Πού οφείλεται το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών»
Ο καθηγητής φυσικής του ΑΠΘ κ. Βλάχος μέσα από εισήγηση που είχε κάνει στο συνέδριο «Σύνδεση Τριτοβάθμιας με Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» είχε προσπαθήσει να αναζητήσει τα βασικά αίτια αυτού του φαινομένου. Ένας λοιπόν από τους λόγους είναι και η εισαγωγή των φοιτητών σε τμήμα που δεν αποτελούσε πρώτη τους προτίμηση. Το πιο πάνω το επιβεβαιώνουν και οι απαντήσεις που
Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι ελάχιστοι σκέφτονται να δώσουν ξανά πανελλήνιες για να περάσουν σε μια σχολή της επιλογής τους. Το 91,9% απάντησε ότι δεν σχεδιάζει να επαναλάβει τις εξετάσεις, το 3,23% απάντησε ότι το σκέφτεται και μόλις το 4,84% των φοιτητών απάντησαν ότι θα ξαναδώσουν πανελλήνιες. Οι περισσότεροι λοιπόν συμβιβάζονται με αυτό που έχουν. Επίσης υπάρχει και η διάχυτη αντίληψη όχι μόνο σε μαθητές άλλα και γονείς ότι το πρώτο έτος είναι έτος χαλάρωσης από τη δύσκολη περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων. Οι περισσότεροι πρωτοετείς χρωστούν πολλά μαθήματα που φυσικά μεταφέρονται στα επόμενα έτη με αποτέλεσμα να καθυστερεί και ο χρόνος της αποφοίτησής τους.
Ο κ. Βλάχος στην εισήγησή του επιμερίζει τις ευθύνες και στο σύστημα των πανεπιστημίων όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Η χαλάρωση στο πρώτο έτος συντηρείται και µε µια άλλη παγκόσµια ελληνική πρωτοτυπία. Η απεριόριστη µεταφορά των µαθηµάτων µέχρι την αποφοίτηση και η απεριόριστη επανάληψη των προσπαθειών για να περάσουν το ίδιο µάθηµα είναι δύο πρωτοτυπίες του ελληνικού πανεπιστημίου. Το ελληνικό πανεπιστήµιο, εκτός από τις τεχνικές γνώσεις, «διδάσκει» τους νέους και τις νέες ότι τίποτα δεν είναι ανάγκη να γίνει στην ώρα του, για όλα υπάρχει πάντα το «αύριο».
Στους πιο πάνω λόγους ο κ. Βλάχος προσθέτει τη μετάβαση των φοιτητών από την επωνυμία του φροντιστηρίου στην ανωνυμία του πανεπιστημίου, αφού απουσιάζει ο σύμβουλος καθηγητής, καθώς και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της εξεταζόμενης ύλης. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει οι μαθητές στηρίζονται στην απομνημόνευση για να πετύχουν την εισαγωγή τους ενώ στα πανεπιστήμια λόγω της πολυπλοκότερης ύλης η μέθοδος αυτή αποδεικνύεται ατελέσφορη. Τέλος για την καθυστέρηση στην αποφοίτηση των φοιτητών ευθύνονται και τα προγράμματα σπουδών που είναι βεβαρυμμένα με πολλά μαθήματα.
Στα τμήματα των θετικών επιστημών οι φοιτητές έχουν να παρακολουθήσουν 6-7 μαθήματα και οι συνολικές ώρες την εβδομάδα ανέρχονται περίπου στις 25. Αν οι φοιτητές, αναφέρει ο κ. Βλάχος, παρακολουθούσαν όλα τα μαθήματα και μελετούσαν μια ώρα για κάθε ώρα παράδοσης θα έπρεπε να αφιερώνουν 50 ώρες την εβδομάδα για μελέτη και παρακολούθηση. Αντίθετα στα πανεπιστήμια του εξωτερικού οι φοιτητές παρακολουθούν λιγότερα μαθήματα, 3-4, άρα και οι απαιτήσεις είναι λιγότερες. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, έχουν ως αποτέλεσμα μόλις το 80% των πρωτοετών φοιτητών να καταφέρνει να ολοκληρώσει µε επιτυχία 2-3 µαθήµατα από τα 14 του πρώτου έτους.
Ο κ. Βλάχος είχε προτείνει ως λύσεις τα εξής: 1.Τη στενή και υπεύθυνη καθοδήγηση των φοιτητών με την ενεργοποίηση του συμβούλου σπουδών.
2.Τη δημιουργία ομάδων μαθημάτων και κύκλων σπουδών με σαφέστατους επαγγελματικούς και εκπαιδευτικούς στόχους.
3.Η μετάβαση από τον πρώτο κύκλο στον δεύτερο να απαγορεύεται σε περίπτωση που ένας φοιτητής χρωστά μαθήματα
4.Αντικατάσταση της παραδοσιακής διδασκαλίας από την ομαδική μελέτη και τις σύνθετες εργασίες (projects)
5.Ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου στα τρία χρόνια και ακολούθως οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν σε διαφορετικά τμήματα, διατμηματικά, μεταπτυχιακά ώστε να εμβαθύνουν στο αντικείμενο που θέλουν να σπουδάσουν και να δημιουργείται παράλληλα κινητικότητα μέσα στο πανεπιστήμιο από τμήμα σε τμήμα.
Σχήμα 1: Οι απαντήσεις των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ στα ερωτήματα (α) «Ήταν το Τμήμα Φυσικής η πρώτη σας επιλογή;» (β) «Σκέπτεστε να επαναλάβετε τις εισαγωγικές εξετάσεις»
Σχήμα 2: (α) Ο αριθμός των εξαμήνων που χρειάστηκαν οι φοιτητές/τριες για να αποφοιτήσουν από το τμήμα Φυσικής τη χρονική περίοδο 1996-2000. Σταδιακή διαρροή των φοιτητών από το τμήμα Φυσικής πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους (βλέπε Σχ. 2β). Πηγή: www.astro.auth.gr/~vlahos/taseis.doc
NewsBeast
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σημίτης για Πρόεδρος Δημοκρατίας
- Συνέβη σήμερα: Δείτε τη Μενεγάκη τίγκα στο τσίτωμα!!!
- Ο 14χρονος Έλληνας που...νίκησε 1.000.000 μαθητές από όλο τον κόσμο με το γράμμα του!
- Ακύρωσαν εκπομπή με τον Κασιδιάρη λόγω αντιδράσεων
- Τα ζώδια σήμερα 17/10/2013
- Η μαγειρική σόδα μας κάνει πιο όμορφες
- Ο καιρός σήμερα
- Σοκ για χιλιάδες ανέργους που είδαν να ...αδειάζει ο τραπεζικός λογαριασμός τους !
- Σαμαράς σε τρόικα: Επιμένετε σε μέτρα; Πάμε σε εκλογές
- Διαβάστε τα ζώδια της Πέμπτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Συνέβη σήμερα: Δείτε τη Μενεγάκη τίγκα στο τσίτωμα!!!
- Τα ζώδια σήμερα 17/10/2013
- «Τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν καινούργιους επενδυτές»
- Η κόντρα του Βισκαδουράκη με τον Αρναούτογλου
- Πού οφείλεται το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών»
- Εσύ ξέρεις πως να φορέσεις το πουλόβερ σου;
- Στο Ευρωκοινοβούλιο οι Έλληνες πρυτάνεις
- Πώς ωφελούν τα μπαχαρικά την υγεία;
- «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» χωρίς τον Charlie Hunnam!
- Τελευταία Νέα TNSite
- Πού οφείλεται το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών»
- Εσύ ξέρεις πως να φορέσεις το πουλόβερ σου;
- Η δίδυμη συνταγή της... ευτυχίας
- Οι εποχιακές ιώσεις προ των πυλών! ‘Αμυνθείτε’
- Άγαλμα του Σπύρου Λούη σε προάστιο της Μελβούρνης
- Έρευνα της Κομισιόν για τη ρύπανση στη λίμνη της Καστοριάς!
- «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» χωρίς τον Charlie Hunnam!
- Τον κρέμασαν, επέζησε και τώρα πρέπει να τον εκτελέσουν ξανά
- Οι «πονοκέφαλοι» εν όψει του… Γολγοθά
- Ζανέτι: Για πάντα πρόεδρος της Ίντερ ο Μοράτι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ο Αλ. Νικολαΐδης γίνεται 34
- Ίσως η πιο αστεία διαφήμιση που έχουμε δει τελευταία..(Βίντεο)
- Ο κόσμος δεν αρκεί για να σωθεί
- Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής
- Υπέγραψε το restart ο Ομπάμα
- Πανευρωπαϊκό κίνημα ευρωσκεπτικιστών θέλει να ιδρύσει η Λεπέν
- Αγώνας δρόμου από Αλαφούζο για 10 εκατ. ευρώ
- Δούρου: “Μονταζιέρα” και στον… Καβάφη
- Επιστρέφουν στην εργασία τους οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στις ΗΠΑ
- Η Κρίσι Τέιγκεν καταβροχθίζει τις φτερούγες και βουτάει σα ζώο στη σος μπάρμπεκιου [βίντεο]