Βρετανός υπουργός Εξωτερικών: Αποζημίωση σχεδόν 20 εκατ. στερλινών σε Κενυάτες που βασανίστηκαν στα χέρια της αποικιακής διοίκησης

16:49 6/6/2013 - Πηγή: TNSite

"Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως Κενυάτες υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχειρίσεων στα χέρια της αποικιακής διοίκησης", δήλωσε ο Χέιγκ ενώπιον των βουλευτών στο Λονδίνο.

"Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει την ειλικρινή λύπη της για το γεγονός ότι έλαβαν χώρα αυτές οι καταχρήσεις και κηλίδωσαν την πορεία της Κένυας προς την ανεξαρτησία. Τα βασανιστήρια και οι κακομεταχειρίσεις αποτελούν φρικτές προσβολές της αξιοπρέπειας του ανθρώπου τις οποίες καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα", πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ο Χέιγκ διευκρίνισε πως η κυβέρνηση

θα καταβάλει 19,9 εκατομμύρια στερλίνες (23,5 εκατ. ευρώ) σε 5.228 θύματα τα οποία εκπροσωπούνται από ένα δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου.

Πηγές στην Κένυα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Ρόιτερς πως καθένα από τα θύματα θα λάβει περίπου 2.600 στερλίνες ή περίπου 340.000 κενυατικά σελίνια σε μια χώρα όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι περίπου 70.000 σελίνια.

"Η κυβέρνηση θα βοηθήσει επίσης στην κατασκευή ενός μνημείου στο Ναϊρόμπι για τα θύματα των βασανιστηρίων και των κακομεταχειρίσεων στη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου", πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβεβαιώσει τον περασμένο μήνα ότι διαπραγματεύεται μια συμφωνία με τους μηνυτές, οι οποίοι κατηγορούν τις βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις για βασανιστήρια και βιασμούς.

Σύμφωνα με την πιο μετριοπαθή εκτίμηση, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου της περιόδου 1952-1960 εναντίον του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος, η οποία κατεστάλη με μεγάλη βαναυσότητα. Την εποχή εκείνη, η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είχε στραφεί κυρίως στο θάνατο 32 λευκών εποίκων στη διάρκεια της εξέγερσης.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα