SOS από Εισαγγελέα: Εφηβοι στα δίχτυα θανάσιμου σίριαλ με καρτούν

ΡΕΠΟΡΤΑΖΤο επικίνδυνο manga δημιουργεί στους εφήβους την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να σκοτώσουν οποιονδήποτεSOS από Εισαγγελέα: Εφηβοι στα δίχτυα θανάσιμου σίριαλ με καρτούνΠέμπτη, Ιούνιος 21, 2018 - 13:23

❱❱ Το γιαπωνέζικο «Death Note» προβάλλεται μέσω internet και στην Ελλάδα

Από τη
Μαρία Μεϊμάρη

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές για ένα θανατηφόρο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμένων σχεδίων, με την ονομασία «Death Note», το οποίο προβάλλεται και στην Ελλάδα μέσω internet.

Το επικίνδυνο manga (καρτούν) δημιουργεί στους εφήβους την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να σκοτώσουν οποιονδήποτε, αρκεί να γράψουν σε ένα τετράδιο το όνομά του! Καθώς ήδη έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό περιστατικά με μαθητές που είχαν σημειωμένα σε τετράδια του δημοφιλούς άνιμε τα ονόματα συμμαθητών ή καθηγητών τους που ήθελαν να... βγουν από τη μέση, η Εισαγγελία Ηρακλείου εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή των γονιών και των εκπαιδευτικών!

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, το συγκεκριμένο γιαπωνέζικο σίριαλ κινουμένων σχεδίων σε σενάριο Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα, που κυκλοφορεί και σε περιοδικό ως κόμικς, διηγείται την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ ο οποίος βρίσκει ένα τετράδιο με υπερφυσικές δυνάμεις. Ο ήρωας του κόμικς, ο οποίος θέλει να σώσει τον κόσμο από τους «κακούς», ανακαλύπτει γρήγορα ότι μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε γράφοντας απλώς το όνομά του στο τετράδιο και σκεπτόμενος το πρόσωπό του!

«Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειές του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μια “κοινωνία που σαπίζει” και να γίνει ο ίδιος κριτής και “θεός ενός νέου κόσμου” οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδιά του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του L...», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου Αθανάσιου Γαλήνα, που συμβουλεύει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επαγρυπνούν.

Οπως τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση, η κυκλοφορία του «Death Note» απαγορεύτηκε στο Πεκίνο και στη Σανγκάη λόγω της μεγάλης επιρροής του. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μαθητών που αποβλήθηκαν από τα σχολεία τους, επειδή βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Τον Σεπτέμβριο του 2007 οι Αρχές του Βελγίου που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν μια δολοφονία βρήκαν δίπλα στο θύμα δύο σημειώσεις με σαφή επιρροή από το συγκεκριμένο manga, ενώ έχει αναφερθεί και η περίπτωση ενός μαθητή που δεχόταν ενδοσχολικό bullying για το χρώμα και τα κιλά του, και ο οποίος απέκτησε αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το «Death Note».

Αρνητικά συναισθήματα

«Την περίοδο της εφηβείας οι προσωπικότητες είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες και έχουν την τάση να εκφράζονται με ακραίους τρόπους. Εφόσον, λοιπόν, ένα από τα χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι και η ακραία έκφραση των συναισθημάτων, θα μπορούσαμε να πούμε πως μια τέτοια πρόκληση σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν με ορθό τρόπο τα αρνητικά τους συναισθήματα ενέχει έναν βαθμό επικινδυνότητας» δήλωσε στην «Espresso» η ψυχολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (ΕΨΨΕΠ) Αναστασία Καρκάνη, συμπληρώνοντας ότι το επικίνδυνο φαινόμενο μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος στον χώρο του σχολείου.

«Πολλές φορές οι γονείς θεωρούν πως τα παιδιά μπορούν να φροντίσουν μόνα τους για την ασφάλειά τους. Αυτό δεν είναι πάντοτε κακό, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις διαψεύδονται και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Γι' αυτό δεν θα ήταν κακό οι γονείς να έχουν και συμβουλευτικό ρόλο, ώστε να μπορούν να εκφράζονται όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους» καταλήγει η κυρία Καρκάνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα