Αναγέννηση του ήπατος

ΥΓΕΙΑΑναγέννηση του ήπατοςΔευτέρα, Αύγουστος 20, 2018 - 17:37

❱❱ Νέα θεραπεία σταματά τη βιολογική γήρανση των κυττάρων

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος μπορεί να μην είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν νέα φαρμακευτική θεραπεία, η οποία έδωσε άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα όταν δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα.

Πρόκειται, σύμφωνα με επιστήμονες του σκοτσέζικου πανεπιστημίου University of Edinburgh,

για φάρμακο το οποίο βοηθάει στην αναγέννηση του ήπατος.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine», εξηγεί ότι το συκώτι από μόνο του έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει οποιαδήποτε βλάβη του. Ωστόσο η ικανότητα αυτή χάνεται σε περίπτωση που το όργανο υποστεί σοβαρή ζημιά για διάφορους λόγους, όπως, για παράδειγμα, από υπερβολική χρήση φαρμάκων. Τότε σιγά σιγά το ήπαρ καταστρέφεται οδηγώντας σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη, μέχρι σήμερα, μεταμόσχευσης.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Thomas Bird ανακάλυψε στο εργαστήριο τον μηχανισμό που τίθεται σε λειτουργία οδηγώντας στην απώλεια της ικανότητας αυτοεπισκευής του ήπατος. Ειδικότερα διαπίστωσαν ότι στα ηπατικά κύτταρα προκαλείται ένα είδος αφύσικης βιολογικής γήρανσης, με αποτέλεσμα να σταματούν να λειτουργούν σωστά. Μάλιστα η γήρανση «μεταδίδεται» από το ένα κύτταρο στο άλλο, με συνέπεια να εξαπλώνεται η απώλεια της ικανότητας του οργάνου να επιδιορθώνει τη ζημιά που έχει υποστεί. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το έναυσμα για την έναρξη της παραπάνω διαδικασίας δίνει ένα χημικό σήμα το οποίο προκαλείται από τη ζημιά στο ήπαρ.

Το επόμενο βήμα της έρευνας ήταν η δοκιμή σε ποντικούς φαρμάκου το οποίο μέχρι τώρα χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αρχικά χορηγήθηκε στα πειραματόζωα υπερβολική δόση άλλων φαρμάκων, ώστε να υποστούν ζημιά στο ήπαρ. Στη συνέχεια η αντικαρκινική φαρμακευτική ουσία που έλαβαν μπλόκαρε το χημικό σήμα που προαναφέρθηκε, σταματώντας έτσι εν τη γενέσει της τη βιολογική γήρανση των ηπατικών κυττάρων. Αυτό, όπως παρατηρήθηκε στους ποντικούς, επέτρεψε στο ήπαρ να επιδιορθώσει τη ζημιά που είχε υποστεί και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να υπάρχει πλέον ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος. Τους επόμενους μήνες οι επιστήμονες σχεδιάζουν την έναρξη κλινικών δοκιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα