Το ψωμί είναι σύμμαχος της υγείας μας

21:08 26/9/2013 - Πηγή: TNSite

Η ιστορία του ψωμιού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο, όπου αποτελούσε πολύτιμο αγαθό για τις περισσότερες θρησκευτικές τελετές. Η μεγάλη θρεπτική αξία του διαφαίνεται σε όλες τις διατροφικές πυραμίδες. Το ψωμί, όπως και όλα τα υπόλοιπα δημητριακά, αποτελεί σημαντικότατη πηγή υδατανθράκων και μπορεί να περιλαμβάνεται με μέτρο στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επιστημονικές μελέτες καταλήγουν ότι η κατανάλωση ψωμιού

αποτελεί υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά που ωφελούν πολλαπλά τον οργανισμό:

Φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρουΆμυλο, που αποτελεί «γρήγορη» πηγή ενέργειας του οργανισμούΒιταμίνη Ε, η οποία παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράσηΒιταμίνες της ομάδας Β (Β1 και Β2), οι οποίες συνεισφέρουν στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Tο ψωμί σίκαλης χωρίς προσθήκη ζάχαρης συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η ήπια γλυκαιμική ανταπόκριση του συγκεκριμένου τύπου ψωμιού οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών αραβοσίτου και βρώμης, διαλυτών και αδιάλυτων (60%), που συνδέονται με την υψηλή περιεκτικότητα σε resistant starch (ανθεκτικό στην πέψη άμυλο). Συστήνεται σε όλους, ιδιαίτερα σε διαβητικά άτομα και άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Μία επιπλέον καινοτομία είναι το ψωμί σίτου με φύτρο σταριού. Οι μεγάλες ποσότητες φύτρου εξασφαλίζουν σημαντικές συγκεντρώσεις ω-3 λιπαρών οξέων, μαγνησίου και σιδήρου, που αυξάνουν τη διατροφική αξία του προϊόντος. Τα ω-3 αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων, ρυθμίζουν την ισορροπία των λιπιδίων του αίματος (μειώνουν την LDL και τα τριγλυκερίδια), ενισχύουν το ανοσοποιητικό και περιορίζουν τις φλεγμονές. Επιπλέον, το μαγνήσιο βοηθά στη μυϊκή και νευρική λειτουργία, ενώ ο σίδηρος συμβάλλει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Ο συγκεκριμένος τύπος συστήνεται σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους λειτουργία, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα κόπωσης.

Εξίσου πλούσιο στα ίδια θρεπτικά συστατικά είναι και το ψωμί σίτου ολικής αλέσεως, αλλά με επιπλέον περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το ψωμί αυτό συστήνεται επιπρόσθετα σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τη γαστρεντερική τους λειτουργία, μέσω ισορροπημένης διατροφής.

Συμπερασματικά, αξίζει να επανεντάξουμε το ψωμί στη διατροφή μας, το οποίο μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος «σύμμαχος της υγείας» μας.

Η ιστορία του ψωμιού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο, όπου αποτελούσε πολύτιμο αγαθό για τις περισσότερες θρησκευτικές τελετές. Η μεγάλη θρεπτική αξία του διαφαίνεται σε όλες τις διατροφικές πυραμίδες. Το ψωμί, όπως και όλα τα υπόλοιπα δημητριακά, αποτελεί σημαντικότατη πηγή υδατανθράκων και μπορεί να περιλαμβάνεται με μέτρο στο καθημερινό διαιτολόγιο.

H IΣTOΣEΛIΔA EXEI ΠΛHPOΦOPIAKO XAPAKTHPA. ΔIABAΣTE TOYΣ OPOYΣ XPHΣHΣ

enallaktikidrasi

Keywords
Τυχαία Θέματα