματά (αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου) και την κα Ρόδη Κράτσα, η οποία κατάφερε σε έναν κόσμο ανδροκρατούμενο, αυτόν των Τραπεζών, να συντάξει έκθεση για τα επενδυτικά εργαλεία, τα σχετικά με τη χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση.
Ο κ. Καϊλής μετέφερε μάλιστα ένα μήνυμα της κας Κράτσα προς τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα του ΚΜΟΠ: "Μία γυναίκα μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική, από την πυρηνική φυσική μέχρι την πολιτική και ταυτόχρονα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει τη συνοχή στην οικογένειά της".
Τέλος, ο κ. Καϊλής αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης με τρόπο άμεσο και έμμεσο της αρχής της ίσης ποσόστωσης στις επιχειρήσεις, αναφέροντας σχετικά την υπερψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την Οδηγία που προβλέπει κυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τη σωστή ποσόστωση, π.χ. με τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς.
Ευθυμία (Μίκα) Ιωαννίδου: "Το σύστημα όπως ήταν, έχει καταρρεύσει"Η Δικηγόρος, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ γυναικών, μίλησε για το έργο του Λόμπυ και την ανάγκη οι γυναίκες, να πείσουν ένα νέο κοινό, αυτό των ανδρών.
Η κα Ιωαννίδου αναφέρθηκε ακόμη στο πόσο πλήττονται οι γυναίκες από την κρίση, κάνοντας λόγο για ανάγκη νομοθετικής δράσης σε επίπεδο ελληνικό, για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.
"Τη χώρα μας θα βοηθήσουμε, όχι τον εαυτό μας. Οι Ελληνίδες είναι πολύ καλές στις δημόσιες θέσεις. Το σύστημα όπως ήταν, έχει καταρρεύσει", είπε η κα Ιωαννίδου, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Λόμπυ έχει κάνει έργο και πρέπει, προσθετικά, να συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να μπουν τα θέματα της ίσης μεταχείρισης στην καρδιά της πολιτικής".
Λάουρα Αλιπράντη Μαράτου: "Εξακολουθούν οι διακρίσεις σε θέσεις κλειδιά"Η Δρ. Λάουρα Αλιπράντη Μαράτου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου FEMM, Εκπρόσωπος Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, που άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο στις αρχές του 19ου αιώνα, χαρακτηρίζοντάς το "τη μεγαλύτερη ειρηνική επανάσταση".
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διεθνείς Συμβάσεις όπως η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Σύμβαση του Πεκίνου, βοήθησαν στην προώθηση της διεκδίκησης συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
"Στην Ελλάδα, η καθυστέρηση στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών ήταν μεγάλη. Οι γυναίκες με τον Ν. 2159/1952 απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, ενώ για πρώτη φορά ψήφισαν σε εθνικές εκλογές το 1956. Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν οι ανισότητες", είπε η κα Αλιπράντη.
"Οι γυναίκες είναι φορείς νέων ιδεών και αντιλήψεων διεθνώς", τόνισε, κάνοντας αναφορά σε μελέτες, που καταδεικνύουν αύξηση της ποσόστωσης. "Εξακολουθούν οι διακρίσεις σε θέσεις κλειδιά. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις με πιο κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ οι άνδρες καταλαμβάνουν θέσεις σχετικές με οικονομία, εμπόριο και άλλα. Με στόχους και δεσμευτικές παρεμβάσεις, στις χώρες όπου υπήρξαν, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα για την επίτευξη της ισότητας.
Ζέφη Δημαδάμα: "Οι γυναίκες κρίνονται για το τι φορούν, πώς κυκλοφορούν, το χρώμα των μαλλιών τους"Η Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, Γραμματέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε το πώς οι γυναίκες γίνονται μάρτυρες της αυξανόμενης πίεσης (κυρίως από ανεργία, όπου τα ποσοστά είναι υψηλότερα), ενώ έκανε λόγο και για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο εργασιακό τους περιβάλλον, παράλληλα με την δυσκολία εξισορρόπησης της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.
Ακόμη, έκανε λόγο για το νέο φαινόμενο σεξισμού σε βάρος των γυναικών στην πολιτική. "Οι γυναίκες κρίνονται για το τι φορούν, πώς κυκλοφορούν, το χρώμα των μαλλιών τους, τη φωνή τους και άλλα", είπε χαρακτηριστικά.
Η κα Δημαδάμα μίλησε ειδικότερα για τον σεξισμό στην πολιτική και τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για μία μορφή ρατσισμού, μία μορφή βίας σε βάρος των γυναικών.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη σύμπραξης κομμάτων, ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων και φορέων, για την καλύτερη δυνατή προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική "αρένα".
Δέσποινα Χαλκίδη: "Έλλειμμα δημοκρατικό η απουσία γυναικών από την πολιτική"Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η κα Δέσποινα Χαλκίδη, Πολιτεύτρια Β' Αθηνών, Γραμματέας Γυναικών και Οικογένειας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η κα Χαλκίδη μίλησε για τους αγώνες των γυναικών στην Ελλάδα, αναφερόμενη ειδικά στο δικαίωμα ψήφου, σημειώνοντας: "Παρόλο που η ελληνική οικογένεια είναι μητριαρχική, η Ελληνίδα βήμα βήμα κατέκτησε τα δικαιώματά της. Όμως, ακόμα, σήμερα, αναζητά τη θέση της στην πολιτική σκηνή".
"Η γυναίκα, με τη διπλωματία της, μπορεί να φέρει ισορροπία. Η απουσία γυναικών από την πολιτική είναι έλλειμμα δημοκρατικό για μία χώρα σαν την Ελλάδα, που γέννησε τη Δημοκρατία", πρόσθεσε, προβάλλοντας το αίτημα, να σταματήσει ο πολιτικός στίβος να διαμορφώνεται με βάση την αντρική εμπειρία.
Όπως μάλιστα είπε, στους Ανεξάρτητους Έλληνες, γυναίκες έχουν επιλεγεί σε καίριες θέσεις. Μεταξύ αυτών, γυναίκα είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος Νεολαίας, ενώ το δυναμικότερο "παρών" δίνουν στις Γραμματείες.
Μαρία Ρεπούση: "Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ γυναικών και κομμάτων"Τους λόγους για τους οποίους η πολιτική χρειάζεται τις γυναίκες ανέλυσε η βουλευτής Α'Πειραιά, Καθηγήτρια Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Δείτε τι είπε σχετικά με τα κοινωνικά φύλα:
Εν συνεχεία, η κα Ρεπούση ανέπτυξε τη θέση του κόμματός της για τη συμμετοχή των γυναικών, παραθέτοντας συντριπτικά στοιχεία του 2ου τριμήνου του 2013 για την ανεργία και τη διάκριση του πώς οι γυναίκες βιώνουν την ανεργία, σε σχέση με τους άνδρες.
"Εάν δεν υπάρξουν γυναίκες στην πολιτική, που θα προβάλουν το πρόβλημα της ανεργίας στις γυναίκες, ποιος θα το κάνει; Ποιος θα ασχοληθεί με το θέμα", διερωτήθηκε, κάνοντας αναφορά στις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου αρχηγός είναι η γυναίκα.
Και η κα Ρεπούση έκανε λόγο για σεξισμό σε βάρος των γυναικών στην πολιτική.
"Μία ολόκληρη κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται τον ρατσισμό αυτόν, που καταλήγει σε απομόνωση της γυναίκας και την περιθωριοποίησή της", είπε.
Ακόμη, η βουλευτής υπογράμμισε, πως οι γυναίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν καταφέρει πολλά και αυτό που χρειάζεται, είναι συνεργασία μεταξύ των ίδιων των γυναικών, αλλά και των κομμάτων.
Θάλεια Καραΐνδρου: "Η Τ.Α. είναι για τους άνδρες σαν παιχνίδι, που δεν θέλουν να τους πάρεις"Η κα Θάλεια Καραΐνδρου, Περιφερειακή Σύμβουλος Β.Τ. Αθηνών - Αττικής, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γυναικών σε περιφερειακό επίπεδο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι εκλεγμένοι έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες.
"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος, για να αναπτυχθεί η συμμετοχή των γυναικών. Πολλές φορές, ο στόχος για την ίση εκπροσώπηση μοιάζει πολυτέλεια. Ωστόσο, δεν είναι, καθώς δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής συνοχής και επιβεβαιώνει τη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας", σημείωσε.
"Στόχος η κινητοποίηση και ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών για άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα και η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, που ταλανίζονται βίαια", πρόσθεσε.
Η κα Καραΐνδρου έκανε ακόμη λόγο για πατριαρχισμό που ούτε σε χώρες ακραίου ισλαμισμού δεν συναντάται. "Αισθάνονται οι άνδρες πως η Τ.Α. είναι ένα παιχνίδι που δεν θέλουν να τους πάρεις. Χρειάζεται ενημέρωση και συνεργασία, για την ανάδειξη νέων και ταλαντούχων γυναικών", τόνισε, αναφερόμενη ακόμη στις δυσκολίες που συναντούν οι γυναίκες που θέτουν υποψηφιότητα.
Ελένη Βαρνάβα - Καραγιάννη: "Όσο πιο ψηλά τα αξιώματα, τόσο μικρότερη η συμμετοχή γυναικών"Η Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Ωρωπού, Ελένη Βαρνάβα - Καραγιάννη προχώρησε σε μία ιστορική αναδρομή, σχετικά με τους Δήμους και τις Κοινότητες, οι οποίοι ήταν ο πρώτος Δημόσιος χώρος, όπου επετράπη στις γυναίκες να συμμετάσχουν.
Το 1933, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου σε Δημοτικές Εκλογές. Επρόκειτο όμως για δικαίωμα εκλέγειν και όχι εκλέγεσθαι, με την 1η ψήφο να έρχεται το 1934.
Το 1953 εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής, Ελένη Σκούρα. Το 1978 εξελέγησαν 337 γυναίκες στην Τ.Α. Το 2001, ψηφίστηκε υποχρεωτική ποσόστωση 1/3 των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών και το 2008, η ποσόστωση αυτή επεκτάθηκε και στις βουλευτικές εκλογές.
"Όσο πιο ψηλά τα αξιώματα, τόσο μικρότερη η συμμετοχή. Αφού το 50% του πληθυσμού είναι γυναίκες, το ίδιο η πλειοψηφία στα ΑΕΙ, γιατί τόσο μικρή συμμετοχή;", διερωτήθηκε η κα Καραΐνδρου, αναλύοντας τα στερεότυπα που εξακολουθούν να ισχύουν. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για:
Δυσπιστία στις δυνατότητες των γυναικών (ιδίως στις υψηλότερες θέσεις)Η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως εισβολέας σε έναν χώρο που δεν της ανήκειΚρίνεται με αυστηρότητα (και παραμερίζεται)ενώ με διάφορες μεθόδους καθίσταται αόρατη.Ακόμη, αναφέρθηκε στον τρόπο που τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τις γυναίκες, μη εγκρίνοντας την ένταξή τους στην πολιτική. "Σπάνια η γυναίκα είναι σε θέματα οικονομικά ή εξωτερικής πολιτικής. Ενώ προβάλλονται σε θέματα life style", είπε.
Γιώργος Παναγιωτόπουλος: "Πολιτεύεσαι κατά τον τρόπο που θέλεις, στην κοινωνία που αντέχεις"Ο Κοινωνιολόγος και αιρετός στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το 2002, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, έκλεισε με την ομιλία του την Ημερίδα, αναλύοντας τα συμπεράσματά της.
Όπως είπε, στην Ημερίδα αναλύθηκαν και οι παθογένειες, αλλά και οι λύσεις, οι οποίες υποκρύπτονταν στα κείμενα που χρησιμοποίησαν οι ομιλήτριες.
Αναφερόμενη στον τρόπο προβολής των γυναικών, και τον σε βάρος τους σεξισμό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, πως "εάν κάποια γυναίκα δεν θέλει να προβάλλεται με το ντεκολτέ, δεν το πράττει. Ως κοινωνιολόγος μαθαίνω, ότι είναι τρόπος πολιτικής. Έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα στην εμφάνιση, άρα ας μην απορεί κανείς γιατί τα ΜΜΕ ασχολούνται με την εμφάνισή τους".
Ως μήνυμα της Ημερίδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε το "Πολιτεύεσαι κατά τον τρόπο που θέλεις, στην κοινωνία που αντέχεις".
Εν συνεχεία, τόνισε πως όσο χαμηλότερο είναι το αξίωμα, τόσο σκληρότερος είναι ο αγώνας, υπογραμμίζοντας από την εμπειρία του, πως οι άξιες γυναίκες δέχονται "αβυσσαλέα επίθεση από συνυποψήφιες γυναίκες και όχι άνδρες".
"Χρειάζεται αφύπνιση των γυναικών όχι με την ανάγνωση του φύλου, αλλά με την ανάγνωση της καθαρότητας. Η κοινωνία δεν επιθυμεί τη διαφοροποίηση. Επιθυμεί τη σταθερότητα, το καλύτερο από τη γυναίκα", υπογράμμισε.
-------------------------------------------------------------------------
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το website του Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια και το Παιδί** Η σειρά παρουσίασης των ομιλιών είναι η σειρά που τηρήθηκε στην Ημερίδα.
News247
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ποιοι παίρνουν σύνταξη στα 55
- Τα Οκτώ Γλυκά Που Δεν Παχαίνουν
- Νεκρή η δασκάλα που αγνοούνταν στη Ρόδο
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Καρχαρίας στραβοκατάπιε ελάφι και κόντεψε να πνιγεί
- Θρήνος δίχως τέλος στη Ρόδο – Βρέθηκε νεκρή η μία από τους δυο αγνοούμενους στη Ρόδο
- Άδωνις: Χαρίζετε 500 εκατ σε φαρμακοβιομηχάνους – ΣΥΡΙΖΑ: Πετάς λάσπη
- Βολεύτηκε και αυτός...
- Η ΣΚΟΡΔΑ ΕΙΝΑΙ ΈΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ… ΑΓΟΡΙ!
- Τραγωδία στη Ρόδο: Δύο γυναίκες νεκρές και ένας αγνοούμενος video
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Η Βανδή ακύρωσε τη συνεργασία με τον Σφακιανάκη! Οι λόγοι
- Τα ζώδια σήμερα 23/11/2013
- Ακυρώνει τη συνεργασία με τον Σφακιανάκη η Βανδή;
- Τον έδεσε με… Λάσο
- Πετρετζίκης: H σχέση μου με τους Σκορδά και Λιάγκα
- Περισσότερες γυναίκες στην Πολιτική το 2014: Ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας η συμμετοχή των γυναικών
- Γκιστ… διπλοθεσίτης
- Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας
- Ερωτευμένος με τη Rihanna ο Usain Bolt!
- «Πάνοπλη» με Παναιτωλικό η Ξάνθη
- Τελευταία Νέα TNSite
- Περισσότερες γυναίκες στην Πολιτική το 2014: Ζήτημα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας η συμμετοχή των γυναικών
- Τα ζώδια σήμερα 23/11/2013
- Δύο Lincoln του Τζον Κένεντι βγήκαν σε δημοπρασία
- Πέθανε η γηραιότερη γυναίκα της Τσεχίας
- Οι Τούρκοι έβαλαν αρνητή της γενοκτονίας των Αρμενίων στην αυστραλιανή βουλή
- Από εκεί που είχε μείνει…
- Γκιστ… διπλοθεσίτης
- Διακοπή νερού τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη
- Επίσκεψη Ολάντ στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο
- Ερωτευμένος με τη Rihanna ο Usain Bolt!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ποιοι στήριξαν τη Βανδή;
- Ποιοι παίρνουν σύνταξη στα 55...
- Μεϊμαρακης : katanoω πληρως τις αντιδρασεις των πολιτων!
- "δεν εχουμε αποφασισει την σταση στην εξεταστικη για τα υποβρυχια"
- ''σκληρα δημοσιονομικα μετρα στον προυπολογισμο του 2014''...
- Τραγωδία στη Ρόδο: Δύο γυναίκες νεκρές και ένας αγνοούμενος video
- Σφηνάκια με την Κατερίνα και τον Δημήτρη (ΒΙΝΤΕΟ)
- VIDEO ΣΟΚ: Πως να βρείτε τo password των φίλων σας στο Facebook !
- Σύσκεψη στην εισαγγελία πρωτοδικών για τα αυθαίρετα πάρτι στο ΑΠΘ
- 10 πάρα πολύ ανθυγιεινές συνήθειες!