Τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία καταγγέλλει ο ΟΗΕ

05:21 5/6/2013 - Πηγή: TNSite
Την χρήση χημικών όπλων σε τουλάχιστον τέσσερις περιστάσεις στην Συρία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καταγγέλλει σήμερα η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία στην πιο πρόσφατη έκθεσή της που παρουσιάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιτροπή έρευνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει στην έκθεσή της ότι «υπάρχουν βάσιμες αιτίες να πιστεύουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν περιορισμένες

ποσότητες χημικών παραγόντων».

Οι ερευνητές αναφέρονται σε 4 περιστατικά (στην Χαν Αλ Άσαλ κοντά στο Χαλέπι στις 19 Μαρτίου, στο Ουτέιμπαχ κοντά στην Δαμασκό στις 19 Μαρτίου, στην συνοικία Σέιχ Μακσούντ στο Χαλέπι στις 13 Απριλίου και στην πόλη Σαρακέμπ στις 29 Απριλίου) κατά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν χημικοί παράγοντες, αλλά οι έρευνές τους δεν έχουν προς το παρόν «επιτρέψει να αναγνωριστεί το είδος των χημικών παραγόντων, των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ούτε ποιοι τα χρησιμοποίησαν».

Αυτοί εξετάζουν επίσης άλλα περιστατικά, ορισμένα πιο πρόσφατα. Η έκθεση αυτή που συνέταξαν καλύπτει την περίοδο από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 15 Μαΐου.

«Έχουμε πάρει συνεντεύξεις από θύματα, πρόσφυγες (...) και ιατρικό προσωπικό», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, ο Βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέιρο.

Ο ίδιος σημείωσε εξάλλου ότι μετέβη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει από τις γαλλικές αρχές να δώσουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έκαναν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν στην Συρία και μετέφεραν στην Γαλλία δημοσιογράφοι της Μοντ.

Η Επιτροπή, όπως και ορισμένοι πρεσβευτές μεταξύ των οποίων αυτοί της ΕΕ και της Βραζιλίας, ζήτησαν σήμερα από την συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στην Επιτροπή αυτή Έρευνας για τα χημικά όπλα, την οποία σύστησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, να μεταβεί εκεί.

Η συριακή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων στην Χαν αλ Άσαλ στις 19 Μαρτίου και είχε ζητήσει την διεξαγωγή μιας έρευνας από τον ΟΗΕ. Ωστόσο στην συνέχεια είχε απορρίψει τις προθέσεις του ΟΗΕ για την αποστολή μιας ερευνητικής ομάδας στο σύνολο του συριακού εδάφους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Συρία απέρριψε σήμερα την έκθεση αυτή των ερευνητών του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντάς την μεροληπτική, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι η Συρία εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να πάνε στην Χαν αλ Άσαλ.

Η Κάρλα Ντελ Πόντε, που είναι μέλος της Επιτροπής Έρευνας, σημείωσε σήμερα ότι «δεν θα πρέπει να αναγάγουμε αυτά τα επεισόδια σε μια ιστορία μεγαλύτερη από αυτήν που είναι» σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της συριακής σύγκρουσης.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα στην Συρία» και επικαλείται κυρίως την χρήση χημικών όπλων, τις σφαγές και τα βασανιστήρια.

Η Επιτροπή αυτή δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως της Δαμασκού για να μεταβεί στην Συρία. Από την έναρξη της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2011, έχει πραγματοποιήσει 1.630 συνεντεύξεις στην περιοχή και στην Γενεύη και έχει ερευνήσει σχετικά με 30 καταγγελίες για σφαγές, 17 από τις οποίες φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί από τις 15 Ιανουαρίου.

«Έχω συγκλονιστεί βαθιά από την βία και την ωμότητα των εγκληματικών ενεργειών, κυρίως των βασανιστηρίων. Ένα άλλο στοιχείο που με έχει επίσης ανησυχήσει είναι ότι χρησιμοποιούνται παιδιά στις μάχες», τα οποία «σκοτώνονται, βασανίζονται», διηγήθηκε η Κάρλα ντελ Πόντε.

«Η ωμότητα στην σύγκρουση στην Συρία έχει φτάσει σε ένα νέο αποκορύφωμα», σημείωσε παράλληλα ο Πινιέιρο, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά «η έκθεση γνωστοποιεί την συστηματική επιβολή πολιορκιών, την χρήση χημικών παραγόντων και τους εκτοπισμούς δια της βίας».

«Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) όπως και οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται αδιάκοπα», κατέληξε ο ίδιος, καταγγέλλοντας την παντελή έλλειψη δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή Έρευνας έχει ζητήσει επανειλημμένως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι ερευνητές καταδικάζουν επίσης την αποστολή όπλων στην Συρία, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Επίσης κατηγορούν τον στρατό, ο οποίος έχει την υποστήριξη πολιτοφυλακών και ξένων μαχητών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτοί της Χεζμπολάχ, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «στο πλαίσιο γενικευμένων και συστηματικών επιθέσεων κατά των αμάχων».

Στην έκθεση κατηγορείται επίσης ο στρατός ότι βομβαρδίζει συνεχώς ορισμένες περιοχές και ότι χρησιμοποιεί πυραύλους εδάφους-εδάφους, βόμβες διασποράς και θερμοβαρικές. Επίσης οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο στρατός, υποστηριζόμενος από τις Λαϊκές Επιτροπές, στερεί πόλεις από τρόφιμα και φάρμακα.

Η Επιτροπή έρευνας κατηγορεί τέλος εξίσου τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά επισημαίνει ότι αυτές οι ωμότητες δεν έχουν φτάσει σε ένταση και σε εύρος αυτές που διαπράττουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές που πολεμούν στο πλευρό τους.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα