Πέθανε ο θρυλικός Ρόνι Μπιγκς, ο εγκέφαλος της Μεγάλης Ληστείας του Τρένου

02:08 19/12/2013 - Πηγή: TNSite

Ο Μπιγκς έγινε γνωστός πριν από 50 χρόνια ως ο αρχηγός της 11μελούς συμμορίας που λήστεψε μια ταχυδρομική αμαξοστοιχία η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Γλασκώβης-Λονδίνου και διέφυγε με λεία 2,6 εκατομμύρια στερλίνες -- περίπου 40 εκατομμύρια στερλίνες (47,6 εκατομμύρια ευρώ) σε σημερινή αξία.

Ο Μπιγκς συνελήφθη μετά τη ληστεία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών. Δραπέτευσε από τη φυλακή το 1965, αφού είχε εκτίσει μόλις 15 μήνες. Επί 36 χρόνια ζούσε τη ζωή του πλέιμποϊ στη Νότιο Αμερική

Τελικά παραδόθηκε

στις βρετανικές αρχές το 2001, αλλά το 2009 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

Τον περασμένο Αύγουστο, ενώ πλησίαζε η 50ή επέτειος από τη ληστεία η οποία, μάλιστα, συνέπιπτε με τα 84α του γενέθλια, ο Μπιγκς είχε δηλώσει: "Αν θέλετε να με ρωτήσετε αν μετάνιωσα που πήρα μέρος στη ληστεία, η απάντηση είναι όχι".

Ο θρυλικός Ρόνι Μπιγκς, ήταν θρασύς, αμετανόητος, γυναικάς, αλλά κατάφερε να γίνει τόσο διάσημος που ακόμη και κάποιοι καλλιτέχνες θα τον ζήλευαν. Βιβλία, ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, ακόμη και πολύ πρόσφατα το βρετανικό δίκτυο ITV1 ξεκίνησε να προβάλλει το σίριαλ «Mrs Biggs»--βασισμένο στη ζωή του και της συζύγου του--ενώ η ληστεία είναι το αντικείμενο δύο τηλεταινιών του BBC1 (A Robber's Tale και A Copper's Tale), οι οποίες θα προβληθούν απόψε και αύριο.

"ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑ"

Προκλητικός ή αμφιλεγόμενος;

Ο Κρίστοφερ Πίκαρντ, πάντως-- ο συγγραφέας που βρίσκεται πίσω από την αυτοβιογραφία του Μπιγκς-- δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται τον θρυλικό ληστή ως "έναν από τους σημαντικούς ανθρώπους των τελευταίων 50 ετών".

Ο ίδιος δήλωσε στη εκπομπή Today στο ραδιόφωνο του BBC ότι ο φίλος του ήταν "ευγενής και γενναιόδωρος" με αίσθηση του χιούμορ που διατήρησε μέχρι τέλους.

Ο Μπιγκς, είπε, ήταν το πρώτο προϊόν της "εποχής των μίντια" που "κληρονόμησε φήμη ενώ γυρνούσε ανά τον κόσμο".

Ο Μπιγκς, ο Ρέινολντς, ο Ρόναλντ "Μπάστερ" Έντουαρντς και τα άλλα μέλη της συμμορίας φορούσαν κράνη και μάσκες του σκι όταν διέπραξαν τη ληστεία, κοντά στο Τσέντινγκτον του Μπάκιχαμσαϊρ.

Οι ληστές διέφυγαν με 121 ταχυδρομικούς σάκους με 2,3 εκατομμύρια στερλίνες.

Μιλώντας στο Νίκι Κάμπελ στο Radio 1 το 2000, προτού δηλαδή επιστρέψει στη Βρετανία, ο Μπιγκς είπε ότι το μερίδιό του από τη ληστεία ήταν περίπου 174.000 ευρώ σε σημερινά χρήματα.

"Τα ξόδεψα όλα--μέσα σε τρία χρόνια έκαναν φτερά", είχε πει.

Έκτοτε, "ζούσα μόνο από το όνομά μου".

Ο ίδιος είχε εκφράσει μεταμέλεια για το γεγονός ότι στη διάρκεια της ληστείας χτύπησαν τον μηχανοδηγό του τρένου, Τζακ Μιλς, στο κεφάλι, προκαλώντας του σοβαρό πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να μην ξαναεργαστεί και τελικά να πεθάνει το 1970.

"Μετανιώνω απόλυτα. Εύχομαι μόνο να μην είχε συμβεί, αλλά δεν μπορώ να γυρίσω πίσω το χρόνο".

Όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είχε μετανιώσει για τη ληστεία και αναφερόμενος σε σχόλια του δικαστή, είπε: "Φοβάμαι ότι είμαι απέραντα άπληστος".

Τον περασμένο Αύγουστο, ενώ πλησίαζε η 50ή επέτειος από τη ληστεία η οποία, μάλιστα, συνέπιπτε με τα 84α του γενέθλια, ο Μπιγκς είχε δηλώσει: "Αν θέλετε να με ρωτήσετε αν μετάνιωσα που πήρα μέρος στη ληστεία, η απάντηση είναι όχι".

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΖΩΗ

Ο Μπιγκς απέδρασε σκαρφαλώνοντας στον ύψους 10 μέτρων περιμετρικό τοίχο της φυλακής, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια μια ανεμόσκαλα, για να επιβιβαστεί τελικά στο φορτηγάκι που τον περίμενε.

Αφού πέρασε από τις Βρυξέλλες και το Παρίσι μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του, και αφού απέκτησε νέο, πλαστό διαβατήριο και άλλαξε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με πλαστική επέμβαση, κατέληξε στην Αυστραλία. Οταν πληροφορήθηκε ότι η Ιντερπολ βρισκόταν στα ίχνη του κατέφυγε στη Βραζιλία όπου έζησε για αρκετά χρόνια κερδίζοντας τα προς το ζην με διάφορες απάτες-- μεταξύ άλλων έδινε πάρτι όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τα πιουν μαζί του έναντι αδράς αμοιβής -- αλλά και κάνοντας φωνητικά, ακόμα και σε τραγούδια των Sex Pistols.

Η αστυνομία τον ανακάλυψε και πάλι, αλλά οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν να τον εκδώσουν καθώς η στριπτιζέζ ερωμένη του ήταν έγκυος στο παιδί του. Το 1981 απήχθη από ομάδα βρετανών πρώην στρατιωτικών που φιλοδοξούσαν να τον οδηγήσουν πίσω στην πατρίδα για να εισπράξουν την επικήρυξη, όταν όμως το σκάφος που τους μετέφερε έπαθε βλάβη στα Μπαρμπέιντος, η κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε με τη σειρά της να τον εκδώσει στη Βρετανία και τον έστειλε πίσω στη Βραζιλία.

Τον Μάιο του 2001, ο Μπιγκς επέστρεψε οικειοθελώς στη Βρετανία, απένταρος και με πολλά προβλήματα υγείας, με αεροσκάφος ναυλωμένο από την εφημερίδα «Sun», που είχε καταβάλει ένα τεράστιο ποσό για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της ιστορίας του, και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Το 2002, σχεδόν παράλυτος έπειτα από τέσσερα εγκεφαλικά επεισόδια, παντρεύτηκε τη βραζιλιάνα φίλη του. Το 2009, με πολύ σοβαρά πλέον προβλήματα υγείας, αποφυλακίστηκε έπειτα από απόφαση του βρετανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζακ Στρο «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Τελευταία φορά που εθεάθη δημοσίως ήταν τον Μάρτιο, στην κηδεία του εταίρου ληστή Μπρους Ρέινολντς.

Από τότε που επέστρεψε μέχρι τον θάνατό του σήμερα, μοιραζόταν τις ώρες του ανάμεσα στο σπίτι του γιου του στο βόρειο Λονδίνο, σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας απολαμβάνοντας 24ωρη περίθαλψη χάρις στο ΕΣΥ και εισπράττοντας μία μικρή σύνταξη.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα