Πως αντιμετωπίζεται η νοσοφοβία

01:49 4/8/2013 - Πηγή: TNSite

Είμαι 25 ετών άνδρας με ιστορικό κρίσεων πανικού. Έχω καθημερινές ενοχλήσεις στην καρδιά και φοβάμαι μην πάθω καρδιακή προσβολή, παρ’ ότι οι εξετάσεις μου είναι φυσιολογικές. Κάθε φορά που πονάω φοβάμαι ότι θα πάθω καρκίνο, εγκεφαλικό ή κάτι που θα με σκοτώσει.

Το πρόβλημά σας ονομάζεται νοσοφοβία. Εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 20-30 ετών και ακολουθεί μία χρόνια πορεία με εναλλασσόμενη ένταση των συμπτωμάτων.

Είναι χαρακτηριστική η συστηματική παρερμηνεία των σωματικών αισθήσεων, όπου αθώα συμπτώματα όπως ένας παροδικός πονοκέφαλος ή οι γρήγοροι χτύποι της καρδιάς σας οδηγούν

στο να αμφισβητείτε την «αθωότητα» της φύσης τους.

Οι ατέρμονες ιατρικές εξετάσεις και η αναζήτηση μίας διαβεβαίωσης από τους ιατρούς ότι δεν πάσχετε από μία σοβαρή ασθένεια σας εγκλωβίζει ακόμη περισσότερο στην αγωνία για το αύριο.

Ο φόβος της ασθένειας αυτός καθαυτός δεν καθιστά ένα άτομο υποχονδριακό. Είναι ο βαθμός που πιστεύει ότι πάσχει ή ότιθα πάθει κάτι στο μέλλον, παρ’ όλες τις ενδείξεις περί του αντιθέτου.

Αναπόφευκτα το άτομο συσσωρεύει μέσα του συναισθήματα θυμού και ματαίωσης, νιώθει ότι πάντα «κάτι λείπει». Πιστεύει συχνά ότι δεν λαμβάνει επαρκή ιατρική φροντίδα και συνήθως αντιστέκεται στις προτεινόμενες παραπομπές σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Με το πέρασμα του χρόνου εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο, όπου ένα τυχαίο ερέθισμα (π.χ. μία ιατρική είδηση στην εφημερίδα) είναι ικανό να πυροδοτήσει τον αποκλειστικό εστιασμό στις σωματικές του αισθήσεις στις οποίες θα επενδύσει με καταστροφολογία (π.χ. «ο πόνος στην καρδιά είναι ένδειξη ότι θα πεθάνω από καρδιακή προσβολή»), τις επακόλουθες επισκέψεις στους γιατρούς και ένα χρόνιο κενό όπου κυριαρχεί ο φόβος και η απόγνωση.

Ακόμη και αν το πρόβλημά σας το βιώνετε ως οργανικό, στην πραγματικότητα είναι ψυχολογικό. Αυτή η συνειδητοποίηση θα σας βοηθήσει να κάνετε το πρώτο βήμα για να το καταπολεμήσετε.

Χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο και να επεξεργαστείτε τις ρίζες του φόβου σας και εναλλακτικούς τρόπους ερμηνείας των συμπτωμάτων τα οποία τυφλά μεταφράζετε ως «προφητείες» μίας ασθένειας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα