Σε φυλάκιση καταδικάστηκε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία

04:15 31/10/2013 - Πηγή: TNSite
Ένας σαουδάραβας δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ουάλιντ Αμπουλχέιρ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση επειδή πριν δύο χρόνια υπέγραψε μια αίτηση η οποία επέκρινε τις αρχές της χώρας.

Ο Αμπουλχέιρ σημείωσε ότι δικαστήριο της Τζέντα τον καταδίκασε την Τρίτη «επειδή υπέγραψε μια αίτηση» με την οποία επέκρινε τις αυστηρές ποινές που απήγγειλε η δικαιοσύνη εναντίον 16 ισλαμιστών που είχαν συλληφθεί το 2011.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα ασκήσει έφεση και μέχρι την εκδίκασή της θα παραμείνει ελεύθερος.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία

εκτιμά ότι «η απόφαση του δικαστηρίου της Τζέντα να καταδικάσει έναν γνωστό υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή υπέγραψε πριν δύο χρόνια μια αίτηση για μεταρρυθμίσεις είναι μια νέα ένδειξη της αυθαιρεσίας του δικαστικού συστήματος στη Σαουδική Αραβία».

Ο Αμπουλχέιρ είχε συλληφθεί και είχε κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με την σύζυγό του Σάμαρ Μπαντάουι, συνελήφθη επειδή είχε «σχέσεις με μεταρρυθμιστές» τους οποίους συνάντησε σε έναν χώρο συγκέντρωσης «που δεν είχε άδεια».

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο δικηγόρος είχε κατηγορηθεί τον Ιούνιο του 2012 ότι «δεν σέβεται το δικαστικό σύστημα (…), ότι επικοινώνησε με ξένες οργανώσεις και ότι υπέγραψε μια αίτηση με την οποία ζητούσε την απελευθέρωση κρατούμενων», κάποιοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί επειδή φέρονται να είχαν σχέσεις με την τρομοκρατία.

Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς είχε απαγορευθεί στον Αμπουλχέιρ η έξοδος από τη χώρα, σε μια περίοδο που αναμενόταν να μεταβεί στις ΗΠΑ για να πάρει μέρος σε μια διάσκεψη που διοργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τον Φεβρουάριο του 2011 ο Σαουδάραβας είχε υπογράψει δύο αιτήσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο, όπου απαγορεύονται τα πολιτικά κόμματα.

Εξάλλου ο ίδιος έχει δημιουργήσει στο Facebook τη σελίδα Monitor of Human Rights in Saudi Arabia (Παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία), η οποία έχει σχεδόν 7.000 μέλη.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα