Shopping με 1 ευρώ στις «μπουτίκ» της λαϊκής!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΣτον δρόμο οι νέες «πιάτσες» της μόδαςShopping με 1 ευρώ στις «μπουτίκ» της λαϊκής!Δευτέρα, Νοέμβριος 6, 2017 - 16:31

❱❱ Οι νέες «πιάτσες» της μόδας στήνονται πλάι στους πάγκους με τα λαχανικά και τα ψάρια
❱❱ Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για περιττά έξοδα και προτιμά να μεταποιεί όσα ρούχα διατηρεί στις ντουλάπες του

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ • Από τον Κώστα Στάμου

Τι και αν οι έμποροι της Αθήνας έχουν ρίξει ακόμη και στο μισό τις τιμές στα προϊόντα ένδυσης, ελπίζοντας να ρεφάρουν στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων;

Οι άδειες τσέπες έχουν στρέψει το καταναλωτικό κοινό στους πάγκους και στα πανέρια, και ο Ελληνας γεμίζει πλέον την γκαρνταρόμπα του με ρούχα από τις λαϊκές αγορές.

Τα πάλαι ποτέ «ιερά» αξεσουάρ της ντουλάπας έγιναν είδη πολυτελείας εξαιτίας της κρίσης και το shopping στις μέρες μας μεταφέρεται στις λαϊκές αγορές των γειτονιών, όπου οι καταναλωτές βρίσκουν μπλούζες στην τιμή του 1 ευρώ.

Στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, την Ερμού, την Αιόλου και την Πατριάρχου Ιωακείμ, οι καταστηματάρχες διαθέτουν τα εμπορεύματά τους μέχρι και σε τιμές κόστους, προκειμένου να κερδίσουν πελάτες εν όψει των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο κόσμος αναζητά μόνο ευκαιρίες και όσο το δυνατό πιο φθηνά ρούχα.

Οπως λένε οι έμποροι, τα ραβασάκια της Εφορίας και του ΕΝΦΙΑ «στέγνωσαν» την αγορά και οι καταναλωτές μπαίνουν στα μαγαζιά τους πλέον μόνο για να δουν και όχι για να ψωνίσουν. Από την πλευρά τους, οι πωλητές των λαϊκών αγορών επισημαίνουν ότι, παρά την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στους πάγκους με τα προϊόντα ένδυσης, ο τζίρος είναι και εκεί μειωμένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η «Espresso» βρέθηκε στις λαϊκές αγορές των γειτονιών της Αθήνας και κατέγραψε τις νέες «πιάτσες» της μόδας που διαμορφώθηκαν λόγω της κρίσης πλάι στους πάγκους με τα λαχανικά και τα ψάρια. Στη λαϊκή αγορά του Αμαρουσίου οι καταναλωτές, αφού γεμίσουν το καρότσι με τα απαραίτητα τρόφιμα, κάνουν μια βόλτα στους πάγκους με τα ρούχα, όπου θα βρει κανείς μπουφάν και παλτό με μόλις 10 ευρώ.

Εξομολόγηση

«Είχα ένα πενηντάρικο στο πορτοφόλι από τη σύνταξη. Τα 20 μού έφυγαν στα τρόφιμα και με ό,τι περίσσεψε θα πάρω ένα παντελόνι για τον σύζυγο. Δέκα ευρώ τα έχουν και σου κάνουν καλύτερη τιμή αν πάρεις δύο» λέει στην «Espresso» η κυρία Βούλα, συνταξιούχος, η οποία μέχρι πριν από μερικά χρόνια ψώνιζε ρούχα και παπούτσια από τα μαγαζιά της Ερμού και της Δήμητρος στο Μαρούσι. «Δεν έχει λεφτά ο κόσμος. Ψωνίζουν τα βασικά δίπλα και έρχονται μετά εδώ, μπας και βρουν κανένα ρούχο σε ευκαιρία. Κάποτε βγάζαμε 300 και 400 ευρώ μεροκάματο. Παλαιότερα έχω βγάλει και 1.000 ευρώ! Σήμερα έχω πιάσει με το ζόρι ένα πενηντάρικο» αποκαλύπτει ο Δημήτρης Γκάμαρης, ο οποίος πουλάει ρούχα στη λαϊκή αγορά της Πεύκης και επισημαίνει ότι η κίνηση στις φτωχότερες γειτονιές είναι ακόμη πιο πεσμένη. Παράλληλα, εξηγεί πως το ρούχο έχει «πεθάνει» τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και στις λαϊκές, καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα για περιττά έξοδα και προτιμά να μεταποιεί όσα διατηρεί στις ντουλάπες του.

Την ίδια ώρα, οι έμποροι της Αττικής κάνουν λόγο για μια άνευ προηγουμένου πτώση του τζίρου, παρά τις γενναιόδωρες εκπτώσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%.

«Ο κόσμος δεν ψωνίζει. Δεν κουνιέται τίποτα. Παρά τις γενναιόδωρες εκπτώσεις, ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα για ρούχα. Ολοι περιμένουν την Black Friday, που είναι Μαύρη Παρασκευή για τους εμπόρους λόγω της ανέχειας και λευκή για τους... καταναλωτές, μήπως και βρουν κάτι σε τιμή ευκαιρίας» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος. Οπως αποκαλύπτει, η πτώση του τζίρου αγγίζει το 30% σε σύγκριση με το 2014. Στα χρόνια του Μνημονίου, το ρούχο έγινε περιττό έξοδο και ο πάγκος της λαϊκής, η αγαπημένη... μπουτίκ των φτωχοποιημένων καταναλωτών.

«Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ»

Για πλασματική αύξηση του τζίρου στους πάγκους με τα ρούχα μιλά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Κωνσταντίνος Κακαράντζας και εκτιμά ότι η κίνηση θα πέσει στο μηδέν μετά τις γιορτές.

«Οποια κίνηση στο εμπορικό τμήμα των λαϊκών και στα ρούχα είναι λόγω των εορτών που έρχονται. Από Γενάρη έως Οκτώβριο φυτοζωούν. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Πουλάνε ρούχα κοντά στο κόστος, ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους» λέει στην «Espresso» ο κ. Κακαράντζας, ο οποίος βλέπει τους συναδέλφους του να τζιράρουν 50 και 60 ευρώ, ποσά που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία πληρώνουν για τους πάγκους.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα