Σχέδιο λύσης στον «γόρδιο δεσμό» των οικοδομικών συνεταιρισμών

13:15 27/1/2014 - Πηγή: TNSite
Με ανταλλαγές εκτάσεων σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και θέτοντας σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση - ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών - το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να δώσει λύση στον γόρδιο δεσμό των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», το πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μένει άλυτο εδώ και 40 χρόνια. Οπως εξηγούν από το υπουργείο, δύο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους μπλοκάρουν:

οι εκτάσεις πολλών οικοδομικών συνεταιρισμών είναι δασικές ή εκτός περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών.

Σημειώνεται ότι στην Αττική από την έως τώρα καταγραφή έχει προκύψει ότι υπάρχουν 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων οι 110 αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς είναι δασικές εκτάσεις. Για τους υπόλοιπους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, 25% αντιμετωπίζουν προβλήματα γιατί ανήκουν σε δασικές εκτάσεις και 15% δεν βρίσκονται σε περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με θέμα «περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης - οικοδομικοί συνεταιρισμοί - βιώσιμη ανάπτυξη και εγκαταλειμμένοι οικισμοί».

Μόνο κατοικία. Με βάση όσα προβλέπονται, στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές θα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικίας - και όχι η δημιουργία μεγάλων καταστημάτων, τραπεζών και ξενοδοχείων.

Κατ' εξαίρεση θα επιτρέπεται να κτίζονται μόνο αθλητικές εγκαταστάσεις και πολύ μικρά καταστήματα άμεσης εξυπηρέτησης. Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, «αναβαθμίζονται οι υπάρχοντες οικισμοί ενώ καλύπτονται οι απαιτήσεις για πολεοδομικό σχεδιασμό».

Με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται δεν χωροθετούνται περιοχές σε δάση, αιγιαλό και αρχαιολογικούς χώρους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η λύση αφορά μόνο τους συνεταιρισμούς που έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι για ειδικές περιπτώσεις πολεοδόμησης όπως είναι οι περιπτώσεις αστικών αναδασμών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του οικοδομικού συνεταιρισμού στο Πικέρμι (ΑΟΟΑ), η ελάχιστη περιοχή πολεοδόμησης είναι τα 300 στρέμματα. Και αυτή είναι η μοναδική περίπτωση, όπως εξηγούν από το ΥΠΕΚΑ, που θα γίνει ανταλλαγή εκτάσεων στην Αττική.

Ζώνες υποδοχής. Οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται σε ζώνες εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Βόλου και της Λάρισας. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Τράπεζας Γης (δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων).

Ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται - πάλι μέσω της Τράπεζας Γης - στο Δημόσιο. Αυτή η έκταση επιβάλλεται να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων.

Παράλληλα, ποσοστό 10% του συνόλου των προστατευόμενων εκτάσεων αποδίδεται στους δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.

Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,4. Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6. Η αρτιότητα των οικοπέδων που θα προκύψει από την πολεοδομική μελέτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 500 τετραγωνικά μέτρα. Η κτηματογράφηση σε αυτές τις περιοχές θα γίνεται με διαδικασίες Fast Track.

Προϋπόθεση για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης είναι οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν στο Πράσινο Ταμείο ειδική εισφορά ίση με το 5% της αξίας της προς πολεοδόμηση έκτασης σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών. Η εισφορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 40.000 ευρώ.

Ποιους αφορά. Δικαιούχοι ανταλλαγής είναι όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση ή εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των οποίων οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο και μετά την ψήφιση του Νόμου 998/79 τα σχέδια είτε κρίθηκαν άκυρα είτε πρέπει να ακυρωθούν.

Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και οι συνεταιρισμοί που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις των οποίων η μελέτη είχε εκπονηθεί και εγκριθεί με τον Νόμο 1947/91 και κρίθηκε μη νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω έλλειψης εγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.

«Η όλη διαδικασία, δηλαδή ποια είναι τα δικαιώματα που μεταφέρονται, με ποια αξία και με ποια προτεραιότητα, θα γίνεται ηλεκτρονικά με βάση προκαθορισμένη διαδικασία» επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. «Δεν θα υπάρχει καμία ανθρώπινη επαφή».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα