Σκουρλέτης στο ΑΠΕ: Πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές μέσα στο 2013

17:45 1/7/2013 - Πηγή: TNSite

Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δούμε τη δυναμική της δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά και το πιο πιθανό είναι να τη δούμε μέσα στο 2013», εκτιμά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

που προέκυψε με τον τελευταίο ανασχηματισμό μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ «επίλογο του δικομματικού πολιτικού συστήματος», η οποία «ουσιαστικά λειτουργεί και ως δίχτυ προστασίας ενός πολιτικού προσωπικού, που σχετίζεται άμεσα με ζητήματα σκανδάλων -πολιτικών και μη- που έχουν να κάνουν με τις πάλαι ποτέ κραταιές μέρες του δικομματισμού».

Για τη ΝΔ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά τη στρατηγική του μεσαίου χώρου και ανασυγκροτείται στη βάση μιας ακροδεξιάς νέας συμμαχίας».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-Βορίδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «ο καβγάς με αναφορές στους Παπανδρέου έχει ένα ιστορικό φόντο» και πως «οι ιδεολογικές διαφορές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχουν πλέον μόνο μια ιστορική αξία». «Έχουν κυλήσει πράγματα τα οποία σηματοδοτούν ουσιαστικά μια σύμπτυξη του παλαιού δικομματισμού -και αυτό το δείχνει και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης- σε ένα ενιαίο μέτωπο, στο έδαφος μιας ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής, αυτής του μνημονίου», σημειώνει.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Δημοκρατική Αριστερά, ο Π. Σκουρλέτης τονίζει ότι χρειάζεται να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε, «αλλιώς κινδυνεύει αν δεν ολοκληρώσει το βήμα της πολιτικής της οριοθέτησης απέναντι στην πολιτική του μνημονίου να έχει πολύ σοβαρά προβλήματα ύπαρξης».

Ολόκληρη η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

ΕΡ: Κύριε Σκουρλέτη θα θέλαμε το σχόλιό σας για την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο κλείσιμο του συνεδρίου της ΝΔ.

ΑΠ: Και οι δύο ομιλίες του κ. Σαμαρά κατά την έναρξη και το κλείσιμο του συνεδρίου της ΝΔ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τομή για την πορεία της ΝΔ. Διότι με έναν επίσημο τρόπο αποτυπώνεται πια η υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς ρητορικής. Αν κάποιος συνδυάσει τη στάση της ΝΔ σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα των τελευταίων μηνών, όπως το αντι-ρατσιστικό νομοσχέδιο, τον βίαιο και ακραία αυταρχικό τρόπο με τον οποίο φίμωσε τη δημόσια τηλεόραση, τις απανωτές επιστρατεύσεις που έχουν γίνει ο κανόνας απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με όλα αυτά μπορούμε πλέον –σε συνδυασμό με το ιδεολογικό στίγμα που έδωσε ο κ. Σαμαράς- να μιλάμε ότι η ΝΔ έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά τη στρατηγική του μεσαίου χώρου και ανασυγκροτείται στη βάση μιας ακροδεξιάς νέας συμμαχίας.

Επίλογος του δικομματικού πολιτικού συστήματος η νέα κυβέρνηση

ΕΡ: Πως κρίνετε την αντιπαράθεση που ξέσπασε με τις δηλώσεις Βορίδη;

ΑΠ: Αυτός ο καβγάς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βορίδη με τις αναφορές στους Παπανδρέου έχει ένα ιστορικό φόντο. Έχουν κυλήσει πράγματα τα οποία σηματοδοτούν ουσιαστικά μια σύμπτυξη του παλαιού δικομματισμού -και αυτό το δείχνει και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης- σε ένα ενιαίο μέτωπο, στο έδαφος μιας ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής, αυτής του μνημονίου.
Βεβαίως μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται να έχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει πλέον μια διαρκή κρίση στρατηγικής και ταυτότητας –και θα έλεγε κανείς ότι τείνει να γίνει μια συνιστώσα της Σαμαρικής ΝΔ. Αλλά από εκεί και πέρα, κοιτάζοντας την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα έλεγε κανείς ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπήρχε μια συμπληρωματικότητα στα προγράμματα και τα τελευταία χρόνια έχουν μια ταύτιση. Οι ιδεολογικές τους διαφορές έχουν πλέον μόνο μια ιστορική αξία.

ΕΡ: Πιστεύετε δηλαδή ότι στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σχήμα θα έχουμε συμμετοχή και από πρώην αντίπαλους πολιτικούς σχηματισμούς;

ΑΠ: Αυτή η κυβέρνηση, που αποτελεί και τον επίλογο του δικομματικού πολιτικού συστήματος, έχει και μια άλλη πλευρά: Ουσιαστικά λειτουργεί και ως δίχτυ προστασίας ενός πολιτικού προσωπικού, που σχετίζεται άμεσα με ζητήματα σκανδάλων -πολιτικών και μη-, που έχουν να κάνουν με τις πάλαι ποτέ κραταιές μέρες του δικομματισμού. Κραυγαλέα περίπτωση μιας τέτοιας αλληλεγγύης ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι η «λίστα Λαγκάρντ». Εκεί ο κ. Σαμαράς έδειξε τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη του προς το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου- και βλέπετε τώρα πως προσπαθούν να περιορίσουν όλη αυτή την υπόθεση στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Η ΔΗΜΑΡ και η… γάτα

ΕΡ: Κύριε Σκουρλέτη, ενώ στον τομέα της κεντροδεξιάς γίνονται διεργασίες, στην κεντροαριστερά φαίνεται οι αντιθέσεις να μην γεφυρώνονται. Η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει τον κόσμο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις…
ΑΠ: Νομίζω ότι το πρόβλημα με τη ΔΗΜΑΡ είναι η ανάγκη το βήμα που έκανε να το ολοκληρώσει. Δεν μπορείς να έχεις μια πολιτική «ήξεις-αφίξεις» απέναντι στο μνημόνιο. Δεν μπορείς να το υιοθετείς αλά κάρτ. Γιατί κινδυνεύεις να την πατήσεις, όπως η γάτα που πάει να περάσει το δρόμο, Φτάνει στη μέση του δρόμου, σταματάει, πάει να γυρίσει πίσω, έρχεται το αυτοκίνητο και την πατάει… Κινδυνεύει, λοιπόν, η ΔΗΜΑΡ, αν δεν ολοκληρώσει το βήμα της πολιτικής της οριοθέτησης απέναντι στην πολιτική του μνημονίου, να έχει πολύ σοβαρά προβλήματα ύπαρξης.

Εκθεμελίωση του κοινωνικού κράτους

ΕΡ: Κύριε Σκουρλέτη, βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες επαφές της τρόικας με τους επικεφαλής κρίσιμων υπουργείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει νέα μέτρα, ενόψει και της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ;

ΑΠ: Είναι η επανάληψη του ίδιου σκηνικού που έχουμε δει, με μεγαλύτερη όμως ένταση, με πιο ακραία μέτρα, που κάθε φορά συνοδεύουν τον ερχομό της τρόικας. Αυτό το πρόγραμμα είναι από μόνο του έτσι φτιαγμένο, λόγω της υφεσιακής πολιτικής του, ώστε να μην πιάνονται οι στόχοι. Έτσι πάντα ανακαλύπτεται η ανάγκη των νέων μέτρων και αυτή είναι η μία πλευρά: το χρέος δεν μειώνεται, αλλά υπερδιογκώνεται. Οι δανειστές δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ο λαός είναι μόνο αυτός που χάνει.
Η άλλη πλευρά είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεθεμελιώνεται το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα. Τώρα έχουν βάλει στο τραπέζι και την εργασία των 350 ευρώ χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κοινωνία άγριας εκμετάλλευσης, που αποτελούσε και αποτελεί τη βασική στόχευση αυτής της μνημονιακής πολιτικής.

ΕΡ: Αλλά ο κόσμος, κ. Σκουρλέτη, δεν φαίνεται να αντιδρά με βάση αυτά τα προβλήματα. Μήπως φταίει η θερινή περίοδος ή δεν πιστεύει ότι υπάρχει άλλη λύση;

ΑΠ: Νομίζω ότι η πολιτική απαξίωση των δυνάμεων της σημερινής κυβέρνησης, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας απέναντι στο μνημόνιο και τους πολιτικούς του εκφραστές, είναι κάποια στοιχεία που τα βλέπουμε συνέχεια. Αν αυτό δεν εκδηλώνεται κάθε φορά με αντίστοιχους αγώνες και την ίδια ένταση, σχετίζεται με μια αίσθηση που έχει ο κόσμος ότι το διακύβευμα σε κάθε συγκυρία δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να τον συνεγείρει.
Με αυτή την έννοια, αν κανείς παρατηρήσει τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπει ότι όταν ο κόσμος πίστεψε ότι μπορεί να μην περάσει το μεσοπρόθεσμο και να πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου βγήκε στις πλατείες, έκανε το κίνημα των πλατειών και αυτό απέδωσε. Όταν πίστεψε ότι μπορεί να ηττηθεί η κυβέρνηση, πέρυσι τον Μάιο και τον Ιούνιο, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δούμε τη δυναμική της δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά, και το πιο πιθανό είναι να τη δούμε μέσα στο 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα