Στο 30% μέχρι στιγμής η διαχείριση της ξυλείας που μπορεί να παράγει η χώρα

00:28 8/1/2014 - Πηγή: TNSite
Τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του δασικού πλούτου της χώρας με απόλυτα διασφαλισμένη την αειφορία του, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διαδικασία δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων, που περιλαμβάνει κάθε είδους πληροφορία για τα δάση της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος Inform, που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ.

«Όπως

διαπιστώθηκε, αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε το 30% της ξυλείας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε όλη τη χώρα, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η αειφορία των δασών, δηλαδή η δυνατότητά τους να εξακολουθούν να υπάρχουν και να αναπτύσσονται στο μέλλον», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η συντονίστρια του έργου Βασιλική Καζάκα. Υπογραμμίζει δε ότι "υπάρχει ένας τεράστιος πόρος που τον αφήνουμε ανεκμετάλλευτο", και εξηγεί ότι τα ποσοστά της ξυλείας που μπορούν να υλοτομηθούν προκύπτουν από τους ρυθμούς ανάπτυξης των δασών της χώρας.

Οι δυνατότητες που διαφαίνονται από τις παραπάνω διαπιστώσεις αφήνουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης των τομέων της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζονται με την εκμετάλλευση της ξυλείας. Παράλληλα, όπως σχολιάζει και η κ. Καζάκα, υπάρχουν επιπλέον περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν μεγάλες ανάγκες λόγω οικονομικής κρίσης.

«Κάθε είδους πληροφορία για τα δάση της χώρας συμπεριλαμβάνεται στη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Καβάλας (Παράρτημα Δράμας). Πρόκειται για πληροφορίες για την έκταση των δασών, τους τύπους των δασών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, τις κατανομές της ξυλώδους βιομάζας, το ρυθμό αύξησης των δασών, τα προϊόντα ξύλου που μπορούν να παραχθούν, τη βιοποικιλότητα σε κάθε περιοχή, τον αριθμό των απειλούμενων ειδών και ζώων που συμπεριλαμβάνονται σε διεθνείς καταλόγους και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων. Αναφορές γίνονται ακόμη σε θέματα λαθροϋλοτομίας και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα» διευκρινίζει.

«Για πρώτη φορά υφίσταται πλέον ένα αξιόπιστο σύστημα πληροφοριών για την κατάσταση και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Περισσότερα από ογδόντα από τα συνολικά εκατό δασαρχεία σε όλη την επικράτεια συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη βάση δεδομένων που σε δύο εβδομάδες υπολογίζεται ότι θα προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση για το κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς» προσθέτει. Με το έργο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα μπορεί πλέον για πρώτη φορά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε διακρατικές συμφωνίες για την κατάσταση των δασικών συστημάτων.

Μία ακόμη από τις καινοτομίες του προγράμματος είναι ότι το ζήτημα της διαχείρισης των δασών δεν αφορά πλέον μόνο τις δασικές υπηρεσίες, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά "ανοίγει" προς την κοινωνία. «Ήδη ξεκίνησε από το Κάτω Νευροκόπι και τη Θάσο η πιλοτική διαδικασία διαβούλευσης για την έκδοση των διαχειριστικών σχεδίων των δασών, με τη συμμετοχή των δασαρχείων, επιστημόνων, αυτοδιοικητικών αρχών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, φορέων με ειδικά ενδιαφέροντα όπως οι κυνηγοί και οι δασεργάτες» σημειώνει, από την πλευρά της, η δασοπόνος Βασιλική Νάκου. Οι δύο περιοχές επιλέχθηκαν με βάση τις ιδιαιτερότητές τους ως προς τον υψηλό βαθμό παραγωγής ξύλου (η πρώτη) και ως δασική περιοχή που δέχεται τις επιδράσεις του τουρισμού (η δεύτερη).

Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι εν λόγω φορείς για τη διαχείριση των δασών ενώ τελικός αποδέκτης των προτάσεων θα είναι οι δασικές υπηρεσίες και φυσικά το ΥΠΕΚΑ που έχει την αρμοδιότητα υλοποίησής τους.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα