Hi-tech γυαλιά για τυφλούς από ένα Ελληνόπουλο

15:12 8/9/2014 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖHi-tech γυαλιά για τυφλούς από ένα ΕλληνόπουλοΔευτέρα, Σεπτέμβριος 8, 2014 - 15:11

Μια επαναστατική συσκευή που μπορεί να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης δημιούργησε ένας μαθητής λυκείου από την Αρτα! Ο Αγγελος Γκέτσης σχεδίασε και κατασκεύασε ειδικά γυαλιά που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το λευκό μπαστούνι των τυφλών. Μάλιστα η εφεύρεση του νεαρού ξεχώρισε σε διεθνή διαγωνισμό της Google κατακτώντας το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και μία από τις κορυφαίες

θέσεις στον κόσμο.

Ο διαδικτυακός κολοσσός βράβευσε πρόσφατα τον Αρτινό μαθητή σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Google Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών. Τα ειδικά γυαλιά που κατασκεύασε αναδείχθηκαν το κορυφαίο πρότζεκτ στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού και απέσπασαν το πρώτο βραβείο (local prize) στην Ελλάδα. Παράλληλα κατετάγησαν ανάμεσα στις έξι καλύτερες εργασίες σε όλη την Ευρώπη και στις 32 καλύτερες σε ολόκληρο τον κόσμο!

Το πρωτοποριακό πρότζεκτ ονομάζεται PEACE (Portable Evasive Assistance). Πρόκειται για γυαλιά που χρησιμοποιούν υπερήχους για να εντοπίζουν εμπόδια στο περιβάλλον ενός ατόμου με σοβαρό πρόβλημα όρασης και να τον προειδοποιούν για την ύπαρξή τους. Προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή του χρήστη, η επισήμανση του εμποδίου δεν γίνεται με ηχητικό σήμα αλλά με δόνηση που παράγεται από ένα μικρό ενσωματωμένο μοτέρ. Μεταξύ άλλων, η συσκευή περιλαμβάνει αισθητήρα υπερήχων και έναν επεξεργαστή σε πλακέτα Redboard Arduino, που προγραμμάτισε ο ίδιος ο μαθητής.
«Πάντα θαύμαζα τους επιστήμονες και τους μηχανικούς για την πίστη στο αντικείμενό τους, κάτι που αποτέλεσε έμπνευση για εμένα, όπως και για το πάθος τους να κάνουν τον κόσμο καλύτερο» τονίζει ο 17χρονος μαθητής του 3ου Λυκείου Αρτας, που θέλει να σπουδάσει στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στα Ιωάννινα. Την ίδια πίστη και το ίδιο πάθος έδειξε και ο ίδιος μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς χρειάστηκε ένα χρόνο για τον σχεδιασμό της συσκευής, ένα μήνα για να προγραμματίσει τον αλγόριθμο που επινόησε και δύο εβδομάδες για να συγκεντρώσει το υλικό και να συναρμολογήσει το πρωτότυπο.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Αγγελος έκανε τα πάντα μόνος του και με μοναδική βοήθεια το internet. «Το σχολικό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνει μαθήματα ούτε Μηχανικής ούτε Προγραμματισμού, οπότε βασίστηκα στο διαδίκτυο αντί διδασκάλου. Ερεύνησα τα πάντα, από βασικά ηλεκτρονικά κυκλώματα μέχρι προχωρημένο προγραμματισμό» αναφέρει ο ίδιος στην περίληψη που συνοδεύει την εφεύρεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα