Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για όλους

ΡΕΠΟΡΤΑΖΑνοιχτό Πανεπιστήμιο για όλουςΠαρασκευή, Νοέμβριος 27, 2015 - 13:14

Η πρόσβαση στα προπτυχιακά τμήματα με έκπτωση στα δίδακτρα της ακαδημαϊκής χρονιάς

Οποιος θέλει (θα) μπαίνει πλέον στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), αρκεί να κάνει τη σχετική αίτηση και βέβαια να πληρώνει τα δίδακτρα! Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά η πρόσβαση στο ΕΑΠ θα είναι ελεύθερη αποκλειστικά και μόνο στα προπτυχιακά προγράμματα, αφού καταργείται η κλήρωση για την επιλογή φοιτητών.

Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία

Αναγνωστοπούλου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τη σχετική πρόταση, την οποία κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο πρόεδρος του ΕΑΠ ΒασίληςΚαρδάσης και έγινε δεκτή, θα εισάγονται -μόνο- στα προπτυχιακά τμήματα του ιδρύματος όλοι όσοι θα υποβάλλουν αίτηση, ενώ στα δίδακτρα θα γίνει έκπτωση κατά 50 ευρώ (για κάθε θεματική ενότητα). Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο περίπου 15.000 άτομα αιτούνται να εισαχθούν στο ΕΑΠ, εκ των οποίων τα 5.000 τελικά αποκτούν πρόσβαση στο ίδρυμα.

Αδυναμία

Η διοίκηση του ΕΑΠ φέρεται ότι προέκρινε τη λύση αυτή ως την πλέον αποτελεσματική προκειμένου να μπορέσει να καλύπτει τα έξοδα με δικά του έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι, προ μερικών μηνών, το ΕΑΠ αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω αδυναμίας πληρωμής των υπαλλήλων του. Κατά τη συνέντευξη Τύπου τέθηκε και το μείζον ζήτημα των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Νίκος Φίλης, «απουσιάζουν» περίπου 11.000 εκπαιδευτικοί από τις σχολικές αίθουσες, ενώ ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη «να προσληφθούν 10.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αν δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την αδιέξοδη τακτική των κατά χιλιάδες προσλήψεων αναπληρωτών». Τόνισε, ακόμα, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται σύστημα διορισμών, υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ.

Ο κ. Φίλης εξήγγειλε την έναρξη εθνικού διαλόγου για την παιδεία, που θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο. Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας συγκροτείται Εθνική Επιτροπή Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου, υπό την προεδρεία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, και ανασυστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά.

Στόχος είναι, μέχρι τα τέλη του έτους, να εντοπιστούν και να διατυπωθούν τα προβλήματα και οι προτεραιότητες της εκπαίδευσης, ενώ -όπως ανακοινώθηκε- σύντομα θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα