Test σάλιου για διαβήτη

ΥΓΕΙΑTest σάλιου για διαβήτηΤετάρτη, Ιούλιος 25, 2018 - 18:00

❱❱ Νέα μέθοδος από Ελληνες επιστήμονες για μετρήσεις σακχάρου χωρίς τρύπημα

Mε ένα τεστ σάλιου, ικανό να αντικαταστήσει τις μετρήσεις γλυκόζης που γίνονται με τρύπημα, Ελληνες επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη και στην πρόληψη των επιπλοκών του.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Physiology», οι επιστήμονες του

ΕΚΠΑ διαπίστωσαν ότι κάποιες πρωτεΐνες στο σάλιο προδίδουν τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε νεαρά άτομα με διαβήτη τύπου 1, πολύ πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων. Το εύρημα θεωρούν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση και πρόληψη των επιπλοκών της νόσου - στο καρδιαγγειακό σύστημα, στους νεφρούς, στα μάτια και στα νεύρα.

Μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών ήταν η παρακολούθηση των επιπέδων του σακχάρου και η χορήγηση της ανάλογης δόσης ινσουλίνης. «Η παρακολούθηση των τιμών του σακχάρου με τρύπημα προκαλεί δυσαρέσκεια και εμποδίζει τη συμμόρφωση», ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά ή εφήβους, εξήγησε η καθηγήτρια Ελένη Βασταρδή από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η συλλογή σάλιου είναι το πιο ελκυστικό διαγνωστικό μέσο όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, καθώς είναι εύκολη, απλή, ανώδυνη και μη επεμβατική» πρόσθεσε. Το σάλιο μας περιέχει χιλιάδες πρωτεΐνες που παράγονται από τους σιελογόνους αδένες και τα ούλα μας, με ρόλο στην επούλωση, στην πέψη, στην καταπολέμηση νοσημάτων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποσότητα καθεμιάς από αυτές τις πρωτεΐνες, που όλες μαζί ονομάζονται «σιελογόνο πρωτεΐνωμα», διαφέρει μεταξύ των υγιών ατόμων και των ατόμων με διαβήτη. Συγκρίνοντας το πρωτεΐνωμα υγιών ατόμων και ατόμων με καλά ρυθμισμένων ατόμων με διαβήτη τύπου 1, οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές.

Οι αρρύθμιστοι, όμως, είχαν πολύ διαφορετικό πρωτεϊνικό προφίλ - ακόμη κι αν και δεν είχαν εκδηλώσει κάποια επιπλοκή. «Τα σημάδια της παθολογίας του διαβήτη υπάρχουν, ακόμη κι αν δεν έχουν εκδηλωθεί με τη μορφή επιπλοκών. Με το τεστ σάλιου θα μπορούμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές» τόνισε η κυρία Βασταρδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα