Τουρκία: Ζήτησε οδικό χάρτη για το Κυπριακό

18:28 20/7/2013 - Πηγή: TNSite

Οδικό χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής.

Σε ομιλία στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Αταλάι δήλωσε ότι, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε μονομερή -κατά την έκφρασή του- εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ίσως να τεθεί θέμα λύσης δύο κρατών.

Ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης και ότι η τουρκική πλευρά προέβη σε κάθε θυσία που της αναλογούσε.

Ο

Μπεσίρ Αταλάο υποστήριξε επίσης ότι αποδυναμώνονται οι προσδοκίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει εποικοδομητική βούληση για λύση του προβλήματος, αφού πέντε μήνες μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη -όπως είπε- σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ομιλία και από τον Έρογλου

Στην ομιλία του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση, διότι η τουρκική ύπαρξη στην Κύπρο σχετίζεται με την ύπαρξη και την ασφάλεια ολόκληρου του τουρκικού έθνους.

Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη ο Ερογλου είπε ότι «γίνεται αντιληπτό ότι το ΕΣ θα συνεχίσει την ίδια γραμμή με τους προηγούμενους Ελληνοκύπριους ηγέτες».

Επανέλαβε την τουρκική θέση ότι δεν είναι κατοχικός ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, αφού έφερε την ειρήνη και τη δημοκρατία τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στην Ελλάδα.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αν υπάρχει κάποια κατοχή στην Κύπρο, αυτή γίνεται εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων που μετέτρεψαν σε ελληνικό το κράτος το οποίο ιδρύθηκε από κοινού το 1960.

Αναφερόμενος στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού που αναμένεται να επαναρχίσει τον Οκτώβριο, ο Έρογλου είπε ότι «πρέπει πλέον να έχει μια κατάληξη το κυπριακό ζήτημα» και ισχυρίστηκε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και να μετατρέψουν την Κύπρο σε νησί ειρήνης και σταθερότητας «πρέπει να αντιληφθούν τις πραγματικότητες και να έρθουν γρήγορα στο τραπέζι των συνομιλιών».

Υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, δύο κράτη με διαφορετική θρησκεία και γλώσσα.

«Ο τουρκοκυπριακός λαός θα συνεχίσει να διοικεί τον εαυτό του και μετά από μια λύση», είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

«Η νέα Κύπρος θα πάρει τη θέση της εντός της ΕΕ και παράλληλα θα στηρίζει ενεργά και αποτελεσματικά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε.

Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε και στα λεγόμενα εμπάργκο υποστηρίζοντας ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των Τουρκοκυπρίων και ότι οι νέοι, οι επιχειρηματίες, οι καλλιτέχνες, οι «βουλευτές», οι αθλητές και οι «κρατικοί» και «κυβερνητικοί» πρέπει να μπορούν να συναντώνται ανεμπόδιστα με τους ομόλογούς τους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Έρογλου, αναμένεται να αρχίσει μια έντονη και κρίσιμη διαδικασία στο Κυπριακό μετά τον Οκτώβριο.

Ο κ. Έρογλου είπε ότι το σημαντικότερο αποτέλεσμα της «ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974», όπως χαρακτήρισε την εισβολή είναι η «ΤΔΒΚ», προσθέτοντας ότι «το κράτος μας είναι η δύναμή μας».

Στην κατεχόμενη Λευκωσία οι "εορτασμοί" κορυφώθηκαν στην λεωφόρο "Φαζίλ Κιουτσιούκ" όπου συγκεντρώθηκε κόσμος κρατώντας σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

madata

Keywords
Τυχαία Θέματα