Σήμερα το ραντεβού στο Οβάλ γραφείο

09:59 8/8/2013 - Πηγή: TNSite

Το απόλυτο ζητούμενο για κάθε Έλληνα πρωθυπουργό στη μεταπολεμική περίοδο ήταν, είναι και - όπως φαίνεται - θα είναι η πρόσκληση για μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Έπειτα από πολύπλοκες διπλωματικές ενέργειες και προετοιμασίες - και κυρίως αναβολές- η πολυπόθητη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιείται απόψε, στις 22.00, στην Ουάσινγκτον, με την ελληνική πλευρά να μην κρύβει τις προσδοκίες και τις επιθυμίες της.

Η συνάντηση θα είναι αναβαθμισμένη, με σημαντικά ονόματα του Staff

του Λευκού Οίκου να είναι παρόντα στη συζήτηση. Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στις 19.00 (ώρα Ελλάδος), με επίκεντρο βεβαίως την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου και του Ισραήλ, την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τις δραματικές εξελίξεις κυρίως στην Αίγυπτο αλλά και τη Συρία. Είναι προφανές ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν στο γενικότερο πλέγμα ασφαλείας γύρω από το Ισραήλ καθώς και οι εξελίξεις στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ.

Η Αθήνα προσδοκά από τον Λευκό Οίκο μία «καλή κουβέντα» για την πορεία της χώρας εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα στήριγμα από τις ΗΠΑ για την αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας ως προς τη λιτότητα, μία θετική αναφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και μία καθησυχαστική παρέμβαση για το θέμα της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στην περιοχή του Αιγαίου γενικότερα, νοτίως του Καστελόριζου και της Καρπάθου ειδικότερα. Το τελευταίο ζήτημα θεωρείται και το κρισιμότερο, αφού εμπλέκει εκ των πραγμάτων τον παράγοντα Τουρκία.

Θεωρείται βέβαιο ότι κατά τις συζητήσεις θα υπάρξει -έστω και θεωρητικά- μία αναφορά στις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει Οκτωβρίου και των διαφαινόμενων διεργασιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Είναι προφανές πως ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του επικεντρώνουν ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανάδειξης του ρόλου της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού-φιλοδυτικού παράγοντα, στο «καμίνι» της ανατολικής Μεσογείου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά και την Τουρκία.

Η συγκυρία είναι θετική για την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, που κατέδειξαν τις αδυναμίες του καθεστώτος Ερντογάν, αλλά κυρίως η ανατροπή που συντελέστηκε στο Κάιρο με την επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος αποτελούν ανησυχητικούς παράγοντες και προϊδεάζουν για μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, δεδομένης και της σταδιακής αποσύνθεσης της κρατικής οντότητας της Συρίας, η οποία βαίνει μαθηματικά σε διαμελισμό.

Στο εκρηκτικό παζλ θα πρέπει να προστεθεί και ο δυναμικός παράγων που ακούει στο όνομα Ιράν και ο οποίος διαδραματίζει αλλά και θα διαδραματίσει ρόλο στη μελλοντική αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει συνολικότερα τη λεκάνη της Μεσογείου σε Νότια Ευρώπη και Βόρειο Αφρική, λειτουργούν θετικά για την αναβάθμιση ή έστω τη συντήρηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα ως μέλος της δυτικής συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γωνιά αυτή του κόσμου.

Αυτό είναι και το «χαρτί» που καλείται να εκμεταλλευθεί ο Αντώνης Σαμαράς βασιζόμενος και στον ξεκάθαρο πλέον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, που εκφράζεται με τις περίπου εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις Ουάσινγκτον και Βερολίνου για το πώς θα τιθασευτεί η καλπάζουσα ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών Σαμαρά στις ΗΠΑ

Με επίσκεψη στα γραφεία της «Washington Post» και συνομιλίες με εργαζομένους της αμερικανικής εφημερίδας ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στις Η.Π.Α.. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες περίπου στις 18.00 (ώρα Ελλάδος).

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 20.00, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρακάθησε σε γεύμα στην Ουάσινγκτον και ήταν το κεντρικό πρόσωπο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. Μπαν Κι-μουν, θα έχει συναντήσεις με επικεφαλής επενδυτικών οίκων, ενώ θα επισκεφθεί και το «Σημείο Μηδέν» στο νότιο Μανχάταν.

Keywords
Τυχαία Θέματα