Αναπτύσσουν όργανα με κύτταρα!

ΥΓΕΙΑΑναπτύσσουν όργανα με κύτταρα!Τετάρτη, Αύγουστος 27, 2014 - 16:18

Μια σημαντική εξέλιξη που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Σκοτία, οι οποίοι ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα πλήρως λειτουργικό όργανο στον οργανισμό ενός ζώου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου κατάφεραν να αναπτύξουν κύτταρα που όταν εισάγονται στον οργανισμό, μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλήρως λειτουργικό όργανο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθεί στο μέλλον θεραπεία για όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, στην καρδιά και στους νεφρούς.
Σύμφωνα

με την ανακοίνωση των επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Cell Biology», οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεχνητό θύμο αδένα στον οργανισμό ενός ποντικιού χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία ανάπτυξης κυττάρων.

Ο θύμος αδένας βρίσκεται κοντά στην καρδιά και αποτελεί το πιο βασικό όργανο σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Για την ανάπτυξή του οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες, τα οποία τα προγραμμάτισαν εκ νέου, ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα του θύμου αδένα και να λειτουργούν όπως τα αντίστοιχα κύτταρα που υπάρχουν στα έμβρυα των ποντικιών και αναπτύσσονται για πρώτη φορά. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τμήματα από διάφορα όργανα, όπως το συκώτι, η καρδιά και ο εγκέφαλος, όχι όμως ένα ολόκληρο όργανο που λειτουργεί κανονικά.

Οι επιστήμονες τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η εξέλιξη αυτή βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά το τέλος της ανάγκης για μεταμοσχεύσεις. «Η ικανότητα ανάπτυξης οργάνων από κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες, τα οποία θα αντικαθιστούν τα όργανα που παρουσιάζουν πρόβλημα, αποτελεί ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια Clare Blackburn. «Με τον άμεσο επαναπρογραμματισμό των κυττάρων καταφέραμε να παράγουμε έναν τεχνητό τύπο κυττάρων, που όταν μεταμοσχεύεται, μπορεί να δημιουργήσει ένα όργανο που λειτουργεί πλήρως».

Keywords
Τυχαία Θέματα