6 ΡΙΧΤΕΡ ράγισαν την «καρδιά» της Ιταλίας

ΚΟΣΜΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ ράγισαν την «καρδιά» της ΙταλίαςΠέμπτη, Αύγουστος 25, 2016 - 13:06

Εικόνες Αποκάλυψης από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην επαρχία Ριέτι! Τουλάχιστον 120 νεκροί αλλά και δεκάδες αγνοούμενοι στα συντρίμμια

Γλίτωσε από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη Λ' Ακουιλα το 2009 και εγκατέλειψε την πόλη πηγαίνοντας να ζήσει στο Ασκολι, γιατί δεν μπορούσε να ξεπεράσει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Και αυτή τη φορά η Μαρίνα Τούρκο σώθηκε από

τον σεισμό που ισοπέδωσε χωριά της κεντρικής Ιταλίας, όμως ο Εγκέλαδος τής πήρε τη 18 μηνών κόρη της που κοιμόταν δίπλα της στο εξοχικό τους, στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο.



Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές τραγικές ιστορίες που έρχονται στο φως μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε περιοχές βόρεια της Ρώμης προκαλώντας δεκάδες θανάτους. Ο Εγκέλαδος, σαν άλλος Ηρώδης, σκότωσε πολλά παιδιά, ενώ ακόμη περισσότερα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια και όπως αναφέρουν διασώστες, τα ακούνε να εκλιπαρούν για βοήθεια. Η ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ, διάρκειας 20 δευτερολέπτων, με επίκεντρο περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης και εστιακό βάθος 4 χιλιομέτρων, σημειώθηκε λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Κόλαση» του Δάντη

Οι Αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 120 νεκρούς και περίπου 150 αγνοουμένους που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
Οι κάτοικοι παρομοιάζουν τις εικόνες καταστροφής με εκείνες της «Κόλασης» του Δάντη.



Ο σεισμός ισοπέδωσε το Ακούμολι και το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε, ενώ προκάλεσε κατάρρευση πολλών κτιρίων στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο και την Πεσκάρα ντελ Τρόντο. Πρόκειται για χωριά που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό για Ιταλούς και ξένους, με τους Ιταλούς να πηγαίνουν σε αυτά με τα παιδιά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ενδεικτικό είναι ότι στο Ακούμολι οι μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα είναι μόλις 150, το καλοκαίρι όμως, όταν τους επισκέπτονται οι συγγενείς τους, φτάνουν τους 800.



Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι άρχισαν να σκάβουν με τα ίδια τους τα χέρια για να βγάλουν ζωντανούς τους συμπολίτες τους που εγκλωβίστηκαν από την κατάρρευση των σπιτιών τους, μέχρι να φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης. Στο Αματρίτσε ανασύρθηκαν νεκρά δίδυμα αδέλφια 7 ετών, ενώ στο Ακούμολι βρέθηκαν νεκρά κάτω από τα συντρίμμια δύο αδέλφια 8 μηνών και 9 ετών και δίπλα τους κείτονταν αγκαλιασμένοι νεκροί οι γονείς τους. Στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο ανασύρθηκε νεκρό ένα μωρό 9 μηνών. Στο ίδιο χωριό, μια ηρωίδα γιαγιά κατάφερε να σώσει τα εγγόνια της ηλικίας 4 και 7 ετών, τραβώντας τα εγκαίρως κάτω από το κρεβάτι. Ο σύζυγός της ωστόσο δεν πρόλαβε να καλυφθεί και έχασε τη ζωή του.

«Η πόλη μου δεν υπάρχει πια» δήλωσε ο δήμαρχος του Ακούμολι Στέφανο Πετρούτσι, ενώ ο δήμαρχος του Αματρίτσε είπε ότι η μισή πόλη του έχει καταστραφεί και υπάρχουν πολλοί νεκροί.

«Δεν μπορεί να ξυπνήσει ρήγματα στην Ελλάδα»

Για τον κίνδυνο δεύτερου πολύ ισχυρού χτυπήματος του Εγκέλαδου στο ίδιο σημείο με τον σεισμό που ισοπέδωσε το Ακούμπολι και την Αματρίτσε στην Ιταλία προειδοποιεί Ιταλός σεισμολόγος.
Μιλώντας στη «Messaggero», ο Εντζο Μπόσκι επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή ο Εγκέλαδος συνήθως χτυπά δύο φορές με την ίδια ένταση με διαφορά λίγων ημερών. Κάτι τέτοιο συνέβη στον σεισμό της Εμίλια - Ρομάνια το 2012, όπου τα περισσότερα θύματα και τραυματίες υπήρξαν από το δεύτερο χτύπημα.

Είναι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής που προκαλούν τους σεισμούς, εξηγεί ο Βρετανός σεισμολόγος Μπράιαν Μπάπτι. Η αφρικανική τεκτονική πλάκα κινείται κάτω από την ευρασιατική πλησιάζοντας προς αυτήν. Κάποιες φορές, ωστόσο, η αφρικανική πλάκα κινείται αντανακλαστικά και για λίγο προς τα πίσω, παραμένοντας κολλημένη με την ευρασιατική. Η κίνηση είναι σαν να προσπαθεί να χωρίσει στα δύο τα Απένινα Ορη, γεγονός που προκαλεί τους σεισμούς.

Την ίδια ώρα, οι Ελληνες ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς συμφωνούν ότι το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιταλία δεν μπορεί να «ξυπνήσει» ρήγματα στη χώρα μας. «Μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει διέγερση των ελληνικών ρηγμάτων» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανόλης Σκορδίλης.

O εφιάλτης επέστρεψε την «καταραμένη» ώρα

Ο δημοσιογράφος της Huffington Post Italia Τζιουζέπε Φαντασία χαρακτηρίζει «καταραμένη» την ώρα που έγινε ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι είναι με διαφορά ελάχιστων λεπτών περίπου την ίδια ώρα έγινε ο καταστροφικός σεισμός στη Λ' Ακουιλα. Στο άρθρο του κάνει λόγο για εφιάλτη που επιστρέφει στην Ιταλία έπειτα από επτά χρόνια, προσθέτοντας ότι ο εγκέλαδος είχε χτυπήσει στη Λ' Ακουιλα στις 3.32, ενώ αυτή τη φορά στις 3.36. Οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς το μέγεθος των δύο σεισμών είναι περίπου το ίδιο: 6,3 Ρίχτερ στη Λ' Ακουιλα και 6 Ρίχτερ τώρα βόρεια της Ρώμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα