SOS για comeback του ιού

Στη χρονική περίοδο και στις συνθήκες που θα «ευνοήσουν» ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του Covid-19 αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης (μικρή φωτό).

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, o καθηγητής

είπε πως μία εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορονοϊό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από τις 20 έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη έγινε σύμφωνα με ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει ο ίδιος μαζί με την ομάδα του. Αναλύοντας περαιτέρω την ενδεχόμενη «αναζωπύρωση» του Covid-19, o κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει αν χάσουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό, προσθέτοντας ότι ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να κολλήσει μέχρι 20 άτομα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων, τώρα που πλέον έχει τελειώσει η περίοδος της καραντίνας. «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα, έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50%-75%». Την ίδια στιγμή, για τον ίδιο το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας είναι μακρινό, καθώς τονίζει πως, για να συμβεί αυτό, εφόσον δεν έχει βρεθεί παράλληλα φάρμακο ή εμβόλιο, θα πρέπει να έχει μολυνθεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός.

«Το τέλος είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι, αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%. Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60% έως 70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15.000-20.000. Φυσικά είναι κάτω από 1%».

Keywords
Τυχαία Θέματα