«Master» στα μανιτάρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Master» στα μανιτάριαΠέμπτη, Οκτώβριος 19, 2017 - 18:22

❱❱ Πραγματικότητα σε λίγες μέρες το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα για συλλέκτες

Από την
Εύα Παπαδάτου

Το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα για... συλλέκτες μανιταριών θα είναι πραγματικότητα σε λίγες ημέρες και οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για να πάρουν την πιστοποίηση επαγγέλματος.

Το επόμενο διάστημα θα μπουν οι υπογραφές με το νομικό τμήμα της Περιφέρειας

Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να απελευθερωθεί κονδύλι ύψους 12.000 ευρώ και να γίνουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να «κλείσει» το κομμάτι της πιστοποίησης.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών Νίκος Ράμμος, το project ενδεχομένως να ενταχθεί στο πρόγραμμα Leader για να εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση των εκπαιδευόμενων συλλεκτών μανιταριών, τα μαθήματα των οποίων πιθανόν να γίνονται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Μανιταροσυλλεκτών στα Γρεβενά υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Γρεβενών.

Συλλογή

Η προγραμματική σύμβαση αναφέρεται στη δημιουργία σχήματος για εκπαίδευση και πιστοποίηση συλλεκτών αυτοφυών μανιταριών από τα Γρεβενά και τη δυτική Μακεδονία, έτσι ώστε όσοι ασχολούνται με τη συλλογή μανιταριών να μπορούν να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν βεβαίωση συλλέκτη. Για την πιστοποίηση υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς συλλέκτες μανιταριών στην περιοχή και όχι μόνο.

Τα είδη μανιταριών στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, σε ρέματα, σε λιβάδια αλλά και στις αυλές των σπιτιών, ενώ 100 από αυτά είναι τα μεγάλα και νόστιμα που συλλέγονται και 15 είδη τα πιο συνήθη στην κατανάλωση. Τα άγρια, αυτοφυή μανιτάρια θεωρούνται ιδανική τροφή, αφού εκτός από την τέλεια γεύση και το έντονο άρωμά τους είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Τα μανιτάρια περιέχουν νερό σε μεγάλο ποσοστό (80%-90%), πρωτεΐνες (1,5%-5,5%), μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία (0,5%-1,5%), βιταμίνες, ένζυμα, ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη και μυκοχιτίνη) σε σημαντικό ποσοστό (0,8%-7%), ελάχιστα λίπη (0,2%-0,5%) και λίγα σάκχαρα (1%-1,5%).

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα