Aπόδραση κρατούμενης με «βραχιολάκι»

ΡΕΠΟΡΤΑΖAπόδραση κρατούμενης με «βραχιολάκι» Δευτέρα, Νοέμβριος 21, 2016 - 13:29

Η 43χρονη Μαρία Σκλαβάκη, που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση της Energa και βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό,έκοψε το ειδικό σύστημα γεωεντοπισμού και εξαφανίστηκε

Τα πάνω κάτω φέρνει στο σωφρονιστικό σύστημα η πρώτη απόδραση κρατουμένης που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ Σ. ΣΠΙΓΓΟΥ - Θ. ΠΑΝΟΥ

Η 43χρονη Μαρία Σκλαβάκη, που είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή

της στο μεγάλο σκάνδαλο της Energa, ήταν μία από τους μόλις έξι υποδίκους ή καταδίκους στους οποίους έχει εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο ως σήμερα.
Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε αποφυλακιστεί με την υποχρέωση να φορά πάντα στο πόδι της το «βραχιόλι», το οποίο θα έδινε αμέσως σήμα στα κεντρικά της ιδιωτικής εταιρίας που εισάγει και ελέγχει το σύστημα εντοπισμού τη στιγμή που θα έβγαινε από το σπίτι της. Το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 18.30, στο κέντρο επιχειρήσεων της εταιρίας σήμανε συναγερμός, καθώς στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου άρχισε να αναβοσβήνει η ένδειξη εξόδου της 43χρονης.

Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες με τον απαραίτητο εξοπλισμό έφθασαν με όχημα της εταιρίας στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Ομόνοια, όπου βρίσκεται το σπίτι της 43χρονης, και διαπίστωσαν ότι έλειπε. Το αμέσως επόμενο σήμα που έδωσε το ηλεκτρονικό «βραχιόλι» δόθηκε από την οδό Ελευθερίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου έσπευσαν οι άνθρωποι της εταιρίας, ενώ ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία. Ανδρες της Αμεσης Δράσης και της Ασφάλειας που έφθασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι η 43χρονη είχε καταφέρει να κόψει το «βραχιόλι», να το πετάξει και να εξαφανιστεί. Οπως εκτιμάται, διέφυγε μάλλον στην επαρχία, καθώς το σημείο όπου βρέθηκε οδηγεί απευθείας στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι είχε και συνεργούς οι οποίοι τη βοήθησαν.

Η διάρρηξη της ατομικής συσκευής εντοπισμού προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις διωκτικές Αρχές για την αποτελεσματικότητα του μέτρου επιτήρησης εξ αποστάσεως. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προκαλέσει ακόμα και αναθεώρηση των δεδομένων.

Η νομοθεσία

Αν και ο σχετικός νόμος προβλέφθηκε το 2013 και το 2014 ορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα η πιλοτική εφαρμογή του σε συγκεκριμένους υποδίκους ή καταδίκους, πήρε σάρκα και οστά τον Μάιο του 2015. Από τότε, το «βραχιόλι» έχουν φορέσει τέσσερις υπόδικοι (μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα) και δύο φοιτητές (ένας υπόδικος και ένας κατάδικος), ενώ συνολικά μπορούσαν να το φορέσουν 250 άτομα.
Με «βραχιολάκι» βρίσκεται εκτός φυλακής ο Θωμάς Λιακουνάκος, ενώ είχε υποβάλει αίτηση για να το χρησιμοποιήσει και ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, που όμως παραμένει στη φυλακή, καθώς εκκρεμεί σε βάρος του κι άλλη υπόθεση.

Μετά τις γιορτές η ετυμηγορία για το σκάνδαλο με τα 256.000.000 €

Σε αναμονή για την ετυμηγορία, που υπολογίζεται να εκδοθεί λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power. Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των αγορεύσεων των συνηγόρων, ενώ είχε προκαλέσει αίσθηση η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για απαλλαγή του Βασίλη Μηλιώνη από το σύνολο των κατηγοριών και την ενοχή του δεύτερου βασικού κατηγορουμένου Αρη Φλώρου και άλλων 11 κατηγορουμένων.

Δεκαεννέα άτομα, που βρίσκονται εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ορίου προσωρινής κράτησης, δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας και οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι (κατά περίπτωση), υπεξαίρεση, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και λαθρεμπορία. Η δίκη έχει φτάσει σε διάρκεια τον ενάμιση χρόνο, αφού ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, και πλέον αναμένεται η τελική απόφαση των δικαστών, οι οποίοι θα κρίνουν αν θα κάνουν δεκτή ή όχι την εισαγγελική πρόταση.

Υπεξαίρεση
Κεντρικά πρόσωπα στη δίκη είναι οι Αρης Φλώρος (φωτό αριστερά) και Βασίλης Μηλιώνης (φωτό δεξιά), που φέρεται ότι είναι οι πρωταγωνιστές της υπεξαίρεσης, η οποία (σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα) ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο με 256.000.000 ευρώ. Στους δύο κατηγορουμένους καταλογίζεται ότι, ενώ εισέπρατταν ως εκπρόσωποι των δύο εταιριών από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία, ως όφειλαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα