Σε νέες διαδηλώσεις κάλεσαν οι υποστηρικτές του Μόρσι.

16:15 9/8/2013 - Πηγή: TNSite
Οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσαν σήμερα σε νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, παρά την απειλή περί μιας άμεσα επικείμενης διάλυσης διά της βίας των καθιστικών διαμαρτυριών σε δύο πλατείες που έχουν καταλάβει εδώ κι ένα μήνα οι ισλαμιστές στο Κάιρο.

όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Συμμαχία εναντίον του Πραξικοπήματος και για την Δημοκρατία, στην οποία συνασπίζονται

οι υποστηρικτές του Μόρσι, κάλεσε με μια ανακοίνωσή της να συνεχιστεί μετά τις σημερινές προσευχές ο «ειρηνικός αγώνας», με «πορείες» σε όλη τη χώρα, ιδίως στο Κάιρο, «ως την αποκατάσταση του προέδρου» στην εξουσία.

Η κρίση τις τελευταίες ημέρες μοιάζει να οδεύει σε νέα επιδείνωση, μετά την αποτυχία των διάφορων διεθνών προσπαθειών διαμεσολάβησης και την ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ο στρατός ότι δόθηκε διαταγή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να διαλύσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι, διά της βίας αν χρειαστεί, μετά το Ραμαζάνι – το οποίο τέλειωσε στην Αίγυπτο χθες.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται ένα νέο λουτρό αίματος. Μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές που υποστήριζαν τον Μόρσι, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης ή με αντιπάλους του ισλαμιστή ανατραπέντος προέδρου. Στους καταυλισμούς τους οποίους έστησαν στις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο Κάιρο, οι διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί έχοντας μαζί τους γυναίκες καθώς και μικρά παιδιά.

Ο Μόρσι, ο οποίος ανήκει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, αποπέμφθηκε και συνελήφθη από το στρατό την 3η Ιουλίου, κίνηση η οποία έγινε σε απάντηση –όπως υποστήριξαν ανωτατοι αξιωματικοί– στις μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων πολιτών που απαιτούσαν να φύγει από την εξουσία. Οι αντίπαλοι του Μόρσι τον κατηγορούσαν ότι συγκέντρωνε όλη την εξουσία και ότι κατέστρεφε μια οικονομία που ήδη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Η μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε εντέλλεται να διοργανώσει εκλογές ως το 2014.

Χθες ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι επανέλαβε την απειλή περί επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας για να διαλυθούν οι δύο καταυλισμοί των διαδηλωτών.

«Πλησιάζουμε σε μια στιγμή που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε», ανέφερε ο Μπεμπλάουι σε ανακοίνωσή του και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει στους διαδηλωτές, ιδίως σε εκείνους που είναι πιο μετριοπαθείς, τη δυνατότητα συμφιλίωσης και την ευκαιρία να αναζητήσουν την οδό της λογικής», είπε.

Παρατηρητές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα περιμένει ως την Κυριακή, ημέρα που τελειώνει η γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται το Ραμαζάνι, πριν διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύσουν επίθεση.

Η κυβέρνηση κατηγορεί πολλούς διαδηλωτές ότι είναι «τρομοκράτες», και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σήμερα με ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times την διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν μέρος στην πολιτική διαδικασία, καθώς και να απελευθερώσει τον Μόρσι.

Ωστόσο ο Γκιουλ απέφυγε να καλέσει να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανήκει στο ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP), επισήμανε ότι «ο αιγυπτιακός λαός έχει σχεδόν διχαστεί σε δύο στρατόπεδα, καθένα από οποία κινείται με επικίνδυνο τρόπο εναντίον του άλλου. Η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο Γκιουλ ανέφερε πως είχε υποστηρίξει την εξέγερση του 2011 εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. «Δυστυχώς, εκείνο το ιστορικό βήμα προς την δημοκρατία απέτυχε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, ήταν ένας ξεκάθαρος εκτροχιασμός της διαδικασίας» εκδημοκρατισμού στη χώρα αυτή, έγραψε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακόμα, ο Γκιουλ ζήτησε τα προβλήματα να επιλυθούν με δημοκρατικά μέσα και σε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές. «Σε στιγμές κινδύνου, είναι σημαντικότερο παρά ποτέ να ακολουθείται η δημοκρατική οδός», έγραψε.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα