Ποιοι λαοί είναι τα «γερά ποτήρια» του πλανήτη;

10:50 16/4/2013 - Πηγή: TNSite

Οι Τσέχοι είναι από τους σκληρότερους παίκτες στην κατανάλωση αλκοόλ, οι Μολδαβοί είναι κατ’ ευφημισμόν «αλκοολικοί», οι Γάλλοι είναι...
«σοβινιστές» με τα κρασιά τους, οι Ρώσοι πίνουν τη βότκα σαν «νεράκι», ενώ οι Βρετανοί μεθούν μέχρι τελικής πτώσεως. Ας γνωρίσουμε τους λαούς του κόσμου ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν…


Θρύλοι, παραδόσεις και αστικοί μύθοι «πλέκονται» γύρω από το αλκοόλ και τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων διαφόρων χωρών. Κάθε κράτος έχει το δικό του «εθνικό ποτό» και φυσικά, το δικό του αντίδοτο στη μέθη.
Για να είστε ενημερωμένοι,
γνωρίστε τα «γερά ποτήρια» του κόσμου, τις «αλκοολικές» συνήθειες των διαφόρων λαών, μάθετε ποιο είναι το «εθνικό» ποτό της κάθε χώρας και ποιοι είναι οι εθιμοτυπικοί της κανόνες, σύμφωνα με το CnnGo.

Αυστραλία
Οι Αυστραλοί έπαψαν να είναι οι μεγάλοι πότες που ήταν κάποτε και σήμερα, τα γούστα τους φαίνεται να είναι περισσότερο εκλεπτυσμένα. Μαζί όμως, με τους Αυστραλούς, μεταλλάχτηκαν και πολλές άλλες σταθερές αξίες τους. Για παράδειγμα οι μπίρες lager έπαψαν πια να είναι πολύ φθηνές, ενώ πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό από τα ελκυστικά κρασιά της χώρας.
Όπως και να έχει όμως, ο θρύλος των Αυστραλών παραμένει ζωντανός, χάρη στο προσωπικό ρεκόρ του πρώην πρωθυπουργού Bob Hawke, ο οποίος πέτυχε να «ρουφήξει» κυριολεκτικά 2,5 ποτήρια μπίρας, μέσα σε 2,5 δευτερόλεπτα.
Αν βρεθείτε στη μακρινή Αυστραλία και θελήσετε να το ρίξετε έξω, πίνοντας λίγο παραπάνω, να ξέρετε ότι θα υποχρεωθείτε να συμμορφωθείτε στους τοπικούς κανόνες και συγκεκριμένα στο πρόσταγμα της «κραυγής». Πρόκειται για ένα είδος ανταπόδοσης- κεράσματος προς όλους τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες, ιδιαίτερα δαπανηρό, πολύ δε περισσότερο, όταν έχουμε να κάνουμε με το κρασί.
Οι Αυστραλοί αγαπούν τις τοπικές ποικιλίες κρασιού που τις καταναλώνουν συχνά πριν ή μετά την κατανάλωση μπίρας. Μετά από το ποτό, συνηθίζουν να τρώνε pizza, πίτες, σουβλάκια, σάντουιτς και άλλες λιχουδιές του δρόμου.

Γερμανία
Τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε για την Γερμανία; Ελπίζουμε πάντως όχι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ίσως το μεγάλο φεστιβάλ μπίρας στη βαυαρική πρωτεύουσα, το φημισμένο Oktoberfest; Δεν γίνεται να μην έχετε δει έστω και από την τηλεόραση, τις νεαρές κατάξανθες Γερμανίδες, ντυμένες με παραδοσιακές στολές και με τις μπίρες στο χέρι –όπως ορίζει το έθιμο- να μπλέκονται στο πλήθος με τους νεαρούς με τα χαρακτηριστικά δερμάτινα παντελόνια (lederhosen), ενώ οι μπάντες παίζουν στους ρυθμούς του… oompah.
Μπορεί οι Γερμανοί να μην είναι οι πιο δυνατοί καταναλωτές μπίρας στην Ευρώπη, μιας και ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά στους Τσέχους, αλλά την περίοδο των φεστιβάλ εκτοξεύουν την κατανάλωση της μπίρας στα ύψη. Το Oktoberfest είναι η βαυαρική απάντηση στην ιρλανδική γιορτή-ορόσημο του Αγίου Πατρικίου (St Patrick’s Day).
Οι Γερμανοί ξέρουν καλά να διαλέγουν την μπίρα τους και σαν γευσιγνώστες, έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης του κριθαριού, της βύνης και του λυκίσκου. Για να συνέλθουν από τη μέθη που ίσως τους προκάλεσε η υπερβολική κατανάλωση μπίρας, οι Γερμανοί συνήθως τρώνε ρέγκα και ωμό κρεμμύδι. Το πρόβλημα είναι ότι μετά για να καθαρίσει η αναπνοή, πάλι μπίρα θα χρειαστεί να καταναλώσουν...

Ουγκάντα
Η Ουγκάντα εξωθεί τις όμορες αφρικανικές πόλεις στην κατανάλωση αλκοόλ, μέσω μιας παράνομης τακτικής διοχέτευσης στο εμπόριο ενός υποκατάστατου αλκοολούχων ποτών, που δημιουργείται από φρούτα, όπως οι μπανάνες.
Ψηλά στη λίστα των αλκοολούχων ποτών στην Ουγκάντα, είναι το «waragi», γνωστό και σαν πολεμικό gin, το οποίο καταναλωνόταν παλιότερα από στρατεύματα στα πεδία των μαχών. Βέβαια η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ είχε και ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως η παράδοση των όπλων.
Το εθνικό ποτό στην Ουγκάντα, θα λέγαμε ότι είναι το «Ajono», μια ημί -ζυμωμένη μπίρα, που πίνεται σε μεγάλα ποτήρια με ειδικά μακριά καλαμάκια. Όταν οι κάτοικοι μεθούν «αποτοξινώνονται» συνήθως, με ένα τοπικό έδεσμα, το Luwombo, ένα είδος κρέατος βρασμένο μέσα σε φύλλα μπανάνας.

Νότια Κορέα
Στη νότια Κορέα, το «μεθύσι» δρα αρχικά σαν μοχλός αποσυμπίεσης. Οι άνθρωποι εδώ πίνουν για να ξεχάσουν τις όποιες δυσκολίες τους, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι και ένας καλός τρόπος για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, αφού η ζήτηση σε αλκοόλ, φέρνει έσοδα.
Τα αυστηρά κοινωνικά πρωτόκολλα και οι ιεραρχίες στις σχέσεις «διαλύονται» με τη βοήθεια του αλκοόλ. Εδώ θα δείτε τους ντόπιους να καταναλώνουν αλκοόλ με πολύ γρήγορο ρυθμό, για την ακρίβεια όσο περισσότερα ποτά (μίξη από ουίσκι και μπίρα) αντέχει ο οργανισμός τους.
Το χαρακτηριστικό ποτό τους είναι το «Soju». Μπορεί για ορισμένους να είναι μια φθηνή βότκα, αλλά για τους νοτιοκορεάτες πότες, είναι λύτρωση ψυχής. Για να επανέλθει ο οργανισμός τους στη φυσική του κατάσταση, συνηθίζουν να τρώνε «Haejangguk», έναν πικάντικο ζωμό βοδιού, με έντονο το χρώμα από το αίμα του ζώου.

Μολδαβία
Στην περίπτωση της Μολδαβίας, τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί οι έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να δείχνουν ότι το πρώην σοβιετικό κρατίδιο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση αλκοόλ, όμως η μέθη και η ευφορία δεν φαίνεται να είναι και τόσο διαδεδομένες στη Μολδαβία.
Οι Μολδαβοί, ανεξαρτήτως του πόσο επιρρεπείς είναι στο ποτό, έχουν μια αξιοπρόσεκτη ποικιλία από κρασιά, για να επιλέξουν. Ακόμη έχουν και τα δικά τους ξεχωριστά φρουτώδη κονιάκ. Στη Μολδαβία, το τυπικό και πλέον διαδεδομένο ποτό λέγεται « Boza», είναι γλυκό σε γεύση και προέρχεται από τη ζύμωση βύνης. Για να ξεμεθύσουν οι Μολδαβοί, φαίνεται να προτιμούν το τουρσί...

Εκουαδόρ
Η κατανάλωση του τοπικού λικέρ του Ισημερινού, μπορεί να σας προκαλέσει το περίφημο «hangover», ενώ το ευπώλητο «Zhamir», είναι ένα φθηνό σκεύασμα με βάση το χυμό ζαχαροκάλαμου, που μπορεί να έχει παρενέργειες ακόμη και στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η εθιμοτυπία επιτάσσει, πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση του αλκοόλ να περιμένετε μέχρι να φτιαχτεί το συνοδευτικό τοστ. Μετά είστε ελεύθεροι να «ριχτείτε» με τα μούτρα στο ποτό.
Το πλέον διαδεδομένο και κλασικό ποτό του Ισημερινού, είναι το «Cristal». Μπορεί ο Ισημερινός να φημίζεται για τον καφέ του, αλλά το καλύτερο γιατρικό της μέθης φαίνεται πως είναι το τσάι από ρίγανη.

Γαλλία
Οι Γάλλοι συνηθίζουν να σνομπάρουν και να μιλούν υποτιμητικά για τους πότες γείτονές τους, κατακρίνοντας τις «απολίτιστες» συνήθειές τους. Την ίδια στιγμή όμως, οι ίδιοι επιδίδονται στην όποια κριτική, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.
Στη Γαλλία το κρασί μοιάζει να ρέει άφθονο και να συνοδεύει όλα σχεδόν τα γεύματα, με εξαίρεση το πρωινό. Μάλιστα οι Γάλλοι επιδεικνύουν και ένα είδος υπέρμετρης αφοσίωσης στους τοπικούς αμπελώνες και τα δικά τους κρασιά, αρνούμενοι να δοκιμάσουν καθετί ξενόφερτο που δύσκολα θα βρείτε στη χώρα.
Το αγαπημένο ποτό των Γάλλων είναι το κρασί από την περιοχή Chateauneuf-du-Pape, με την έντονη, πικάντικη αλλά και χαρακτηριστική γαλλική φινέτσα. Η γαλλική σούπα με κρεμμύδια, είναι το καλύτερο «γιατρικό» σε περιπτώσεις που η κατανάλωση αλκοόλ, υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια.

Ρωσία
Στην περίπτωση της Ρωσίας, η κατανάλωση αλκοόλ είναι συνδεδεμένη με τις συνθήκες ζωής. Χαμηλές θερμοκρασίες, πολικό ψύχος και ατέλειωτοι παγωμένοι χειμώνες… αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια της βότκας. Ουδέτερη σε άρωμα, χρώμα και γεύση, η βότκα είναι ό, τι πιο «υψηλόβαθμο» -σε αλκοολικούς βαθμούς- διαθέτουν οι κάτοικοι της Ρωσίας για να ζεσταθούν. Υπάρχει παράδοση αιώνων και όπως φαίνεται η κουλτούρα των Ρώσων είναι άμεσα συνυφασμένη, με το συγκεκριμένο αλκοολούχο ποτό. Και φυσικά, ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν το hangover από τη βότκα, είναι η κατανάλωση… βότκας!

Κίνα
Πέρα από την επίδειξη πλούτου από τους δισεκατομμυριούχους της Σαγκάης, με φιάλες γαλλικού κρασιού όπως το Chateau Margaux, οι κάτοικοι της αναδυόμενης αυτής οικονομικής υπερδύναμης, δείχνουν να είναι προσκολλημένοι σε λικέρ με έντονη γεύση, που στηρίζονται κυρίως στα σιτηρά.
Οι Κινέζοι αγαπούν να καταναλώνουν αλκοόλ στη διάρκεια των εκδηλώσεων. Γάμοι, βαφτίσια, κλείσιμο μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών, αποτελούν μερικές καλές αφορμές για γλέντι, διασκέδαση και κατανάλωση αλκοόλ.
Το τυπικό τους ποτό, είναι το «Baijiu», λευκό και οινοπνευματώδες, ικανό να προκαλέσει έντονες στομαχικές διαταραχές στους αμύητους. Το «congee» από την άλλη, είναι ένα είδος χυλού που καταναλώνεται μετά το ποτό, για να ισορροπήσει και πάλι ο οργανισμός.

Μεγάλη Βρετανία
Οι Βρετανοί από την πλευρά τους δεν φαίνεται να χρειάζονται αφορμές για να καταναλώσουν λίτρα μπίρας, αφού συνηθίζουν να πίνουν καθημερινά, χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος…
Ο κατεξοχήν χώρος όπου γίνεται η κατανάλωση αλκοόλ, είναι οι pubs. Εδώ δημιουργούνται και διαλύονται σχέσεις, συμφωνίες κλείνονται αλλά και αθετούνται και τα πάντα δείχνουν να παίρνουν άλλοτε ευτυχή κι άλλοτε ιδιαίτερα δραματική κατάληξη, όταν η κατανάλωση αλκοόλ χτυπάει κόκκινο…
Οι Βρετανοί προτιμούν τη μπίρα τύπου Ale κι όταν μεθύσουν για τα καλά, το πλέον ισχυρό αντίδοτο που θα τους επαναφέρει στην τάξη, είναι ένα τυπικό αγγλικό πρωινό
Keywords
bob, pizza, μερκελ, oktoberfest, κορεα, hangover, τοστ, γαλλια, συγκεκριμένο, βαφτίσια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, γιορτη σημερα, αποτελεσματα, εδεσμα, αυστραλια, θρυλος, οροσημο, ριγανη, τηλεοραση, φρουτα, φυσικη, hangover, αιμα, αλκοολ, ανγκελα μερκελ, αρωμα, βοηθεια, βοτκα, βρειτε, βρισκεται, γευση, γινεται, γλεντι, δερματινα, δειτε, εθιμο, υπαρχει, ερευνες, ερχεται, ευρωπη, ευφορια, ζωης, ιδια, ειδος, ισημερινος, κρασι, κρασια, λειτουργια, λικερ, λιχουδιες, λυτρωση, μακρια, μυθοι, μολδαβια, μυαλο, ξερετε, παντα, ορια, ουγκαντα, ουισκι, πεδια, πιτες, ποτα, ποτηρια, πρωινο, ρεκορ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σουβλακια, τσαι, τοστ, τιτλος, φεστιβαλ, φυσικα, φυλλα, φιαλες, χερι, χρωμα, αφορμες, ανηκει, βαφτίσια, bob, εθνικο, γιορτη, γλυκο, χωρα, ιδιαιτερα, pizza, λευκο, μοιαζει, oktoberfest, ποτο, ρωσοι, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα