Πόλωση στο γερμανικό «Τea party»

19:07 23/1/2014 - Πηγή: TNSite
Μόλις λίγους μήνες μετά την προσχώρησή του στο νεοσυσταθέν αντιευρωπαϊκό κόμμα της Γερμανίας, ο Στέφαν Ζόπε δήλωσε ότι παραιτήθηκε καθώς οργίστηκε με τον δεξιόστροφο λαϊκισμό του και τον αυταρχικό τρόπο της ηγεσίας του.

Ο 45χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων από την πόλη Μπότροπ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.

Σε μία περίοδο κατά την οποία το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) ήλπιζε να κερδίσει έδαφος, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, δίνει μάχη για να κατευνάσει τις

εσωκομματικές διαφωνίες, να επαναπροσδιορίσει το στίγμα του και να αποτρέψει τις αποχωρήσεις των μελών του.

«Εκατοντάδες μέλη έχουν παραιτηθεί καθώς το κόμμα έχει μετακινηθεί ακόμη δεξιότερα κι έχει γίνει εθνικιστικό», δήλωσε ο Ζόπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και πρόσθεσε ότι δέχτηκε πολυάριθμες απειλές, τηλεφωνικές και μέσω email , από τότε που αποχώρησε και ξεκίνησε να καταφέρεται δημοσίως εναντίον του κόμματος.

Το AfD δεν απάντησε στην ερώτηση του πρακτορείου για αποσαφήνιση του αριθμού των παραιτηθέντων μελών του και περιορίστηκε να πει ότι το κόμμα αριθμεί περίπου 17.000 μέλη, εκ των οποίων το 85% είναι άνδρες.

Σε διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στη βαυαρική πόλη Ασάφενμπουργκ, το κόμμα θα επιχειρήσει να ενισχυθεί με το λανσάρισμα της ευρωπαϊκής προεκλογικής του εκστρατείας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο από ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, έκανε λόγο για έξοδο από την ευρωζώνη και επαναφορά του γερμανικού μάρκου.

Ο πολιτικός προσανατολισμός στη Γερμανία είναι σαφώς φιλο-ευρωπαϊκός, αλλά η ατζέντα του κόμματος βρήκε σύμφωνους πολλούς από εκείνους που ήταν αντίθετοι στη θέση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χωρών σε κρίση.

Το AfD εξασφάλισε 4,7% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την παραλίγο είσοδό του στο εθνικό κοινοβούλιο γεννώντας έτσι ελπίδες για μία ισχυρή εμφάνιση στις ευρωεκλογές, όπου—όπως σημειώνει το Reuters—τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα αναμένεται να πάνε καλά.

Το AfD, που χαρακτηρίστηκε το «Tea Party» της Γερμανίας, εξακολουθεί να έχει αρκετές πιθανότητες να εισέλθει στο ευρωκοινοβούλιο καθώς το όριο για την είσοδο ενός κόμματος είναι 3%, μικρότερο δηλαδή από το 5% που απαιτείται για τη γερμανική βουλή.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το ποσοστό αποδοχής του σταθερά στο 4 με 5%.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το AfD εξακολουθεί να συγκεντρώνει την λεγόμενη ψήφο διαμαρτυρίας—φιλελεύθερους που επιθυμούν το τέλος των ευρωπαϊκών πακέτων διάσωσης και κοινωνικά συντηρητικούς, απογοητευμένους με την μετακίνηση της Μέρκελ προς το κέντρο, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς.

Οι αναλυτές αμφιβάλλουν αν το Afd θα μπορέσει να εξασφαλίσει την επιτυχία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με λιγοστές έδρες στις Βρυξέλλες, αλλά αυτό θα του έδινε μία βάση για την εκστρατεία του στο εσωτερικό της χώρας και θα έπληττε τα παραδοσιακά κόμματα όπως το συντηρητικό της Μέρκελ.

Ωστόσο, τα σημάδια ύφεσης της κρίσης στην ευρωζώνη έχουν αναγκάσει το AfD να αποσύρει τις εκκλήσεις του για έξοδο από το ευρώ και να προσαρμόσει την ατζέντα του, ενώ η πόλωση στους κόλπους του έχει γίνει πιο εμφανής με μέλη όπως ο Ζόπε να οργίζονται επειδή θεωρούν ότι το κόμμα ανήκει στην ακροδεξιά.

«Τίποτα δεν πάει καλά αυτή τη στιγμή στο AfD», δήλωνε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρός του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, αναφερόμενος στις εσωκομματικές κόντρες στην 'Εσση, το Βρανδεμβούργο, τη Βαυαρία, το Βερολίνο και την Κάτω Σαξονία.

Και ο ίδιος προειδοποιούσε ότι αν το κόμμα δεν «συνέλθει» και δεν καταφέρει να πιάσει το 3% στις ευρωεκλογές, επί της ουσίας θα είναι «νεκρό».

Σε μία προσπάθεια να ανανεώσει την εικόνα του από μονοθεματικό κόμμα επικεντρωμένο στο ευρώ, το AfD έχει εμπλουτίσει την κομματική του ατζέντα.

Ωστόσο αυτό μπορεί τελικά να αποβεί εις βάρος του, προειδοποιεί ο Κλάους-Πέτερ Σέπνερ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Emnid, ο οποίος εκτιμά ότι όσο περισσότερες προτάσεις κατεβάσει τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να χάσει την ψήφο διαμαρτυρίας εκείνων που βλέπουν στο κόμμα αυτό που θέλουν να δουν.

Όσο το κόμμα αγγίζει νέα θέματα, όπως η μετανάστευση και η ομοφυλοφιλία, τόσο αυξάνονται οι αποκλίνουσες απόψεις μέσα στους κόλπους του.

Σε αντίθεση με άλλα αντιευρωπαϊκά κόμματα στην Ευρώπη, όπως είναι το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς ή το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, το AfD δηλώνει ότι δεν είναι ούτε εθνικιστικό ούτε αντιμεταναστευτικό.

Προβληματισμένο για την εικόνα του σε μία χώρα όπου ο ανοιχτός εθνικισμός στην πολιτική αντιμετωπίζεται αρνητικά εξαιτίας των ναζιστικών εγκλημάτων, το AfD διέγραψε ανώτερα στελέχη του στην Έσση τους τελευταίους δύο μήνες εξαιτίας των ακραίων τους απόψεων—κάτι που ένας από τους ηγέτες του χαρακτήρισε «διαδικασία κάθαρσης».

Ο επικεφαλής του, ο Μπερντ Λούκε, καθηγητής οικονομικών, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βίλντερς ή την Λεπέν, λέγοντας ότι το κόμμα βρίσκεται πιο κοντά στους συντηρητικούς της Βρετανίας.

Αλλά έχει ταχθεί και εναντίον της «απειλής» από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους "με οκτώ παιδιά" που εγκαθίστανται στη Γερμανία για να επωφεληθούν από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Και όταν ένας διάσημος Γερμανός ποδοσφαιριστής έκανε δημόσια δήλωση τον περασμένο μήνα ότι είναι ομοφυλόφιλος, γεγονός που αντιμετωπίστηκε θετικά από την κοινωνία, ο Λούκε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί γενναία αυτή την πράξη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα