Τη δημιουργία νέων χρηματιστηριακών προϊόντων προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών

19:21 27/11/2013 - Πηγή: TNSite
Ορατές στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, που επιθυμούν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), φιλοδοξεί να κάνει τις «αόρατες» -λόγω μικρού μεγέθους και κεφαλαιακής διάρθρωσης- μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ),μέσω εναλλακτικής πρότασης κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, την οποία κατέθεσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη. Η πρόταση, που θα μπορούσε να δώσει στις ΜΜΕ
την πολυπόθητη ένεση ρευστότητας, έχει τη στήριξη του ΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Καλάθια» μετοχών προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ ίσως απ' το 2014

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΣΒΒΕ προτείνει το σχηματισμό «καλαθιών» μετοχών ελληνικών ΜΜΕ, όχι μόνο υγιών, αλλά και προβληματικών, σε ένα ισορροπημένο μείγμα, ελκυστικό για τους επενδυτές. Τα καλάθια αυτά, που θα περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια καθεμίας συμμετέχουσας επιχείρισης, δεν αποκλείεται να είναι διαθέσιμα προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήδη στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση κοινοποιήθηκε ήδη στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος «την είδε θετικά, ως λύση, που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑ, Σωκράτη Λαζαρίδη, «καθημερινά γίνονται στην Ελλάδα επισκέψεις ενδιαφερόμενων που αξιολογούν επενδύσεις, οι οποίοι έχουν προς διάθεση κεφάλαια ελάχιστου ύψους 30-100 εκατ. ευρώ. Φανταστείτε πόσες διαφορετικές εταιρείες θα μπορούσαν να πάρουν αυτά τα κεφάλαια, δεδομένου ιδίως ότι οι επενδυτές αυτοί είναι ανοιχτοί στη διασπορά κινδύνου».

O β' αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ξενοφών Αυλωνίτης, επισήμανε ότι, παρότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια της κρίσης υπάρχει πράγματι απογοήτευση μεταξύ των επενδυτών, πάντα υπάρχουν προϊόντα και υπηρεσίες, δελεαστικά για αυτούς.

Τέσσερις προϋποθέσεις

Προκειμένου, πάντως, η πρόταση του ΣΒΒΕ να γίνει πράξη, επιβάλλεται να πληρούνται τουλάχιστον τέσσερις προϋποθέσεις: να συναινέσουν οι τράπεζες (στις οποίες έχει ήδη παρουσιαστεί το concept της πρότασης, αλλά όχι επιμέρους λεπτομέρειες), να βρεθεί ανεξάρτητος asset manager, που θα πειστεί να διαχειριστεί/διαθέσει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, να υπάρξει η απαιτούμενη ρυθμιστική παρέμβαση της πολιτείας, πχ, σε όρους άρσης φορολογικών αντικινήτρων και να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τράπεζες, επιχειρήσεις, asset managers, Χρηματιστήριο).

Η μπάλα στις τράπεζες

Η «μπάλα» βρίσκεται κυρίως στο«"γήπεδο» των τραπεζών, που ο κ.Σαββάκης κάλεσε να δουν την πραγματική κατάσταση. "Δεν είναι δυνατόν η πραγματική οικονομία να υφίσταται τις συνέπειες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και την ίδια στιγμή οι ίδιες οι τράπεζες να τηρούν στάση πρακτικά αδιάλλακτη και παθητική, ως προς τις συνέπειες της μη παροχής ρευστότητας στην αγορά. Προτείνουμε οι τράπεζες να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για τη χρηματοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων με ευνοϊκά επιτόκια, αυξημένα όρια δανεισμού και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους", σημείωσε ο κ.Σαββάκης.

Πώς θα γίνεται η τιτλοποίηση

Συνοπτικά, η πρόταση του ΣΒΒΕ έχει ως εξής: δημιουργούνται «καλάθια'» μετοχών εταιρειών, που περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια καθεμιάς συμμετέχουσας επιχείρησης. Η τιτλοποίηση των δανείων πραγματοποιείται μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), στην οποία συμμετέχουν η τράπεζα και οι 'παλαιοί' μέτοχοι, σε μια σχέση που θα καθορίζεται μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρείας και τράπεζας. Στη διαπραγμάτευση θα λαμβάνονται υπόψη οι προβλέψεις, που ήδη έχουν κάνει οι τράπεζες για τα δάνεια καθεμιάς από τις επιχειρήσεις, βάσει αξιολόγησης και οδηγιών της «Black Rock».

«Στο σύνολο της ΑΜΚ θα συμμετέχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι με συγκεκριμένο ποσοστό. Οι τελευταίοι, μέσω ενός ειδικού κινήτρου (warrants, μετατρέψιμα ομόλογα κτλ.), θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν μετοχές της εταιρείας σε βάθος χρόνου, είτε κατά τη λήξη του κινήτρου είτε πρόωρα -στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης- αλλά με συγκεκριμένη και συμφωνημένη επιβάρυνση επιτοκίου», εξήγησε ο κ.Σαββάκης.

Πρόσθεσε ότι ωφελημένες θα είναι και οι τράπεζες, οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα πετύχουν το στόχο του περιορισμού των δανείων τους προς ΜΜΕ και θα ρευστοποιήσουν με τον λιγότερο επαχθή τρόπο το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους.

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

Κατά τον ίδιο, σημαντικά θα είναι τα οφέλη για την εθνική οικονομία, αφού θα αξιοποιηθεί βέλτιστα η αυξημένη κινητικότητα ξένων funds στην Ελλάδα, μεταφέροντας πόρους στην πραγματική οικονομία, χωρίς να πιέζεται η ρευστότητα των τραπεζών. Επίσης, δημιουργούνται προϋποθέσεις αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς, σε μια περίοδο που η τάση προβλέπει μείωση του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών.

Για την υλοποίηση της πρότασης υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, αφού η ελληνική πολιτεία, έχει προηγηθεί σε αυτό, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεσπίζοντας σχετικό νόμο. Εγχείρημα δημιουργίας καλαθιών εταιρικών ομολόγων, αλλά όχι ακριβώς αντίστοιχο, δρομολογήθηκε το Σεπτέμβριο στην Ισπανία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα