Στη Σύμβαση της Χάγης για τις απαγωγές παιδιών η Κίνα

07:36 22/5/2013 - Πηγή: TNSite
Την ένταξη της Ιαπωνίας στην Σύμβαση της Χάγης για τα Αστικά Θέματα της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών ενέκρινε σήμερα το ιαπωνικό κοινοβούλιο, μετά από δεκαετείς πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, όπως ο Καναδάς και η Γαλλία.

Η Ιαπωνία μέχρι σήμερα είναι η μόνη χώρα μέλος της G8, της Ομάδας των οκτώ ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, που δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη

της Χάγης του 1980 για τις απαγωγές παιδιών σε περίπτωση χωρισμού των γονέων τους που έχουν διαφορετική εθνικότητα και η οποία υποχρεώνει να επιστρέψει το απαχθέν παιδί στη χώρα όπου είναι η συνήθης κατοικία του.

Σε μια συνάντηση τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ουάσινγκτον με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμεύτηκε η χώρα του να επικυρώσει τη Σύμβαση, μια πολυαναμενόμενη απόφαση εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ και πολλές χώρες, μεταξύ τους η Γαλλία και ο Καναδάς.

Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν περίπου εκατό φακέλους με υποθέσεις απαγωγών, ο Καναδάς 39 και η Γαλλία 33. «Και αυτές είναι μόνο οι δηλωμένες περιπτώσεις», διευκρίνισε τον περασμένο Φεβρουάριο ο γάλλος γερουσιαστής Ρισάρ Ζινγκ που ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα αυτό.

Σκοπός της Σύμβασης της 25ης Οκτωβρίου 1980 που έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα από 89 κράτη, είναι διασφάλιση της άμεσης επιστροφής ενός παιδιού που μετακινήθηκε ή κατακρατήθηκε παράνομα από το κράτος, στο οποίο είχε τη συνήθη διαμονή του, σε ένα από τα άλλα συμβαλλόμενα κράτη (άρθρο 1 της Σύμβασης), καθώς και η διασφάλιση, σε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη, του σεβασμού των δικαιωμάτων επιμέλειας και επικοινωνίας, σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο σε κάθε συμβαλλόμενο κράτος.

Μετά την ομόφωνη ψήφιση από τη Γερουσία, ένα μήνα μετά την Κάτω Βουλή, ένας οργανισμός θα συσταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών που θα επιφορτισθεί με τον εντοπισμό παιδιών που απήχθησαν από τον ένα γονέα, ενώ θα ενθαρρύνει επίσης τους χωρισμένους γονείς να ρυθμίζουν φιλικά τη μεταξύ τους διαφορά. Σε περίπτωση μη συμβιβασμού, η υπόθεση θα εξετάζεται και διευθετείται από δύο δικαστήρια, στο Τόκιο και την Οσάκα.

Σύμφωνα με τον νόμο που μένει να επικυρωθεί, ένας γονέας θα μπορεί ωστόσο να αρνηθεί να επιστρέψει το παιδί, αν φοβάται ότι βία μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του τελευταίου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα