Tεστ IQ και για σκύλους

15:03 9/2/2016 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖTεστ IQ και για σκύλουςΤρίτη, Φεβρουάριος 9, 2016 - 14:58

Πείραμα που δείχνει την ευφυΐα τους ίσως βάλει φρένο και στη νόσο της άνοιας

«Ο σκύλος μου είναι εξυπνότερος από τον δικό σου» θα μπορούν να πουν μελλοντικά οι ιδιοκτήτες του καλύτερου φίλου του ανθρώπου και να το αποδεικνύουν.

Ερευνητές έκαναν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία τεστ νοημοσύνης για σκύλους,

διαπιστώνοντας ότι η εξυπνάδα τους θα μπορούσε να μετρηθεί με τρόπο ανάλογο με αυτόν των ανθρώπων.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του London School of Economics δημιούργησε μια πρώτη μορφή τεστ, κάνοντας πειράματα με 68 σκύλους μπόρντερ κόλεϊ. Τους υπέβαλαν, μεταξύ άλλων, σε δοκιμασίες προσανατολισμού, κατέγραψαν την ικανότητά τους να εντοπίζουν τροφή που ήταν κρυμμένη πίσω από εμπόδια, εξέτασαν αν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ποσότητες τροφής και το πόσο καλά ακολουθούσαν τη χειρονομία ενός ανθρώπου που έδειχνε κάποιο αντικείμενο. Κάθε φορά που ολοκλήρωναν μία από τις δοκιμασίες, επιβραβεύονταν με κάποιο έδεσμα. Το τεστ, όπως και στους ανθρώπους, διήρκεσε μία ώρα και τα ζώα φαίνονταν να το διασκεδάζουν.

Ανθρώπινα πρότυπα

Διαπιστώθηκε ότι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων διέφερε από σκύλο σε σκύλο. Οσοι τα κατάφερναν καλά σε ένα από τα τεστ απέδιδαν καλύτερα σε σχέση με τους άλλους και σε όλα τα υπόλοιπα, ενώ όσοι ολοκλήρωναν τις δοκιμασίες πιο γρήγορα ήταν πιθανότερο να είχαν επιδείξει μεγαλύτερη ακρίβεια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους όταν υποβάλλονται σε τεστ IQ, γεγονός που, σύμφωνα με την έρευνα, δείχνει ότι η εξυπνάδα των σκύλων ακολουθεί το ανθρώπινο πρότυπο και θα μπορούσε να μετρηθεί με παρόμοιο τρόπο.

Το επόμενο βήμα της επιστημονικής έρευνας είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου και εύκολου τεστ νοημοσύνης, που θα μετρά την εξυπνάδα των σκύλων αποδίδοντάς της έναν αριθμό IQ. Απώτερος σκοπός είναι να ερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η νοημοσύνη επιδρά στην υγεία και τη διάρκεια της ζωής, πρώτα στους σκύλους και στη συνέχεια στους ανθρώπους, ώστε να γίνει κατανοητή, εκτός των άλλων, η εξέλιξη ασθενειών, όπως η άνοια.

Βασίλης Χονδρογιάννης

Keywords
Τυχαία Θέματα