Προθεσμία 50 ημερών για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

08:58 11/11/2013 - Πηγή: TNSite

Να ξεκαθαρίσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια θέλουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες της χώρας υπό την πίεση της ΕΚΤ. Τι θα πάθουν όσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση για ρύθμιση;

Της Έφης Καραγεώργου

Πενήντα μέρες προθεσμία για να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έχουν οι δανειολήπτες. Διότι στις αρχές του 2014, θα γίνει το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων τραπεζών.

Για τους ενήμερους δανειολήπτες δεν θα αλλάξει τίποτα, όμως όσοι καθυστερούν τις πληρωμές και δεν έχουν «ρυθμιστεί» θα δουν τα δάνεια τους να πηγαίνουν στις αυτόνομες μονάδες διαχείρισης που θα συστήσουν οι τράπεζες, και τις οποίες αποκαλούμε badbank.

Τα 64 με 66 δις ευρώ που είναι οι καθυστερούμενες οφειλές, θα αποσχιστούν από τα δανειακά χαρτοφυλάκια, με ότι αυτό σημαίνει για τους δανειολήπτες.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, από το Νοέμβριο του 2014 θα εποπτεύονται από την ΕΚΤ, οπότε θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες στην αντιμετώπιση των καθυστερούμενων οφειλών. Δηλαδή ένα δάνειο σε καθυστέρηση δεν θα μπορεί να ανακυκλωθεί πάνω από 180 μέρες (το περισσότερο) και θα πρέπει να πάει στις ζημιές.

Όμως προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες, έχουν ξεκινήσει ρυθμίσεις, τόσο για τα δάνεια των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων. Μάλιστα αν δοθούν εξασφαλίσεις η διάρκεια αποπληρωμής, επιμηκύνεται μέχρι το 75ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη. Στόχος είναι μικρές δόσεις που να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Όσοι τώρα δεν ρυθμιστούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την νέα κατάσταση, δηλαδή με τον κίνδυνο είτε να βγει κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο στον πλειστηριασμό, είτε να πωληθεί η οφειλή τους σε ξένο fund.

Η BlackRock έχει περάσει όλα τα δάνεια από «μικροσκόπιο» και έχει ετοιμάσει τις προτάσεις της –που σύμφωνα με πληροφορίες αναλύονται σε έκθεση 700 σελίδων.

Έτσι από το 2014, οι τράπεζες θα ταξινομούν διαφορετικά τα δάνεια και συνεπώς τις προβλέψεις του για αυτά. Θα είναι πλέον απολύτως σαφές ποια δάνεια είναι καθυστερούμενα –στο όριο ασφαλείας-, πια «κόκκινα», εκείνα που έχουν ρυθμιστεί και είναι βιώσιμα και ποια θα πρέπει να ρυθμιστούν για να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σήμερα βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών:

επιχειρηματικά δάνεια πάνω από 34δισ. ευρώ,στεγαστικά ύψους 18 δισ. ευρώ καικαταναλωτικά άνω των 13 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα