Το Occupy Wall Street αγόρασε 15 εκατ. δολάρια από τα προσωπικά χρέη των Αμερικανών

19:08 14/11/2013 - Πηγή: TNSite

Με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν να απελευθερώσουν 14.734.569.87 δολάρια από προσωπικά χρέη πολιτών, κυρίως ιατρικά, ξοδεύοντας μόλις 400.000 δολάρια.

Τα παραπάνω πραγματοποιούνται μέσα από το πρόγραμμα, Rolling Jubilee. Οι διαδηλώσεις σε πολλά σημεία της Αμερικής το 2011 ήταν και η "μαγιά" που χρειαζόταν και η συνέχεια των κινητοποιήσεων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στόχος της ομάδας είναι να αγοράζει προσωπικό χρέος σε χαμηλές τιμές

από τράπεζες και στη συνέχεια να το καταργεί.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της ομάδας, οι ίδιοι θέλουν να προσφέρουν ένα "δημόσιο έργο εκπαίδευσης", να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους, αλλά κυρίως να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία αυτής της δευτερογενούς αγοράς χρέους.

Η ομάδα δεν είναι σε θέση, σε πρώτη φάση, να προσδιορίσει τίνος το χρέος αγοράζει, λόγω της φύσης της αγοράς χρέους. Όταν προσδιορίζεται το άτομο του οποίου το χρέος έχει εξαγοραστεί, το Jubilee του αποστέλλει ένα γράμμα με τον οποίο τον ενημερώνει ότι έχει απαλλαχθεί από τα χρέη του.

Πώς λειτουργεί το project του "καλού Σαμαρείτη"

Η ομάδα εκμεταλλεύεται τη φύση της δευτερογενούς αγοράς χρέους. Όταν οι πολίτες στην Αμερική δεν καταφέρουν να πληρώσουν το χρέος τους από πιστωτικές κάρτες, δάνεια ή ιατρικές δαπάνες, τότε η τράπεζα τους κάποια στιγμή θα περιορίσει τις απώλειες της πουλώντας αυτό το χρέος σε έναν τρίτο.

Αυτές οι πωλήσεις γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές, συνήθως μόλις στο 5% του πρώτου χρέους. Οι εταιρείες που κάνουν αυτές τις αγοραπωλησίες επιχειρούν στη συνέχεια να συλλέξουν το χρέος από την αρχή και να βγάλουν κέρδος.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν ωστόσο ότι τα 15 εκατ. δολάρια που έχουν καταφέρει να σβήσουν είναι μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό του χρέους.

Όμως εκτός του να βοηθούν πρακτικά και δραστικά αρκετούς ανθρώπους, το project αποσκοπεί στο να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με τους μηχανισμούς της δευτερογενούς αγοράς χρέους.

Κεντρικό μότο της ομάδας είναι το: "Κανείς δεν πρέπει να χρεοκοπήσει επειδή αρρώστησε".

"Τσακίστε το χρέος"

Ο Άντριου Ρος, μέλος της κίνησης "Τσακίστε το χρέος"(Strike Debt) και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξήγησε πως μπορούν να αγοράσουν το χρέος για "ψίχουλα" λόγω της "δευτερογενούς αγοράς χρέους".

"Στην δευτερογενή αυτή αγορά καταλήγει το χρέος από δάνεια, πιστωτικές κάρτες και προγράμματα υγείας, που παραμένει απλήρωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι τράπεζες κάποια στιγμή το πουλάνε σε τρίτους για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες τους - συνήθως το "ξεφορτώνονται" για μία τιμή στο 5%. Οι εταιρείες που το αγοράζουν προσπαθούν να αναγκάσουν τον δανειολήπτη να το αποπληρώσει πλήρως, βγάζοντας κέρδος", λέει ο ίδιος.

Ο Ρος αναφέρεται στο Rolling Jubilee ως ένα πρόγραμμα "επιμόρφωσης του κοινού". "Γνωρίζουμε πως τα 15 εκατομμύρια χρέους που αγοράσαμε είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, όμως ο στόχος μας είναι - πέρα από το να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πολύ ευγνώμονες που τους απαλλάξαμε - να ενημερώσουμε για τις πρακτικές της δευτερογενούς αγοράς χρέους", προσθέτει. Και υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν απαλλαχθεί 2.693 άτομα.

Ο Ρος που έχει γράψει το βιβλίο "Creditocracy" καλεί σε ένα "κίνημα των δανειοληπτών".

"Λίγοι ξέρουν πόσο φτηνά αγοράζουν το χρέος τους οι εταιρείες είσπραξης. Όταν το μαθαίνουν αλλάζει η ψυχολογία του δανειολήπτη. Έτσι όταν σε παίρνει τηλέφωνο η εισπρακτική και σου ζητεί να πληρώσεις όλο το χρέος, γνωρίζεις πως εκείνος αγόρασε το δάνειο σου πολύ πολύ φτηνά. Όσο φτηνά το αγοράσαμε και εμείς. Αυτό σου δίνει ηθικά όπλα για να έχεις μια πολύ διαφορετική συζήτηση με την εισπρακτική", αναφέρει.

(Πηγή: guardian)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα