«Tips πολυτελείας» από το μέλλον!

ΚΟΣΜΟΣ«Tips πολυτελείας» από το μέλλον!Παρασκευή, Νοέμβριος 14, 2014 - 17:24

Ανθρωποι που θα τρώνε στα εστιατόρια τροφές ιδανικές για την υγεία τους, υπαγορευμένες από αισθητήρες στο σώμα τους, «emo ρούχα» που θα λάμπουν ανάλογα με τη διάθεση του ανθρώπου που τα φοράει, και ρομπότ με πανίσχυρη τεχνητή νοημοσύνη ως γευσιγνώστες. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της πολυτέλειας το 2074, όπως τα οραματίστηκαν έξι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Αυτοί κλήθηκαν να επιστρατεύσουν τη ζωηρή φαντασία τους με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 χρόνων της Επιτροπής Κολμπέρ, μιας ομάδας 78

εταιριών του τομέα των ειδών πολυτελείας της Γαλλίας, και 14 πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως το Μουσείο του Λούβρου.

Στην τελετή που έγινε στο Παλάτι των Βερσαλιών παρουσιάστηκαν οι ιστορίες των συγγραφέων και τα μηνύματα για το μέλλον του τομέα της πολυτέλειας ηχούν αισιόδοξα. «Το 2074, παρά τα όσα λένε οι καταστροφολόγοι, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι όμορφη και δημιουργική και η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ μια πηγή χαράς για ολόκληρο τον πλανήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγωγή της παρουσίασης των ιστοριών.
Στην ιστορία με τίτλο «Οψεις», ο Λιν Γκενόν, ο πρώτος νευροεπιστήμονας που γίνεται σχεδιαστής μόδας, δημιουργεί παγκόσμιο φαινόμενο δημιουργώντας το «emo ύφασμα» που αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα μέσω «οργανικών μικροτσίπ στον εγκέφαλο», σύμφωνα με τη συγγραφέα Σάρα Μπέιλι.

Στην ιστορία «Βασίλισσα του Κεχριμπαριού», ο Ολιβιέ Πακέ περιγράφει ότι η λύση στο πρόβλημα της απώλειας γεύσης του γερασμένου ιδιοκτήτη ενός αμπελώνα είναι η Αντελαΐντ. Πρόκειται για ένα ρομπότ που μπορεί να κατανοεί όλο το φάσμα της γεύσης του κρασιού και να μιλάει με ποίηση για να εκφράζει το συναίσθημα που του γεννά κάθε δοκιμή. Η επιτροπή Κολμπέρ επιστράτευσε και τον καταξιωμένο γλωσσολόγο Αλέν Ρέι προκειμένου να δημιουργήσει νέες λέξεις για το art de vivre του μέλλοντος. Μία από αυτές ήταν η ελληνικής ρίζας λέξη calliphore, που περιγράφει αυτό που φέρει ομορφιά και θα αποτελεί τιμητικό χαρακτηρισμό για τους δημιουργούς.


Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα