Βρήκαν ίχνη καρκίνου στα απολιθώματα ενός Νεάντερταλ

20:35 9/6/2013 - Πηγή: TNSite

Βρήκαν ίχνη καρκίνου στα απολιθώματα ενός Νεάντερταλ

Ένας Νεάντερταλ που έζησε πριν από 120.000 χρόνια έπασχε από μία μορφή καρκίνου που είναι συχνή σήμερα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Όπως ανακοίνωσαν, ένα απολιθωμένο οστούν που βρέθηκε σε μία σπηλιά της Κραπίνα, στην Κροατία, είχε ενδείξεις οστικού καρκίνου.

Ο εντοπισμός του καρκίνου αυτού αποτελεί την παλαιότερη έως σήμερα ένδειξη κακοήθους νόσου στα απολιθώματα των προϊστορικών ανθρώπων, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One».

Έως τώρα, οι παλαιότερες ενδείξεις καρκίνου

χρονολογούνταν σε μούμιες της Αιγύπτου που χρονολογούνται έως το 2000 π.Χ.

«Είναι ο παλαιότερος όγκος στην έως τώρα ιστορία των ανθρώπινων απολιθωμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φρέιερ, καθηγητής Βιολογικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου.

«Υποδηλώνει επίσης ότι δεν προστατεύει κατ’ ανάγκην από τον καρκίνο η ζωή στη φύση και σε ένα περιβάλλον δίχως ρύπανση».

Το απολιθωμένο οστούν (ένα πλευρό) βρέθηκε σε μία σημαντική αρχαιολογική τοποθεσία, στην οποία έως τώρα έχουν βρεθεί σχεδόν 900 αρχαία ανθρώπινα οστά και λίθινα εργαλεία.

Το οστούν με τον καρκίνο είναι ανεπαρκές δείγμα για να εκτιμηθεί η επίπτωση του καρκίνου στην υγεία του Νεάντερταλ που τον είχε αναπτύξει.

Ο όγκος διαγνώσθηκε από ιατρικούς ακτινολόγους με ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα