Θύελλα αντιδράσεων για τους τουρίστες της εμπόλεμης ζώνης

16:57 3/11/2013 - Πηγή: TNSite

Την τελευταία στιγμή ωστόσο ακυρώθηκε. Όχι λόγω του κινδύνου – παρά το γεγονός ότι ο τραγικός απολογισμός από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα υπολογίζεται στους 100.000 νεκρούς. Αντιθέτως, ο ταξιδιωτικός πράκτορας, που έχει έδρα στις ΗΠΑ φοβήθηκε πως θα μπει στο στόχαστρο των αρχών για ενδεχόμενη συνεργασία με την al-Qaeda.

Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν αδύνατο για τον Sweeny και τους άλλους ιδρυτές του ταξιδιωτικού πρακτορείου Warzone Tours, να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να οργανώνουν ταξίδια για τουρίστες σε προορισμούς όπως

το Μογκαντίσου και τη Βαγδάτη και ως ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για στελέχη και πολιτικούς.

Ο Sweeny ανήκει σε μία μικρή ομάδα τουριστικών πρακτόρων που πηγαίνουν τους παραθεριστές τους σε χώρες που είτε βίωσαν στο παρελθόν ή αντιμετωπίζουν τώρα ένοπλες συγκρούσεις. Η Warzone Tours του προσφέρει το πιο ακριβό και περιπετειώδες - μερικοί θα έλεγαν παράτολμο και ηδονοβλεπτικό- πακέτο διακοπών αναφέρει σε κείμενό της η στους Financial Times η Emma Jacobs. Ένας ταξιδιώτης θα μπορούσε να πληρώσει μέχρι και 40.000 δολάρια για ένα ειδικά διαμορφωμένο ταξίδι στη Βαγδάτη.

Ταξίδια για τολμηρούς

Η εταιρία δηλώνει ότι προσφέρει "ακραίες" ταξιδιωτικές εμπειρίες, πηγαίνοντας σε περιοχές όπου υπάρχει ένοπλη σύγκρουση.

Ο 49χρονος Sweeney τα τελευταία 25 χρόνια εργάστηκε στον στρατιωτικό τομέα και τον κλάδο υπηρεσιών ασφάλειας. Είχε αυτή την ιδέα όταν εργαζόταν στο εξωτερικό σε εμπόλεμες ζώνες. "Ήμουν στη Βοσνία και το Ιράκ και υπήρχαν πολλοί ντόπιοι με τους οποίους ήθελα να μιλήσω και πολιτιστικοί χώροι που δεν μπορούσα να δω", αναφέρει.

Συζήτησε την ιδέα του με μερικούς πιθανούς πελάτες πριν περίπου μια πενταετία. Ο ενθουσιασμός τους, τον έπεισε ότι υπήρχε μια εξειδικευμένη αγορά για ανθρώπους που ήθελαν να δουν περιοχές όπου υπάρχει τώρα ένοπλη σύγκρουση ή που υπήρχε στο παρελθόν. Αποτέλεσμα να το 2008 να ξεκινήσει η Warzone Tours.

Πελάτες της είναι συνήθως άνθρωποι που δεν έχουν εργαστεί στον στρατό ή τον κλάδο υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά "έχουν χρήματα και τώρα έχουν τα μέσα να κάνουν κάτι τολμηρό που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να κάνουν στην επαγγελματική τους ζωή ".

Οι περισσότεροι από τους πελάτες του είναι μεσήλικες επιχειρηματίες που κερδίζουν πάνω από 100.000 δολάρια τον χρόνο. Υπήρχε μάλιστα η περίπτωση μιας γυναίκας που αγόρασε ένα ταξίδι στο Ιράκ ως δώρο προς τον ηλικιωμένου πατέρα της.

Η ασφάλεια είναι το μεγαλύτερο κόστος για τους τουρίστες. Σύμφωνα με τον Sweeny αξίζει τον κόπο. Εξηγεί ότι πριν το ταξίδι στέλνει αποστολή από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας στην περιοχή και προσλαμβάνει έμπιστους ντόπιους φρουρούς.

"Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας είναι ο εφοδιασμός και ο προγραμματισμός. Αυτό κοστίζει χρήματα."

Στο Συρία υπήρξαν αναφορές για μία γυναίκα που ήθελε να παντρευτεί έναν μαχητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, για μία άλλη που είχε έναν άσχημο χωρισμό και ήθελε να σκοτωθεί και για δύο φοιτητές που ήθελαν απλώς να περηφανεύονται στους φίλους τους δείχνοντας φωτογραφίες όπου κρατούσαν AK -47.

Ο Sweeney δεν πτοείται από τους κινδύνους.

"Φαίνεται πιο επικίνδυνο από όσο πραγματικά είναι για τους τουρίστες. Υπήρχαν πυροβολισμοί κοντά και παγιδευμένα αυτοκίνητα, αλλά όχι σε εμάς" λέει με αδιαφορία.

Αντιδράσεις για την Warzone Tours

Ο 35χρονος Βρετανός James Willcox, ο οποίος βοήθησε δύο διαμεσολαβητές έναν από το Αφγανιστάν και έναν το Πακιστάν να ξεκινήσουν το 2006 την εταιρεία Untamed Brothers, δεν συμφωνεί με τον πολεμικό τουρισμό.

"Ο πολεμικός τουρισμός, ο σκοτεινός τουρισμός, οι μακάβριες περιοχές, οι στρατιωτικές εκδρομές είναι όροι που προσπαθούμε να αποφύγουμε επειδή δεν δείχνουν πραγματικά τι ακριβώς κάνουμε" αναφέρει και προσθέτει:

"Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι μια εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν 6 εκατ. άνθρωποι στην Καμπούλ που πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους και δεν τους συμβαίνει τίποτα. Ο φόβος είναι δυσανάλογος σε σχέση με τον κίνδυνο".

Από την πλευρά του ο Nicholas Wood, πρώην ανταποκριτής των New York Times στην περιοχή των Βαλκανίων, ο οποίος δημιούργησε το 2011 την Political Tours το 2011, επίσης θεωρεί ότι η ιδέα του πολεμικού τουρισμού είναι αηδιαστική.

Αφού σκοτώθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους στη Βεγγάζη, ο Wood αποφάσισε ότι η χώρα ήταν πολύ ασταθής για τους τουρίστες. "Έχω μια ηθική υποχρέωση προς τους πελάτες να μην τους εκθέσω σε κίνδυνο», λέει.

Ο Geoff Hann έχει επίσης δημιουργήσει μία εταιρεία που βοηθά όσους θέλουν να εξερευνήσουν το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο κ. Hann, ο οποίος ίδρυσε Hinterlant Travel πριν 30 χρόνια, λέει πως ποτέ δεν πήγαινε καλύτερα η επιχείρησή του και πως βοηθάει πολύ το Internet.

Ο Hann, όπως και οι άλλοι, δηλώνει πως δεν θα γίνει πλούσιος οργανώνοντας τέτοια ταξίδια. Ο Sweeney αποκαλύπτει πως το κύριο εισόδημά του προέρχεται από υπηρεσίες ασφάλειας. Καθώς οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες είναι ουσιαστικά πάρεργο, έχει τη δυνατότητα να απορρίψει εκείνους τους πελάτες που θεωρεί ότι έχουν ύποπτα κίνητρα.

Αρνείται επίσης πως εκμεταλλεύεται τον πόνο των άλλων. "Μας επικρίνουν ότι δεν είναι πολιτικά ορθό. Είναι το αντίθετο. Θέλω οι ταξιδιώτες να καθίσουν με τους ντόπιους, να φάνε μαζί και να μιλήσουν".

Πηγή:FT

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα